Budapest legmenőbb teraszát keresi a Főváros!

Laza, puccos, kutyabarát, gyerekbarát? Háztetőn, Duna parton vagy parkban,..? Mindenütt terasz! Idén harmadik alkalommal hirdeti meg a budapesti kerthelyiségek és vendéglátós teraszok versenyét a Főváros.

A Terasz Budapest 2016 pályázatra idén is három kategóriában jelentkezhetnek a vendéglátósok: terasz, kerthelyiség és pop-up. A döntés pedig a négytagú szakmai zsűri és a közönség kezében lesz, akik idén kiemelten értékelik a gyerek- és kutyabarát helyeket, emellett az akadálymentesség is fontos szerephez jut.

Budapest városképének legmeghatározóbb elemei a teraszok, kerthelyiségek, tetőteraszok és a nyári időszakra, akár ideiglenes jelleggel működő, ám mégis igen népszerű kiülős helyek. Évről évre új és izgalmas helyszíneken tűnnek fel a különböző stílusú, régi és új teraszok a Fővárosban, melyek tavasztól őszig a szabad ég alatt adnak teret a pezsgő budapesti közösségi életnek. Ezek bemutatására és közösségteremtő szerepük kihangsúlyozására indította el 2014-ben a Terasz Budapest pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata.

A pályázat kiírója és lebonyolítója a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. A bíráló bizottság tagjai: Szalay-Bobrovniczky Alexandra – humán főpolgármester-helyettes, Mártonffy Miklós – Budapest főépítésze, Gianni Annoni – gasztronómiai szakértő és Miklós Csaba – borász. Az általuk kiválasztott három győztes egy évig viselheti a Terasz Budapest 2016 címet. Az elismerés és a Sipos Balázs üvegművész által készített egyedi díjtárgyak mellett a legjobbak idén is Raiker vásárlási utalványt nyernek.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra kiemelte: “A városi élet fő színterei a közterek. Élettel, gondolatokkal, és élményekkel telik meg egy-egy utca, tér, a teraszok miatt. Az viszont nem mindegy miként használjuk ezeket a köztereket. Igaz, hogy egy-egy építészeti megoldás új értéket visz a terekbe, de sajnos egy rosszul megválasztott terasz rontani is tud a városképen. Ezért is fontos, hogy a Fővárosi Önkormányzat ne csak szabályozza a közterület-használatát, de egyben ismerje is el azokat, akik kiemelkedően igényes, a városnak valóban pluszt adó és jelentő teraszokat üzemeltetnek. Elismerés a teraszoknak a díj, és persze ösztönzés is mindazoknak, akik ma még nem ilyen „budapesti” teraszt üzemeltetnek. Mert végtére is ez a cél: felnőni a teraszok minőségével a városhoz, annak hagyományaihoz, értékeihez, a városképhez.”

“Egy étterem életének és összképének fontos része a terasz, hiszen az önkifejezés egyik legjobb eszköze, ahogy a mindennapi zsongást egy kicsit kivisszük a szabadba egy plusz élményt adva ezzel a vendégeknek, ugyanakkor élénkíti, vonzóbbá varázsolja saját környezetét.Vannak olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolják egy terasz sikeres működését: az helyszín, az elhelyezkedés, az épület adottságai, a kialakítás, a dizájn, a praktikum és a szolgáltatás minősége. Emellett minden esetben harmonizálnia kell az étteremmel, hiszen a terasz van az étteremért, és nem fordítva. Én ezek alapján fogok bírálni.” – tette hozzá Gianni Annoni.

A pályázatra 2016. július 18-án 15.00 órától egészen augusztus 7-én éjfélig jelentkezhetnek a vendéglátóhelyek a facebook.com/teraszbudapest oldalon, augusztus 10-31-ig pedig ugyanitt szavazhat kedvenceire a nagyérdemű. Az internetes közönségszavazáson legnépszerűbbnek és legmenőbbnek ítélt terasz közönségdíjban részesül.

Bővebben:
www.fecebook.com/teraszbudapest
www.enbudapestem.hu

Related Posts

Bemutató: Samsung Galaxy Buds Pro fülhallgató

A Samsung új generációs fülhallgatót mutat be, a Galaxy Buds Prót. Az új okoseszköz kiemelkedő hangzást, hívásminőséget, intelligens aktív zajszűrést és sokoldalú csatlakoztathatóságot biztosít. Mindezt…

Az ország első szabadtéri integrált tornaparkja nyílt meg Budapesten

Példaértékű elgondolás és összefogás eredményeként nyílt meg 2017. június 29-én Magyarország első integrált tornaparkja és játszótere Csepelen, ahol fogyatékkal élő, valamint egészséges gyermekek és felnőttek…

POP UP park nyílt Budapest szívében

Innovatív és egyben művészi arculatváltáson esik át a Városháza park, Budapest egyik legfrekventáltabb belvárosi köztere. A jövő technológiája és modern közterületi megoldások teszik egyedivé az…

Hatalmas, vízen lebegő kortárs installációval indul a fővárosi nyár

Hatalmas, a Dunán lebegő kortárs képzőművészeti installációval indítja az idei nyarat a Fővárosi Önkormányzat: megszületett a Duna-installáció pályázat nyertes alkotása, Farkas Zsófia „Nagy halak emlékezete”…