Óbudai Nyár – a főváros legrangosabb kulturális eseményeivel

Az Óbudai Nyár 2000 óta létezik és Óbuda legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, mely mára a főváros nívós programkínálatában is rangot szerzett. Egész nyarat betöltő programjaival júniustól augusztus végéig tartanak a színvonalas programok.

Óbudai Nyár 2013
Óbudai Nyár 2013

A szervezéséért 2009 óta az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. felelős. Az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint a rendezvénysorozat kínálatát az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum is gazdagítja programjaival.

Az óbudaiakat, illetve az ide látogató érdeklődőket évről-évre tizenegy programhelyszínen várják értékes kulturális élmények: szabadtéri koncertek, kiállítások, színházi előadások és filmvetítések.

Nyaranta egymást érik a fesztiválok országszerte, az Óbudai Nyár azonban kicsit más. A kínálatból nem szoktak hiányozni a könnyed, nyári hangulatú, de mindig nívós szereplőgárdával és komoly művészi teljesítménnyel kecsegtető élmények. Az Óbudai Nyár minden évben rendkívül színes és széles palettán kínál programokat valamennyi korosztály számára.

A rendezvénysorozat a folyamatos megújulást ötvözi a hagyománytisztelettel, s ennek köszönhetően a közönség minden óhaját teljesíti.

Az Óbudai Nyár évtizednyi és az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. rövidebb, de annál intenzívebb tapasztalata alapján sikerült megvalósítani azokat az alapvető célokat, amelyek méltán teszik rangos budapesti rendezvénnyé, kiemelkedő társadalmi eseménnyé az Óbudai Nyarat. Minden évben sikerült meghúzni azt a határvonalat, amely a magas színvonalú és a populáris kultúra közti mezsgyén mozog.

Az Óbudai Nyár immáron hagyományosan szerepelteti a repertoárjában a Fő téri koncerteket, melyek a komolyzenétől a jazz műfajáig széles spektrumon mozog. Az érdeklődést többnyire az időjárás eddig segítette és a nézőtérre elhelyezhető 900 ülőhely eddig mindig kevésnek bizonyult. Az átlag nézőszám átlagosan 1000 fő körül mozgott a Fő téren.

Olyan koncertek kapnak itt helyszínt, mint például a kiemelkedő színvonalú Óbudai Danubia Zenekar, Horgas Eszter, Benkó Dixieland Band vagy a Budapest Ragtime Band.

Külön kell említeni az Óbudai Búcsút, amely a német nemzetiségi önkormányzattal karöltve került minden évben megrendezésre itt, a Fő téren.

A Kulturális Központ ajánlója: színház a Zichy udvarban

Minden évben a Zichy udvarban, szabadtéri színházi előadásokkal is várjuk a kedves látogatókat. A színházi programok kiválasztásánál arra törekszünk, hogy a prózai és a zenés műfaj is megjelenjen. Így többnyire vígjáték, az operett és a könnyűzene szokott helyet kapni.

A színházi előadások átlag nézőszáma évente és előadásonként átlagosan 330 fő.

Az Óbudai Nyár külön kedveskedik a magyar filmek szerelmeseinek is. Tavaly Garas Dezső filmjei közül internetes szavazás alapján dőlt el, hogy melyik az az öt film, melynek levetítését a legjobban szeretnék a leendő nézők. 2013-ban pedig a Krúdy év tiszteletére Krúdy Gyula műveiből készült filmeket láthat a nagyérdemű.

A mozirajongóknak külön csemegének számított, hogy az egyszerű – és ingyenes – filmvetítéseken túl, mindegyik film előtt az alkotókkal vagy szereplőkkel is beszélgethettek a látogatók.

Related Posts

Budapesti Őszi Fesztivál, kortárs városi ünnep

Több mint százötven programmal, harminc helyszínen várja a közönséget a Budapesti Őszi Fesztivál; a fővárosi rendezvény megújult formában valósul meg szeptember 26. és október 10.…

A zene szárnyain – swing és gospel Vácon és Bánkon

2013. júniusában igazán különleges programban lehet része a jazzkedvelő közönségnek Vácon és Bánkon. A Jazz and gospel – A zene szárnyain 2013. június 29-én egy-egy…

Ezekkel indul a FEZEN: Deeep Purple, Fear Factory és a többiek

Azt, hogy a székesfehérvári FEZEN evolúciója csodával határos mértékben felgyorsult, az elmúlt évek kiválóan bizonyították, azt pedig, hogy ez a fejlődés idén is folytatódik, azt…

Fel a fejjel! – Őszi programajánló

Szia, Nyár, megint elhagytál, mindig hamarabb, mint gondolom, és minden évben ezt teszed velem. Szédítesz napfényes strandokkal, hideg koktélokkal, fesztiválokkal, elcsavarod a fejem, aztán továbbállsz.…