Az ideális kávé elkészítése

Sokat lehet hallani jó és rossz kávékról, gyakran keresünk egy jó kávézót egy eszpresszó elfogyasztására, de talán kevesebb figyelmet kap a kávé elkészítésének helyes módja. Pedig valljuk be, néha hiába vásároljuk meg a legdrágább termékeket, mégsem tudunk olyan kávét főzni, amilyet igazán szeretnénk. Az ideális kávéital elkészítéséhez tudtunk meg néhány tippet a Valdo Café csapatától.

Az ideális kávé elkészítése
Az ideális kávé elkészítése

Érdekes módon akár egy jó étteremben is sokszor találkozhatunk gyengébb minőségű kávéval, ami nem feltétlen méltó befejezése egy étkezésnek. Gyakran a kávé gyenge, ízetlen vagy állott, nincs habja, vagy kellemetlen utóízű. Pedig a jó kávé elkészítésére odafigyelni igazán apróságokon múlik és nem igényel különösebb anyagi befektetést sem otthon sem a vendéglátó egységekben.

Mindenekelőtt persze az alapanyag minősége nagyon fontos szempont, legyen szó szemes vagy instant kávéról. Mindkét alapanyag lehet jó és rossz minőségű, itt a legfontosabb szempont az Arabica és Robusta kávéfajták, valamint az esetlegesen belekevert pótkávé aránya, illetve a kávészemek minősége. A hiedelmektől eltérően, az instant kávé is igazi kávé, hiszen lefőzött kávé sűrítmény szárított változata, de nagyon sok múlik ennek is a minőségén. Alapjában véve azt tudjuk tanácsolni, hogy alaposan nézzék meg vásárláskor a csomagoláson feltüntetett adatokat, és ne a hangzatos Gold vagy Best neveknek higgyenek. Az ár érték arány általában megbízható mutató, de kerüljük a legolcsóbb kávékat, a legdrágábbakról pedig mindenki saját maga ítélje meg mennyi a marketing érték és a tényleges élvezeti érték között a különbség egy adott terméknél.

Főzéshez friss, tiszta jó minőségű hideg vizet vegyünk alapul. Könnyen elronthatja a kávét egy kávégép tartályában napok óta álló kellemetlen ízű víz, de bizonyos helyeken a csapvíz sem elég jó minőségű.

Ha szemes kávét használunk, a darálás módját mindenképp a tervezett főzési móddal összhangban válasszuk meg, és a darálás/főzés között minél kevesebb idő teljen el. A kávé szemes formában sem áll el korlátlan ideig, sokat veszít az aromájából is.

Ha kávégépet használunk, figyeljünk oda a gép rendszerének tisztaságára és helyes kezelésére. Tiszta vízzel, friss alapanyaggal töltsük fel, főzés után pedig mossuk el a használati útmutatónak megfelelően és figyeljünk a szűrők tisztítására is.

A kávéscsésze legyen tiszta, és lehetőség szerint tartsuk melegen.

Csak azonnali elfogyasztáshoz készítsünk kávét, az állott vagy felmelegített kávéital sokkal rosszabb, a főzés utáni néhány órában sokat veszít ízéből és minőségéből. A lefőzött kávé felforralását pedig tényleg felejtsük el, mert ez biztos receptje a kávé elrontásának.

Tartsuk meg a kellő kávé és a víz mennyiségének az arányát. Egy presszó kávéhoz instant termékeknél ez kb. 1,5-2gr., darált szemes kávé esetében pedig kb. 6-8gr. kávé szükséges, amit legtöbbször fel is tüntetnek a csomagoláson. Szemes, vagy instant kávé esetében is figyeljünk oda, hogy a szigetelő csomagolás felbontása után lehetőleg minél hamarabb használjuk el az alapanyagot.

Lehetőség szerint minél kevésbé ízesítsük, az igazán finom kávé íze önmagában élvezhető, cukor tej és tejszínhab nélkül. Persze mindenki saját ízléséhez mérten alakítja ki ezeket a szokásokat, de érdemes néha kipróbálni a kávét önmagában is.

Ha pedig úgy döntünk, hogy kísérletezni kezdünk, számos receptet találhatunk az internet segítségével, például a Valdo Café oldalán is, aminek segítségével különleges hideg vagy meleg kávéitalokat főzhetünk az adott alkalomhoz illően.

Forrás: GSZT szakújság

Related Posts

Fokozza a zsírégetést az edzés előtt fogyasztott erős kávé

Az edzés előtt fél órával fogyasztott erős kávé fokozza a zsírégetést egy spanyol kutatás szerint. A Granadai Egyetem (UGR) pszichológiai karának tudósai kimutatták, hogy a…

Kávézót nyitott az Agave Kiadó a Nagymező utcában

Az Agave Kiadónál nem marad el a Könyvhét! Nagy örömmel jelenti be a Kiadó, hogy megnyitott az Agave könyvek és kávézó! Címünk: 1065 Budapest, Nagymező…

Kreatív koktéltippek jégbe zárt fűszerekkel

Búcsúztasd el a telet fűszeres koktélcsodákkal! Nem kell megvárnunk a nyarat, hogy élvezhessük a finomabbnál finomabb koktélokat, elég, ha egy kicsit újragondoljuk kedvenc italainkat, és…

Kávéfüggők figyelem!

A kávét szinte mindenki szereti. Összegyűjtöttük, milyen vicces helyzetekbe kerülhetsz, ha nem tudod kontrollálni a kávéfogyasztásodat…