Szikomor illata – Oriental Story – táncszínházi produkciós sorozat

Tóth Bea Amaraya és társai nagy hangsúlyt fektetnek a keleti kultúra hazai megismertetésére. Nemrég útjára indították táncszínházi produkciós sorozatukat, aminek az első része az egyiptomi teremtés mitológiáját, Ízisz és Ozirisz történetét dolgozza fel. Ennek a bemutatójára 2012 novemberében került sor Budapesten.

szikomor

A sorozat második része a Szikomor illata.

A történelmi forrásokra épülő koreográfiai darab hét, a török hódoltság idején elhurcolt magyar nő élményét dolgozza fel, akik több év után Kairóban találkozva beszámolnak egymásnak rabszolgaéveikről.

„Egy 2004-es egyiptomi látogatás során a Baharia oázisban ismerkedtem meg a tradicionális beduin népzenével és tánccal. Ekkor született meg bennem a gondolat, hogy ezt a különleges élményt színpadon is átadom a művészet kedvelőinek.”

Az Amaraya Orientális Táncszínházi Társulat az előadással egyedülálló kísérletet tett arra, hogy bemutassa a keleti és a magyar kultúra kapcsolatát, és kifejezésre juttassa azt, hogy a hastánc nemcsak egy mozgásforma, hanem a külső és belső női harmónia megteremtésének eszköze.

Ezt az összefonódást mutatja be R.Ramadan „A Szikomor illata” című könyve, mely 2013-ban került táncszínházi feldolgozásra a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem támogatásával.
A budapesti bemutató előtt olyan neves színházi szakemberek segédkeztek benne, mint Felkai Eszter. A számos táncost és színpompás, autentikus ruhákat felvonultató előadás a modern, tradicionális kelet és világzene segítségével meséli el a hazájukból elhurcolt nők élményeit egy távoli kultúrában, mely lassan életük részévé vált. A produkciót nagy sikerrel játszották Budapesten, majd Szegeden is, a következő előadásra pedig Debrecenben kerül sor. Az alkotók eltökélt szándéka, hogy idővel minden nagyobb magyar városban bemutassák a produkciót és „A szikomor illata” nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is ismertté váljon.

Megálmodója…

Tóth Bea Amaraya életét gyermekkorától kezdve végigkíséri a mozgás és a távol-keleti kultúrák iránti szenvedély. A Kovács Balázsné, Ibolya néni által vezetett bábozás, majd Czeizing Ottó edző irányítása alatt folytatott karate után belekóstolt a thai-boksz világába is. A hastánccal 2001-ben ismerkedett meg Budapesten. Első mestere az elismert oktató Vitális Anna, aki Szíriában tanulta a táncot, és egykor a Moulin Rouge sztárjaként ünnepelte a közönség. Őt követte Madame Raqia Hassan, Egyiptom legnevesebb hastánc mestertanára. Amaraya szokatlan gyorsasággal fejlődött, két-három év elteltével már nemzetközi mezőnyben versenyzett. Kairóban, a legszínvonalasabb hastáncversenyeken dobogós és első helyezést ért el, majd megnyitotta saját stúdióját Budapesten, ahol az egyiptomi hastánc alapjait adja át tanítványainak. Néhány év alatt nemzetközi hírnévre tett szert, Egyiptom mellett Indiába és Európa számon más országába is rendszeresen kapott meghívásokat. Mióta 2009-ben elvégezte a kairói mesterképzést, minden évben jelen van hastáncoktatóként a Kairói Nemzetközi Hastáncfesztiválon, ami a szakma legjelentősebb eseménye. Egyik 2010-es indiai útja előtt egy kezdők részére szóló oktató DVD-n összegezte a klasszikus hastánc alapjait, mely akkora sikert aratott, hogy a The Times megvásárolta a lemez forgalmazói jogait Indiában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. Azóta világszerte tízezres nagyságrendben fogyott a lemezből.
Amaraya karriere több szempontból is figyelemreméltó, hiszen magyarként állta meg a helyét és vívott ki vezető szerepet egy másik kultúra sajátosságának számító szakmában.
Debreceni bemutató: 2014. 05. 24. 17:00
Helyszín: Debreceni Művelődési Központ

Related Posts

Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker, Salva Sanchis (BE): A Love Supreme – a Trafóban

Zene és tánc végsőkig letisztított, tökéletesen egymásra hangolt, szédítően harmonikus kettőse a Trafóban. Anne Teresa De Keersmaeker, a kortárstánc úttörő nagyasszonya és Salva Sanchis koreográfus…

Homokember – Audiovizuális összművészeti lélek-utazás a Mozsár Műhelyben

2018. májusában mutatja be a Homokember című összművészeti előadást a Mozsár Műhely Gyöngy Zsuzsa, Lendváczky Zoltán, Patkós Márton, és Zsótér Sándor előadásában. E.T.A. Hoffmann A…

30 év után megújult a Radnóti Színház arculata

Az igazgatóváltást követően újrapozícionálja magát a Radnóti Színház. Ennek egyik leglátványosabb lépéseként az intézmény arculata 30 év után teljesen megújult. Az új Radnóti friss, lélegző,…

Befutott az Orient

Az Orient című zenés színházi előadás ősbemutatója és egyben világpremiere december közepén volt Gödöllőn. A Művészetek Háza Gödöllő és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkcióját…