Szeretteink hallása

Ha valaki közel áll hozzánk, akinek a hallásánál problémákat észleltünk, kedves dolog az illetőt elkísérni egy vizsgálatra. Jobb, ha két ember van jelen, különösen akkor, amikor egy fontos döntést is meg kell hozni ezzel kapcsolatban.

A hallásvizsgálat audiológusnál vagy hallással foglalkozó szakembernél több részből áll. A vizsgálat megkezdése előtt a betegnek fel kell tárnia a teljes kórelőzményt, ehhez tesz fel az orvos egészségügyi kérdéseket. Ezután tesztek sora következik, melyekkel megállapítják, beszélhetünk-e halláscsökkenésről. Ha halláskárosodást diagnosztizál, elmagyarázza, milyen mértékű és milyen kezelési lehetőségek vannak.

Miért érdemes valakit elkísérni egy hallásvizsgálatra?
Kényelem és támogatás. A legtöbb vizsgálat körülbelül 90 percet vesz igénybe vagy annál kevesebbet. Egyik vizsgálat sem fájdalmas, azonban stresszt tud okozni az eredmény kivárása. Az életkorral járó halláscsökkenés a leggyakoribb formája a szenzori-neurális hallásvesztésnek az Egyesült Államokban. A legtöbb diagnosztizált beteg ilyen típusú halláscsökkenésnél hallókészülék használatára kényszerül, de a korral járó halláscsökkenést szenvedők átlagban hét évet várnak, mire segítséget kérnek. A késedelem oka változó. Egyesek nem szeretnék tudni a diagnózist, mert megbélyegezve érzik magukat tőle és a hallókészüléktől, mások pedig nem hiszik, hogy megengedhetik maguknak a hallókészüléket.

Megérteni az eredményeket. Nehéz megérteni az orvosi vizsgálat eredményét, főleg ha nem hallunk jól vagy épp más dolgok járnak a fejünkben. Ezért nem árt, ha van velünk egy megbízható barát, családtag, aki tud figyelni, felteszi a megfelelő kérdéseket, miközben értelmezik az eredményeket. Milyen a halláscsökkenés? Egy vagy mindkét fület érinti? Mi okozta? Állandó vagy ideiglenes? Ha tartós, milyen hallókészülékre van szükség? Melyek a következő lépések?

Megalapozott döntéshozatal. Ha a szerettünk 65 év feletti, jó eséllyel jelenik meg nála a korral járó halláscsökkenés. Függetlenül attól, hogy szép gesztus elkísérni valakit egy ilyen vizsgálatra, segíthet meghozni bizonyos döntéseket, pl. milyen hallókészülékre van szükség, milyen funkciókat kell ellátnia, hogy valóban kiegészítse az ember életét.

A kezeletlen hallásvesztés nagyon sok más fizikai és társadalmi-gazdasági problémát előidézhet, így fontos, hogy szeretteink alapos vizsgálaton essenek át, ha halláscsökkenésre gyanakszunk. Ilyen helyzetben mindenképp támogassuk az adott személyt.

Forrás: Healthy Hearing, www.mindenamihallas.hu

Related Posts

Füleid elárulhatják személyiséged

„A szem a lélek tükre” – mondják, azonban kevésbé köztudott, hogy fülünk nagysága és formája is sokat elárulhat jellemünkről. Évezredek óta a fiziognómia, vagyis az…

Koncentráció az osztályteremben

Egyre gyakrabban látni az iskolákban – nem hazánkban (a szerk.) – fültokot viselő gyermekeket. Nem olyan fülhallgatóra gondolunk, amellyel zenét hallgatnak, hanem speciális hallásvédő eszközre.…

Miért olyan rémisztő a fülnek a sikoly?

Ha erős sikolyt vagy sikítást hallunk, szinte mindannyiunknak az az első reakciónk, hogy befogjuk a fülünket, de még ezzel együtt is előfordul, hogy szinte az…

Így rontja a hallást a dohányzás és a túlsúly

A korral járó hallásromlást mindig is természetes folyamatnak tartották, ám egyre több tanulmány bizonyítja, hogy ez nem feltétlenül igaz. Úgy tűnik, az egészséges életmód nagyon…