JÖNNEK A SKANDINÁVOK! – 4. SKANDINÁV FILMFESZTIVÁL

Időpont: 2017. október 24-29.

Helyszín: Art+ Cinema (1073 Budapest, Erzsébet krt. 39.)
Jegyár: 900 Ft (Lugosi terem), 600 Ft (Kertész terem)

Idén sem maradunk Skandináv Filmfesztivál nélkül. A 2017. október 24. és 29. között az Art+ Cinema moziban megrendezésre kerülő skandináv mustra minden eddiginél gazdagabb kínálatot vonultat fel. A fesztivál hat napja alatt öt kategóriába osztva – Játékfilmek, Dokumentumfilmek, Rövidfilmek, Best of, Nézd újra – 30 alkotást láthatnak a skandináv filmek szerelmesei. A sokszínű válogatásban találunk dán drámát, finn dokumentumfilmet, izlandi thrillert, norvég vígjátékot és svéd kosztümös filmet is.

Ezúttal is sokszínű programmal érkezik az immár negyedik Skandináv Filmfesztivál október 24. és 29. között az Art+ Cinemába. Többek között olyan kihagyhatatlan filmekkel, melyeket csak ezen a seregszemlén láthat a hazai közönség.

A játékfilmes blokk alkotásai a legelemibb emberi érzelmeket veszik górcső alá, sajátosan skandináv kontextusba helyezve azokat. A svéd Halhatatlanok egy vérbeli „road movie” arról, mi mindent vagyunk hajlandóak megtenni a szerelemért. A részben Budapesten forgatott kosztümös dráma, a Komoly játék egy fiatal pár szenvedélyes viszonyán keresztül arra a kérdésre keresi a választ, kiállja-e a tiszta, mindent elsöprő, romlatlan szerelem az idő próbáját. A Bee Gees slágerének humorral fűszerezett norvég adaptációja, a Staying Alive egy házasság felbomlásának következményeit és az újrakezdés lehetőségét járja körül, míg a finn Hozományvadász a nincstelen divatbloggert, Marját követi a szerelemhez vezető rögös úton. A dán Rositában apa és fia verseng a gyönyörű, fülöp-szigeteki lány szerelméért. A Kulcs, ház, tükör című alkotás főhőse idősek otthonában él magatehetetlen férjével. Kétségbeesetten vágyik az izgalomra, az intimitásra és egy meghitt kapcsolatra, így hát úgy dönt, kitör láthatatlan börtönéből. Az első norvég katasztrófafilm, A hullám egy nagyon is lehetséges természeti csapás hatását mutatja be egy nyolcvan évvel ezelőtt történt esetet alapul véve, de hatásvadász eszközök helyett az emberi tényezőre helyezi a hangsúlyt. A játékfilmeket eredeti nyelven, magyar és angol felirattal vetítik.

A fesztiválon premier előtt mutatják be az Yrsa Sigurðardóttir nagysikerű regényéből készült Emlékszem rád című izlandi thrillert, amely egy isten háta mögötti településen játszódik, ahol egy háromfős reykjavíki társaság érkezése után rejtélyes dolgok történnek. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A skandináv mustra ezúttal is színvonalas válogatást mutat be az elmúlt évek kreatív dokumentumfilmjeiből. A fesztivál nyitófilmje, Az Optimisták című norvég dokumentumfilm, amely korábban a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját is elnyerte, egy harminc év után életük nagy meccsére készülő, idős, ám lélekben örökifjú hölgyekből álló röplabdacsapat szívmelengető történetét meséli el. A Fivérek egy norvég család mindennapjait örökíti meg, egy fiú testvérpár felnövését dokumentálva az anya szemszögéből, aki visszatekint saját családja történetére is. A költői hangvételű – harmincas évekbeli felvételek és új animációk felhasználásával készült – Kaisa’s Enchanted Forest igazi kultúrtörténeti kuriózum. A finn alkotás megindító portrét fest a legendás számi mesemondó, Kaisa karizmatikus alakjáról, rendező-dédunokája szűrőjén át. Ideje hozzászoknunk a rovarevés gondolatához, ezzel az egyre aktuálisabb témával foglalkozik a Bugs, melyben a koppenhágai Nordic Food Lab szakácsai az új „superfood” nyomába erednek, beutazzák az egész világot, hogy bemutassák a rovarok és bogarak fogyasztásának jó és kevésbé jó oldalát. A Man Falling a dán és a nemzetközi kortárs művészet kiemelkedő alkotójának, Per Kirkebynek a küzdelmébe enged intim betekintést, lírai portrét festve az agysérülés miatt a festészettel felhagyni kényszerülő művészről. A svéd táncos film, a Martha & Niki az első két női hiphop világbajnok tánc iránti szenvedélyét, vágyait és barátságuk alakulását mutatja be, míg a személyes hangvételű The Girl Who Saved My Life a 2014 augusztusában az Iszlám Állam terrorja elől az iraki Szindzsári-hegységbe menekülő civil lakosság már-már kilátástalan helyzetét tárja elénk megrendítő emberi sorsokon keresztül. A dokumentumfilmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítik.

