Antoine és Désiré – Fényképregény az 1970-es évekből

Tíz éves vagyok, és akárhányszor autóba ülünk, valamely Tankcsapda album és az Antoine és Désiré között lehet választani, úgyhogy hamar megszokom Cseh Tamást. Nem értem azt a sok női nevet, nem értem a politikai utalásokat, szóval lássuk be, jószerivel semmit sem értek, de valamivel mégis magával ragad. Aztán eltelik még tíz év, ami alatt két dolog nem változik – hogy még mindig rendszeresen hallgatom az albumot, és hogy a szüleim azóta sem tudnak megegyezni, vajon aludt-e náluk Cseh Tamás ezer éve, italtól bódultan, valami művelődési házas koncertje után.

Aztán kiadatik fényképregény formájában, ami, mint műfaj, Magyarországi vonatkozásban még meglehetősen ismeretlen fogalomnak minősül. Egyáltalán nem azt a szerepet tölti be, mint a hagyományos könyvek, sokkal inkább mesekönyv a fanatikusok számára. Vető János kultikussá vált lemezborítója mellett tucatnyi ismert, és kevésbé ismert fényképet tartalmaz, melyek Bereményi Géza prezentálásában az album történetét mesélik el. A könyv elején Antoine és Désiré alakjai is körvonalazódnak, egy-egy rövid áttekintést kapunk a két szereplőről, kalandos életútjaikról. A könyv haladó Cseh Tamás – Bereményi kedvelőknek lett kitalálva, azoknak, akiknek előzetesen már van némi fogalmuk a lemezről, de ugyanakkor információéhségük nehezen csillapítható az alkotókkal kapcsolatban.

A kötethez a Corvina kiadó rendkívül izgalmas pályázatot hirdet január 17-ei határidővel, mely során a nevezők feladata egy hasonló fényképregény megalkotása lesz. A különbség abban rejlik, hogy a fotókat a pályázóknak maguknak kell meggyártaniuk egy, már létező Cseh Tamás album alapján, akár szövegesen, akár anélkül, különösebb formai megkötés ugyanis nincsen. A zsűri Bereményi Gézából és Vető Jánosból áll, a nyertesek pedig értékes könyvjutalmakban részesülnek. Az első három helyezettet, valamint a különdíjat kapók neveit a kiadó 2018. január 21-én hozza nyilvánosságra, ugyanis ezen a napon lenne 75 éves Cseh Tamás.

Szauer Lilla

Kiadó:
CORVINA KIADÓ KFT
Oldalak száma:
252
Borító:
KEMÉNYTÁBLA
Súly:
830 gr
ISBN:
9789631364705
Nyelv:
MAGYAR
Kiadás éve:
2017
Árukód:
2709851 / 1171259

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..