ANYA-LÍZIS 82: Nyaralási teendőlista

Nulladik lépés: Lebeszélni a nagyon lelkes középsőt, hogy már indulás előtt dagira fújja a frissen, leértékelve vásárolt teszkó gazdaságos kardszárnyú delfint, mert ha mégis, akkor a kocsi csomagtartójába ezen kívül már elég kevés dolog fog beférni. Teszem azt, otthon kéne hagyni akkor a törölközőkből, ágyneműből, kajából, ruhaneműkből, váltócipőkből, kisautókból és napkalapokból álló Himaláját, ami nagy kár lenne, ugye.

Első lépés: Megértetni a családtagokkal, hogy a „mi a jó büdös francnak ennyi cucc három napra” mondat ismételgetése egyáltalán nem családbarát kisugárzású.
Második lépés: Megértetni a családtagokkal, hogy negyedszer is visszaszaladni egy -egy lakásban felejtett tárgyért (tiszta bugyik, szúnyogriasztó kence, dugóhúzó, a nyaraló kulcsa) igenis része a sportos-laza életmódnak.
Harmadik lépés: Elfogadni, hogy a „posta után mégis inkább jobbra kellett volna fordulni” morféma csak akkor nyer értelmet egy autóvezető számára, ha azt is hozzátesszük:
– Ja, de nem itt Füreden, hanem még Kenesén…
Negyedik lépés: pumpa nélkül végre tényleg felfújni a teszkó gazdaságos kardszárnyú delfint. Megállapítani, hogy lánykorunkban sokkal jobb volt a tüdőkapacitásunk. Kikeresni a telefonos regiszterből a kardiológus számát. Rájönni, hogy a regiszter éppen NEM abban a retikülben van, amit magunkkal hoztunk.
Ötödik lépés: romantikusnak felfogni abszolút nem romantikus dolgokat. Panzió melletti templom harangja reggel hétkor, fél nyolckor és nyolckor, panzióval szemközti vasútállomás hangosbeszélője háromnegyed hétkor, a késésért szíves türelmüket és elnézésüket kérjük. 6.50 és 6.58 között gyorsított jelleggel azt álmodni, hogy a Magyar Állam Vasutak egyáltalán nem Magyarországon van.
Hatodik lépés: lazítani a strandon. Más családokat megfigyelni. Zsoltika apukája betemeti a fiát a homokozóba (lásd:megértően bólogatni), mellettünk táborozó anyuka huszonkét perce telefonon ordítva értekezik arról, melyik, jelenleg a kereskedelemben kapható felmosóvödör válik be a legjobban a gyakorlatban (felhívni a figyelmét egy jó szexuálpszichológus magánrendelésére).
Hetedik lépés: sorba állni fagyiért, sült krumpliért, kecsapért, jégkrémért, vízibicikliért, ásványvízért, hot dogért, és úszómatracért, mert a teszkó gazdaságos kardszárnyú delfint kihalás fenyegeti: a két nagyobb gyerek tíz perce kétfelé tépi a vízben.
Nyolcadik lépés: módfelett irigyelni a tóparton mély lelki nyugalomban napozó szingliket, akiknek nincs lefagyizva és lekecsapozva a fürdőruhájuk melltartórésze és semmitől sem zavartatva lapozgatják a júliusi Marie Clairet.
Kilencedik lépés: tévé híján vidáman barkópázni és lehetőleg nem azonnal kitalálni a középső gyerek által feladott feladványt, hogyaszongya: tárgy, vécébe csináljuk, fos.
Tizedik lépés: nem gondolni rá, hogy máris egy minimálbér ment el a nyaralásra. Kiélvezni életünk párja gáláns felajánlását, hogy most egy darabig ő tologat autót a legkisebbel és a teszkó gazdaságos kardszárnyú delfin bús képű árnyékába kapaszkodva az ég felé meredve lebegni a panzió saját kerti medencéjében. Rádöbbenni, hogy a teszkósok valójában felfújható hangyászsünt árulnak delfinnek álcázva.
Tizenegyedik lépés: egyetérteni a népmesei motívummal, miszerint három nap egyenlő egész esztendő.
Tizenkettedik lépés: Elkezdeni tervezni a jövő évi nyaralást.
(Utóirat: az írás nem a képen látható sárga úszójáték felhasználásával készült. A mienk sokkal szebb.

Kocsis Noémi

Related Posts

ANYA-LÍZIS 89.: Javul az agyvíz

Négyéveske, aki nagyon szeret építkezni, legózni, szerelni és hasonlók, azzal állt elő, hogy ő biza építkezett-legózott-szerelt egy Különleges Szerkezetet. S mutatta is lőn, miféle csoda…

ANYA-LÍZIS 88.: A legelső napon

Szeptember 1.  Kis- és nagyobb gyerekkel is nagyjából annyira jelképes dátum, mintha születés-, vagy névnap lenne, vagy a nap, amikor az apróság először indult el…

ANYA-LÍZIS 85.: Miért nincs nekünk állatunk?

A hétre kölcsönkaptunk egy kutyát. A gazdája elutazott külföldre, egy hétig a szomszédok istápolták, most meg ránk jutott, így tegnap este közösen elvittük egy hosszabb…

Anya-lízis 76: Indul a nap

Kinyitotta a szemét ma a kiscsoportos és rögtön ezt kérdezte: – Anya! Hogy kel fel a reggel? Mostanában ilyen nagy sorskérdések izgatják ugyanis. Például, hogy ha…