UNESCO-világörökségek – Fenntartható kulturális és természeti turizmus

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) évtizedek óta sikeresen elemzi az utazók globális viselkedési mintáit, és ezáltal időben észleli az ebben rejlő potenciált a németországi turizmus számára. A DZT hosszú távon ezekre a piackutatási eredményekre alapozva tervezi meg nemzetközi kampányait és tematikáit.

Kiel: Panorama der Innenstadt

Ezeken belül az évente változó központi témák az úticél Németország márkának különböző oldalait helyezik előtérbe: itt a németországi beutazás sikere két fontos pilléren, a városi és a természeti turizmuson áll. A külföldi vendégek számára különösen a számos kulturális és természeti világörökségi helyszín jelent nagy vonzerőt. Ebből az okból kifolyólag a DZT 2014-ben „UNESCO-világörökségek Németországban – Fenntartható kulturális és természeti turizmus” mottóval saját tematikus évet szentel a világörökségi helyszíneknek, amelyek így a média érdeklődésének központjába kerülnek.

A fenntarthatóság a kultúrturizmus központi faktora

A tematikus év középpontjában a fenntarthatóság áll: az UNESCO-világörökség tematikájának erőteljes jelenléte erősíti a gazdaságot – különösen a vidéki területeken – és elősegíti a turisztikai infrastruktúra kulturális sokszínűségét és fejlődését. „A németországi UNESCO-világörökségek nagy vonzerővel rendelkeznek a külföldi vendégek körében. Ezen felül pedig az UNESCO státusz fontos minőségi mércét jelent a nemzetközi turizmusban – magyarázza Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke. –Stratégiai partnereinkkel, a Deutsche UNESCO-Kommission e.V.-val és az UNESCO-Welterbestätten Deutschland e.V.-val közösen intenzív marketingtevékenységgel erősítjük a németországi UNESCO-világörökségek ismertségét a nemzetközi piacon, hogy ezzel is növeljük a Németországba látogató kultúrturisták számát” – mondja Petra Hedorfer. A 2014-es tematikus év keretein belül a nemzetközi kommunikációs kampány a DZT és a Deutsche UNESCO-Kommission e.V. közös logója alatt fut.A DZT világszerte 700 millió partnerénél népszerűsíti az UNESCO tematikus évet.

Az úticél Németország világszerte nagy népszerűségnek örvend mint kulturális és természeti desztináció, kulturális látnivalói pedig számos indokkal szolgálnak a külföldi vendégek számára, hogy németországi utazás mellett döntsenek. Annak érdekében, hogy ezek a német látványosságok a nyilvánosság figyelmének középpontjába kerüljenek, a DZT és két stratégiai partnere, a Deutsche UNESCO-Kommission e.V. és az UNESCO-Welterbestätten Deutschland e.V. 2014-ben egy külön tematikus évet szentel a 38, az UNESCO által elismert világörökségi helyszínnek „UNESCO-világörökségek – Fenntartható kulturális és természeti turizmus” mottóval. „Az értékesítési és kommunikációs tevékenységünk átfogó csomagja, illetve az ebből adódó sokszorosító hatás miatt arra számítunk, hogy világszerte több mint 700 millió partnerünket érjük el az UNESCO tematikus év népszerűsítésénél” – magyarázza Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke.

Marketingtevékenység a 2014-es tematikus évvel kapcsolatban

A DZT a marketing- és értékesítési tevékenységének keretén belül megszólítja a kiemelt nemzetközi médiát, a tömegmédiát, az utazási szakmát és a végfelhasználókat minden online és offline médiacsatornán keresztül. A világörökségi helyszínek ismertségének növelése érdekében a nemzetközi médiában a DZT átfogó médiatevékenységet tervez, így például 30 sajtókonferenciát, számos PR-eseményt és kiemelt sajtóutat. A DZT emellett sajtóközpontjában a www.germany.travel/presse oldalon 30 nyelven átfogó információval, illetve képanyaggal szolgál a németországi UNESCO világörökségi helyszínekkel és ezek fontosságával kapcsolatban. A téma értékesítése a nemzetközi utazási szakmán belül mindenekelőtt értékesítési rendezvényeken zajlik: a DZT összesen 45 vásárt, roadshowt és workshopot tervez világszerte. A végfelhasználókat nemzetközi szinten a DZT egy minőségi kulturális utazási magazinnal szólítja meg, amelyet magas példányszámú napilapok, szakmai lapok és életmódmagazinok mellékleteként juttat el célcsoportjához, illetve cross-média marketingkampányokkal is népszerűsíti a tematikát. Az online rész központi kommunikációs platformja a DZT weboldala, ahol a www.germany.travel/unesco2014 linken átfogó tartalom található az úticél Németországban lévő UNESCO világörökségi helyszínekkel kapcsolatban. Az utazók itt is 30 nyelven kapnak információt a témában.

Online marketing a tematikus évben

A DZT által létrehozott microsite-on (www.germany.travel/unesco) keresztül a felhasználók egy képgalériába jutnak, ahol az összes UNESCO-helyszín fotói mellett egy interaktív térkép, egy DZT-Instagram-feed, rendezvények és piacspecifikus akciók is találhatók. Az okostelefonokra és táblagépekre optimalizált oldal ezen felül közvetlen hozzáférést biztosít az Everplaces interaktív útikönyvhöz és az ezen a platformon kifejlesztett „Világörökség-alkalmazáshoz”, amely iOS és Android alapú készülékeken is elérhető. A felhasználók ezzel az alkalmazással például felfedezhetik a nyolc regionális UNESCO-útvonalat Németországon belül.

A célcsoport különleges megszólítása a közösségi média által

A tematikus év keretén belül a DZT közösségi médiakampányt is tervez a fontos célpiacokon. A DZT 2014. első félévében megrendezi a „My German Zeitreise” Facebook-nyereményjátékot, amely az egyik központi közösségi akció lesz. Ezzel kapcsolatban a DZT egy saját Facebook-alkalmazást is kidolgozott. A Facebook-felhasználók úgy vesznek részt a nyereményjátékban, hogy az alkalmazás segítségével létrehozzák saját időutazásukat az UNESCO-helyszínek mentén. A játékban utazásokat lehet nyerni az UNESCO-útvonalak és -világörökségek mentén.

Related Posts

Népszerû az online szállásfoglalás, SZÉP Kártyával is

Nagy népszerûségnek örvendenek a kuponos oldalak, az akciós, online szállásfoglalást kínáló portálok. Az ajánlatok között SZÉP Kártya elfogadóhelyek is szerepelnek. A tavalyi évben az apartmanok,…

Wakeboard pálya és plázs épült a Zselicben

Új attrakcióval bővült a Zselic turisztikai kínálata: a Kaposvártól 20 kilométerre, Hajmáson található Zselicvölgy Szabadidőfarmon egy új beruházás keretében plázst, víziparkot és wakeboard pályát építettek.…

IBUSZ: rajonganak a charterjáratokért a magyarok

Az idei év várhatóan még a turisztikai csúcsesztendőnek számító 2019-eshez képest is jobb lesz, köszönhetően a magyarok töretlen utazási hajlandóságának – leginkább külföldre. A piacvezető…

Növelés, vagy nevelés – közösségalakító tevékenységek Magyarország hátrányos helyzetű térségeiben

A Nemzetközi Művészeti Alapítvány a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért partnerségével az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-5.2.2-17-2017-00074 kódszámú Transznacionális együttműködési pályázaton Növelés vagy nevelés?…