Vajon hogyan hat a zaj a kreativitásunkra?

21694740 - businessman with new creative business idea

Érdekes kapcsolatot találtak a zaj és a kreativitás között. Az Urbana Champaignban található Illinois-i Egyetem egy tanulmányában kreatív feladatok elvégzésére kérték a résztvevőket, miközben különféle mértékű zajszintnek lettek kitéve.

21694740 – businessman with new creative business idea

A kreatív feladat az volt, hogy minél több ötlettel álljanak elő, mire lehet felhasználni egyetlen darab téglát – kalapácsnak, ajtótámasztónak, papírnehezéknek, és így tovább.

Meglepő módon, amikor a résztvevők 50 dB-es háttérzaj mellett törték a fejüket – ez nagyjából egy átlagos irodai munkahelyen lévő zajszint – kevésbé voltak kreatívak, mint 70 dB-es háttérzajnál, ami egy picit csendesebb, mint például három méterről egy porszívó hangja vagy egy hangos tévé.

Tehát a mérsékelt zaj fokozta a kreativitást. Ahogy a zajszint tovább emelkedett, a résztvevők számára egyre nehezebbé vált a gondolkodás. Ám ezzel párhuzamosan egyre elvontabb és leleményesebb ötletek születtek a fejekben. A szárnyaló képzeletnek azonban véget vetett az erősebb hangerő, 85 dB-nél – ami egy dízel teherautó zajkibocsátásának felel meg – a gondolkodás már olyan nehéz volt, hogy a kreativitásnak nyoma veszett.

Bár az elmélkedésnek a csend a legjobb barátja, úgy tűnik, a kreativitást leginkább a mérsékelt háttérzaj serkenti.

Forrás:mindenamihallas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..