Kiderül, melyek a legjobb egyetemek és főiskolák

November 28-án került az újságosstandokra a Heti Válasz új felsőoktatási rangsora. A kutatás a tavalyi felvételi eljárásban legnépszerűbb 15 szak esetében rangsorolja az intézményeket. 

online-egyetem2

Összeállításuk az oktatás színvonalát és a diákok preferenciáit tükröző, nyilvánosan elérhető statisztikai adatok alapján készült. Emellett kiemelt szerepet kap benne az egyes felsőoktatási intézmények munkaerő-piaci megítélése is, amit a potenciális foglalkoztatók és a munkaerő-közvetítő cégek véleménye reprezentál.

Tekintettel arra, hogy a felsőoktatás évtizedek óta változatlan struktúrái most drámai átalakuláson mennek keresztül, minden eddiginél fontosabbnak tartják, hogy a diákokat segítsék az eligazodásban. A rangsort kísérő írások ezt a célt szolgálják. Megvizsgálták, hogyan változtak a diák-élet pénzügyi feltételei. Mit jelent az új diák-hitel, a költségtérítés és a részösztöndíj, milyen ösztöndíj-lehetőségek vannak, és milyen a diákélet finanszírozása külföldön, mindenekelőtt Németországban és az Egyesült Államokban. Megvizsgálták, mi lesz a jogász- és közgazdászképzéssel az államilag támogatott férőhelyek számának radikális megkurtítása után. Mezey Barna jogászprofesszorral, a Magyar Rektori Konferencia elnökével és Rostoványi Zsolttal, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorával a kormányzati oktatáspolitikáról, valamint az egyetemi világ erre adott reakciójáról beszélgettek.

A Felsőoktatási rangsor 2013 melléklet megtalálható a Heti Válasz 2013. november 28-án megjelent, 48. heti számában.

Forrás: Heti Válaz

A kiadvány digitális változatát megvásárolhatja a Digitalstand.hu oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..