Veszélyben a Szkéné Színház is a megvont TAO miatt

Budapest egyik legszínvonalasabb színházának működése is veszélybe került a megvont kultúra-TAO támogatás miatt. Jön a karácsony. Ha tehetitek, vegyetek tárgyak helyett feledhetetlen élményt. Színházjegyet a Szkénébe például.

A 42. héten még nem sejtettük, ami a 46. héten nyilvánvalóvá vált: az országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a jövő évtől a színházakat már nem támogathatják elkülöníthető adóforintjaikkal a cégek. A nagy füzet, amelyben a következő évadok rajzolódnak ki, már megtelt álmokkal, tervekkel, számításokkal. A lány, aki hozott lélekből dolgozott, nálunk színpadra léphet, de egy színház működéséhez a hozott lélek nem elég. A TAO-hozzájárulás nélkül maradó színház, mint A halottember.

A 2018-as év jegybevétele alapján bekalkulált 80%-os támogatásnak, azaz 80 millió forintnak már pontosan megvolt a helye: tudtuk, hogy ezt erre, ezt arra, EztRád, EztRád, ezt pedig rád fogjuk költeni. A most kialakult helyzetre mondhatnánk csalódottan viccelődve, hogy ezt még Anyám Orra sem szagolhatta ki előre, de komolyra fordítva a szót, ez mélyvíz, mélységesen mély Bányavíz. Ebben a helyzetben még egy jól sikerült Galaxis útikalauz stopposoknak sem segíthetne eligazodni. Toldi is csak a Budára vezető utat ismerte, kiutat most józan paraszti észjárásával még ő maga sem tudna biztosan mutatni. Aki viszont most nem alkalmazkodik a körülményekhez, Az öngyilkos.

És mivel a kialakult helyzet nem holmi Kutyaharapás, sokkal inkább akár végzetesnek tűnő érvágás; komoly fejtörést okozott, mitévők legyünk ebben, a remélhetőleg csak átmeneti időszakban. A Démon Gyermekei talán csodát tennének, mi azonban racionális lépésekre kényszerültünk. Ha mamutszervezet lennénk, mondhatnánk, hogy majd A mi osztályunk, vagy a ti osztályotok összespórolja a kieső összeget, de kis színház vagyunk, osztályok és elfekvő készletek, vaskos tartalékok nélkül. Nem vagyunk I. Erzsébet, akinek 3000 darabos királynői gardróbjában arany és ezüstruhák mellett többek között 99 palást, 269 köntös sorakozott – nekünk magunknak kell kigazdálkodni jelmezt, továbbá díszletet, plakátot, reklámot, helyszínt, hűtést, fűtést, világítást, irodát, valamennyi kollégát, színészt és alkotót.Nem Öröm és boldogság, de ahhoz, hogy a jelenlegi feltételek között jövőre is létezzünk, kénytelenek voltunk a jegyárakat növelni, színészeink fizetését pedig csökkenteni. Nem állítjuk, hogy ami most történik, az Bűn és bűnhődés, mert talán még jóra fordulhat minden, és más forrásokból megkapjuk a kieső támogatás összegét. Ezt azonban ma még az sem tudja megmondani, Akit az istenek szeretnek.

Mint A Soha Vissza Nem Térő alkalom, ez a levél szolgáljon egyúttal arra, hogy nézőinknek megköszönjük, hogy kitartóan figyelemmel kísérik a munkánkat, újra és újra eljönnek hozzánk, ami eddig egyet jelentett a TAO-alapunk folyamatos gyarapodásával is.

Ami a jövőt illeti, bízunk abban, hogy a tragikus fordulatok megmaradnak Macbeth hatáskörében, a szélmalomharc pedig marad Don Quijote keresztje. Reméljük, hogy Soha senkinek nem kell a jövőben azt mondanunk, hogy ma elmarad mondjuk a Caligula helytartója, a Woyzeck, a KOHLHAAS, a Parasztopera, A fajok eredete, a Bányavakság vagy a Fácántánc.

Bízunk benne, hogy beállhat kedvező fordulat, születhet kedvező döntés, és akkor terveinknek megfelelően visszaállíthatjuk az eredeti állapotokat: leszállíthatjuk a jegyárakat, felemelhetjük a színészi fizetéseket, a hűséges és újonnan érkező SzkéNézőknek pedig megígérhetjük, hogy lesz itt még M/Ámor, vagy amit akartok. Bízunk benne, hogy jövőre és az azt követő évben, 2020-ban, színházunk fennállásának 50. évfordulóján is felejthetetlen élményekkel várhatunk minden SzkéNézőt, és díszvendégként újra és újra felléphet nálunk A Sütemények Királynője.

Amíg egy Árva Csillag van az égen, ezért fogunk küzdeni. Szívszakadtig. Akkor is, ha nagyon Nehéz.
Ne csak láss, SzkéNézz!

Németh Ádám ügyvezető
és a Szkéné Színház stábja

Related Posts

Jó estét, nyár, jó estét, SZINDRA!

Május 19-én volt a premierje a Marczibányi Téri Művelődési Központban a Földessy Margit nevével jelzett Színjáték Dráma Stúdió Jó estét nyár, jó estét, szerelem! –…

Jó estét nyár, jó estét szerelem a Marczin

A Marczibányi Téri Művelődési Központban, májusban ismét új színházi bemutató lesz. Saját produkcióban állítjuk színpadra a Fejes Endre-Presser Gábor: Jó estét nyár, jó estét szerelem…

„Egymás gyerekei vagyunk” Dollár Papa Gyermekei – Otthon

A Dollár Papa Gyermekei Otthon című előadása 2014 májusában került bemutatásra a Trafó Stúdió színpadán. Az August Strindberg Pelikánja nyomán született előadás a társulat Család…

Szilánkok – világpremier a Spirit Színházban

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában. Az elfogadás hiányának fájdalmáról, a családi tabukról szóló előadás…