Újdonság, hogy az idei fesztivál külön rövidfilmes válogatással jelentkezik, melyben a gyerekeké a főszerep. Többek között megismerhetjük egy iskolatársain bosszút állni készülő kisfiú, egy mianmari menekült kislány és egy rénszarvastenyésztő számi fiú történetét.

A hagyományokhoz híven a filmfesztivál ezúttal is műsorra tűzi a közelmúlt legsikeresebb skandináv alkotásait, ezúttal két kategóriába osztva. A Best of-válogatásban olyan friss, díjnyertes alkotásokat láthatunk, mint a Sundance Filmfesztiválon a zsűri nagydíját bezsebelő A kairói eset című krimi, Fares Faresszel a főszerepben, vagy Ruben Östlund mozija, A négyzet, mely idén az Arany Pálmát hozta el Cannes-ból. A remény másik oldala című alkotásért Aki Kaurismäki a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve díjat vehette át Berlinben, Az ember, akit Ovénak hívnak pedig tavaly megkapta a legjobb vígjátéknak járó Európai Filmdíjat. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

Rendkívül erős, és műfajilag is sokszínű a Nézd újra kínálata. Többek között olyan dán és norvég fekete komédiákat láthatunk, mint a Stellan Skarsgård nevével fémjelzett Az eltűnés sorrendjében, az Anders Thomas Jensen rendezte Férfiak és csirkék, Mads Mikkelsennel és Nikolaj Lie Kaasszal a főszerepben, valamint a parádés szereposztású Kisvárosi gyilkosok. A divatipar kegyetlen világába kalauzol el bennünket Nicolas Winding Refn thrillere, a Neon démon, a Borg/McEnroe című drámában pedig a nyolcvanas évek két teniszcsillagának drámai csatája elevenedik meg. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, a fesztivál kínálatában ott találjuk a Messzi észak című családi animációs filmet, melyet magyar szinkronnal vetítenek, ahogy az északi vadon csodálatos és veszedelmes világába kalauzoló A vad észak című természetfilmet is.

A Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinema, a Dán Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, Svédország Nagykövetsége és a FinnAgora együttműködésében valósul meg, az NKA támogatásával.

Jegyek elővételben már kaphatók az Art+ Cinemában.

A teljes program itt található: http://www.artpluszcinema.hu/2017/10/13/skandinav-filmfesztival
Fotók innen tölthetők le: http://bit.ly/2hHZB41
Facebook-esemény: www.facebook.com/events/1835194166791292

Related Posts

Úton Online Filmfesztivál

Mit is jelent úton lenni? Legtöbben a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népekre (cigányok, más nomád és természeti csoportok), egyénekre és speciális…

MEGVAN A SZEMREVALÓ FILMFESZTIVÁL PROGRAMJA

Szeptember 27. és október 7. között rendezik meg idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a…

A 7. MOZINET FILMNAPOK PROGRAMJA

2017. október 20-23. között Budapesten a Puskin moziban és országosan további 13 város art mozijában immár hetedik alkalommal tekintheti meg a közönség a világ művészfilmtermésének…

Rövidesen szemrevaló filmfesztivál

Szeptember 21. és 30. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a Szemrevaló│Sehenswert Filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség…