Március 15-től a mozikban a Láthatás című film

Március 15-én kerül a hazai mozik vásznára Xavier Legrand új nagyjátékfilmje, a Láthatás. A francia dráma a gyermeknevelést helyezi középpontjába, konfliktusa pedig a két szülő válása, valamint az ezzel járó láthatási jogokért való harc.


A film kitűnően bemutatja az ellennevelés problémáját, ami sokszor nem is tudatosan történik a szülők között, mégis óriási hatást gyakorol a gyermekre. Két olyan felnőtt, akik jószerivel semmiben sem tudnak megegyezni, és csakis kisfiúkon keresztül hajlandóak a kommunikációra, ezzel akkora kárt tesznek benne, amit igen érdekes lenne boncolgatni, azonban a film ezt már nem tárja fel. Az apa karaktere összetett, látszik rajta a hatalmas szeretet, ugyanakkor az is, hogy egyedül akkor érzi biztonságban magát, ha agresszióhoz folyamodik. Az állandó félelem, amit ez generál a családban, pedig egyre csak ront a kapcsolatokon. A legkülönösebb az egészben, hogy érzelemkifejezések ritkán láthatók ezalatt a kilencvenhárom perc alatt, ami meglehetősen hiánycikk, tekintve, hogy egy ennyire emocionális témát jár körül. Tipikus helyzeteket, családi mintákat mutat be, melyeknek nem kellene tipikusnak lenniük, az egész drámaisága a tényleges akció mellett pedig abban rejlik, hogy külső szemlélőként nézhetünk végig olyan fatális hibákat, amelyeknek belülről talán nem is tulajdonítanánk akkora jelentőséget.
Mindent összevetve érzékeny téma, amiből ki lehetett volna hozni sokkal többet is, kevésbé kiszámíthatatlan dramaturgiával, különlegesebb képi világgal, valamint azzal, ha egy kicsit mélyebbre ásunk a szereplők érzéseit illetően.

Szauer Lilla

„ Bár Miriam (Léa Drucker) és Antoine (Denis Ménochet) hivatalosan elváltak egymástól, továbbra is bíróságra járnak. A nő szeretné kiharcolni, hogy fiukra egyedüli felügyeletet szerezzen, megfosztva volt férjét a láthatási jogtól. A megtört és szemlátomást igyekvő Antoine-t látva a bírónő a közös felügyelet mellett dönt. A rettegő Miriam mindent elkövet, hogy szeretteit megóvja, ezért titkolja új lakcímüket. Antoine csupán a kiharcolt jogainak szeretne érvényt szerezni, és nem érti egykori felesége bizalmatlanságát. Vajon az apa valóban erőszakos, és Miriam okkal fél tőle, vagy a nő meg akarja téveszteni a bíróságot? „

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..