Csak ne próbáld meg elképzelni 1315887 Full view

Csak ne próbáld meg elképzelni

A tavalyi év végén jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában Frédéric H. Fajardie regénye, a Clause de style, ami a magyarban – tökéletesen érthetetlen okból – az „Így jár minden politikus bűnöző!” címet kapta.

A regényből készült film sokaknak ismerős lehet, akik kedvelik a nyolcvanas évek francia krimijeit s Alain Delont – a nagyszerű színész zsaru-filmjei közül a Ne ébreszd fel az alvó zsarut! e történet adaptációja. Bár a filmet Delon gyengébb alkotásai közé sorolja az utókor, a regényre ez csak részben lehet igaz. Mai szemmel talán kevésbé mozgalmas a cselekmény, azonban figyelemmel a keletkezés idejére, nagyon is korhű és hiteles darabja a múlt század végi krimiirodalomnak. Annak a műfajnak, ami ugyan szakított a fondorlatos cselekményt igénylő, bonyolultabb szerkezettel, ám igyekezett megragadni egy-egy történet tévéfilmre álmodott világát. Fajardie nem kínál többet ebben a könyvében, mint amit a nyolcvanas évek televíziós krimijei kínálni tudnak, de azt kétségkívül becsülettel elénk tárja, még akkor is, ha nyomtatott szövegben olykor kevésbé hatásos mindaz, ami filmen kézenfekvően működik. Hogy a szerző eleve filmre szánta-e ezt a filozófiai mellékzöngékben zavaróan bővelkedő művét, vagy a nyolcvanas évek Franciaországának politikailag átalakuló társadalmát igyekezett megörökíteni egy bűnügyi történetben, talán soha nem tudjuk meg.
Mindenesetre az igazságosztó rendőrbrigádot is lelkiismeretesen üldöző, nagybetűs Zsaru étosza épp oly elnyűhetetlen téma a hétköznapi hősöket kutató világban ma is, mint ahogyan az volt harminc évvel ezelőtt, a regény születésekor. A jó oldal győzelme nem megkérdőjelezhető, bár meglehetősen nehéz erkölcsi dilemmát okoz a regényben eldönteni, tulajdonképpen melyik is a jó oldal, s vajon a jó oldalon állni mit jelent? S szándékainkat, indítékainkat vajon más megítélés alá helyezheti-e az eszköz, melyeket azok megvalósítására választunk? Létezhet-e erkölcsi jó akkor, ha annak eléréséhez alapvető értékeket kell felrúgni? S vajon valójában kihez hűséges a Rendőrhűség nevű halálbrigád? Az államhoz, a rendőri hivatás vélt céljához, vagy csupán önmagához? S kihez vagy mihez hűséges Grindel nyomozó? Csupa kérdésfelvetés a regény, a választ azonban az Olvasó erkölcsi mércéjére bízza.

Hellenbárt László

Frédéric H. Fajardie – Így jár minden politikus bűnöző!
Kiadó: Athenaeum Kiadó
204 oldal
Kötés: puhatáblás, ragasztókötött
ISBN 978 963 293 661 1

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..