Ezekkel az egyszerű trükkökkel teheted ellenállóbbá immunrendszered

A téli időszakban sokan kezdünk multivitaminokat szedni, ami kétségtelenül fontos a hiányzó ásványi anyagok és vitaminok visszapótlásában, ugyanakkor immunrendszerünk megerősítéshez nemcsak táplálékkiegészítéssel, de étrendi és életviteli trükkökkel is hozzájárulhatunk. Következzen Szász Máté biológus, a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetőjének tippjeiből összeállított rövid listánk!

Jól enni – jól lenni

Az immunrendszerünk állapota tulajdonképpen azt határozza meg, hogy különféle ingerekre milyen választ tud adni a testünk. Ezt a képességet úgy tudjuk fejleszteni, ellenállóbbá tenni, hogy különféle új helyzeteket, változásokat biztosítunk szervezetünknek – szó szerint megeddzük az immunrendszerünket is. Éppen ezért elengedhetetlen a változatos táplálkozás, hiszen szervezetünk az emésztő traktuson keresztül találkozik a legtöbb idegen anyaggal, ami az ellenálló-képesség összefüggésében kritikus fontosságú!

Ha már az emésztőrendszernél járunk: a változatosság mellett a természetességre is törekedjünk! A tartósítószerek, adalékok, mesterséges anyagok és gyógyszerek a bélflórát kibillentik ideális egyensúlyából, pedig az immunrendszerünk működéséhez a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumokra nagy szükségünk van. Fogyasszunk minél több nyers, rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, illetve természetes eljárással savanyított ételeket, hiszen a steril, feldolgozott és finomított „városi” ételekkel nem tudjuk pótolni azt a bélflóra-veszteséget, amit napi szinten – részben természetes módon – elszenved az emésztőrendszerünk.

Még egy okkal több, hogy elhagyd a komfortzónát!

Modern életünk számos felesleges erőfeszítést megspórol nekünk, ugyanakkor azzal ritkán számolunk, hogy a tökéletességig optimalizált folyamatoknak árnyoldala is van. A túlzott kényelemmel gyengül az immunrendszer, egyszerűen ellustul, hiszen nincsen rendszeres kihívások elé állítva. Még szerencse, hogy van pár néhány pofonegyszerű trükk, amivel felrázhatod a lustálkodó immunrendszert!

Például hagyd, hogy fázz egy kicsit! A kézfejed és arcod nyugodtan lehet szabadon a hidegben. Az idei mérsékelt időjárás inkább a vírusok terjedésének kedvez, éppen ezért beiktathatsz hideg vizes zuhanyzást is. Persze nem szabad extrém módon terhelni magad, elég mindössze 30 másodperc is! Ez egyébként a mozgásra is igaz: a mérsékelt, de rendszeres mozgás szintén immunerősítő hatással bír.

Az életviteli megoldások között egy dologról mindenképp szólni kell még: az alvásról. Azok körében, akik hét óránál is kevesebbet alszanak, drasztikusan megugrik a vírusos fertőzések esélye – 5-6 óra esetében például 30%-kal. Ne felejtsd, egy fizikailag aktív felnőttnek az alvásigénye átlagosan 9 óra! Ahhoz pedig, hogy pihentető is legyen, 19 fok körüli hőmérsékletre, oxigéndús levegőre, illetve lefekvés előtti nyugtató tevékenységekre (olvasás, beszélgetés, séta) van szükség.

A szükséges extra: táplálékkiegészítés

Talán nem meglepő, hogy az egészséges immunrendszer harmadik pillére a vitaminok és nyomelemek megfelelő utánpótlása. A D-vitamin a kórokozók elpusztításában közvetve segít, testsúlytól és vitaminellátottságtól függően 2-4 ezer egységben érdemes gondolkozni. A C-vitamin és a cink ezzel szemben a betegség időtartamát rövidíti hatékonyan, előbbiből 1500 mg felett, utóbbiból pedig 75 mg környékén kell szedni. Természetesen, mint annyi minden másban, az immunrendszer megerősítésében is a rendszeresség a legfontosabb: ha ezeket az egyszerű dolgokat beiktatod hétköznapjaidba, akkor már sokat tettél azért, hogy elkerüljön az influenza és a megfázás!

A Scitec Institute-ról

A Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet a sportteljesítmény és az egészségfejlesztés intézménye, ahol az eredmények érdekében egységesül a tudomány és a komplex életmód-tanácsadás. A Scitec Institute a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálkozási tanácsadójaként hozzá kíván járulni az olimpiai eszme ápolásához, a Magyar Olimpiai Bizottság célkitűzéseihez, valamint a nemzetközi olimpiai eseményekre készülő Magyar Olimpiai Csapat eredményes felkészüléséhez. Az Institute-ban az olimpikonok és profi atléták mellett azonban a sportcélokkal rendelkező szabadidő-sportolók is egyaránt teljes körű, személyre szabott felkészítésben részesülnek táplálkozási, illetve sporttanácsadás területén. Az Intézet ezen felül tudományos kutatási eredményeivel a magyar sportélet és egészségtudomány egészéhez is nagyban szeretne hozzájárulni, ezért a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjával (MTA KIK) stratégiai együttműködésben kezdte meg működését.

Related Posts

MILYEN A JÓ VITAMIN: TERMÉSZETES VAGY SZINTETIKUS?

Január végére a szervezet vitaminraktárai igencsak kiürülnek, még akkor is, ha egész télen odafigyeltünk az egészséges táplálkozásra, a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsbevitelre. De milyen…

Rákkal diagnosztizáltak…Hogyan tovább? Mik legyenek az első lépéseink?

Természetes, hogy egy rosszindulatú daganat híre mindenkit letaglózhat, holott hazánkban évente körülbelül 70.000 embernek kell szembenéznie a rák diagnózisával. Nem meglepő, hogy egy ilyen rossz…

Segítheti a gyógyszerek doboza az alkalmazott terápiák hatékonyságát?

Az alkalmazott terápiák hatékonyságában nem csak a készítmények hatóanyag-kombinációja, hanem a megfelelő alkalmazásuk is kiemelten fontos. Gyógyszert szedni a betegek számára nem éppen felemelő. A…

Így lesz kerek az egészséged – Hogyan csempéssz vitaminokat az étrendedbe?

Modern étrendünk kimondottan gazdag állati nyersanyagforrásokban, de az olyan feldolgozott, egyszerű szénhidrátoknak is „bérelt helyük” van tányérjainkon, mint a kenyérfélék, péksütemények vagy éppen tészták. Ugyanakkor…