576 milliárd forint adóhiányt tártak fel az ellenőrök

Az adóhatóság ellenőrei az elmúlt évben 27 271 cégnél és 9173 magánszemélynél tartottak adóellenőrzést. A cégek felénél, illetve a magánszemélyek 75 százalékánál állapítottak meg összesen 576 milliárd forint adóhiányt. A cégek 539 milliárd forinttal, a magánszemélyek 37 milliárd forinttal voltak „érintettek” – tájékoztat a feketelista.hu, amely 14 hasonló közhiteles állami adatbázist kapcsol össze. Számszerűen 13 588 vállalkozásnál és 7162 magánszemélynél tártak fel a bevallottnál nagyobb, vagy be sem vallott adókötelezettséget.

Figyelem, kockázatos!

Az adóhatóság negyedévenként kötelezően nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a nevét, amelyeknek, illetve akiknek adóhiánya 180 napja folyamatosan meghaladja a 100 millió, magánszemélyek esetében pedig a 10 millió forintot. A NAV honlapjára azok kerülnek fel, akik az ellenőrzés során megállapított nettó adókülönbözet és az adott adónem eredeti esedékességétől folyamatosan fennálló különbözetet határidőre nem fizették meg. Ezek az adózók az előző negyedévben jogerőre emelkedett határozat alapján a következő közzétételig fennmaradnak az adóhivatal honlapján. Ha továbbra is fennállnak a közzététel alapjául szolgáló törvényi feltételek, az érintett neve az új negyedévben ismételten felkerül az adóhiányos listára. A közzétételi listára vett cégeket az adóhatóság kockázatosnak minősíti. Ez a minősítés csak egy év múlva szűnhet meg abban az esetben, ha a kockázatos adózó az adóhiányt és az ahhoz kapcsolódó bírságot és pótlékot megfizette.

200 százalékos bírság

A feketelista.hu összesítése szerint az elmúlt évben 627 cégnév szerepelt a nagy adóhiánnyal „sáros” cégek listáján, 24 százalékkal több, mint 2015-ben (507). E kimutatás arról is tudósít, hogy a magunk mögött hagyott öt esztendő alatt összesen 2837 gazdálkodó szervezetnél tártak fel az adóellenőrök 100 millió forintnál nagyobb adóhiányt.
Mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen ha az ellenőrzések és a cégek számát összevetjük, jó esetben is legfeljebb tíz évenként jutnak el az adóellenőrök egy-egy vállalkozáshoz.
A száz legeladósodottabb társaságról készített statisztika összesen 79,6 milliárd forint adóhiányt mutatott ki, amire – a különböző jogkövetkezmények miatt – 90,9 milliárd forint bírság és késedelmi pótlék rakódott rá. A megállapított adóhiányt ugyanis 50 százalék bírság sújtja, ami akár 200 százalék is lehet, olyan esetben, amikor a feltárt adóhiány a bevétel eltitkolásával vagy a bizonylatok meghamisításával függ össze. Ezenfelül az adókülönbözetre – késedelmi pótlék címén – minden naptári nap után a jegybanki alapkamat kétszerese is rárakódik. Ezzel magyarázható, hogy egyes cégek esetében a jogkövetkezmények (bírság és késedelmi pótlék) nagysága már meghaladja az adóhiány összegét.

Az ország legnagyobb adósa

A feketelista.hu kimutatásában szereplő száz vállalkozás közül 38-nál a különböző szankciós kötelezettségek már „túlnőttek” az adótartozáson. Budapesten, a Práter utca egyik lakásában bejegyzett Word Exchange S.A.L. Magyarországi Fióktelepe több mint 3,9 milliárd forint adóhiányt és már csaknem 8,5 milliárd forint jogkövetkezményt gyűjtött össze. Ez a cég egyébként a több mint 12 milliárdos fizetési kötelezettségével az ország legnagyobb adósa. Őt követi a kecskeméti Topdynamic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 3,4 milliárdos adóhiánnyal és a hozzájövő 1,8 milliárd forint jogkövetkezményi elmarasztalással. A dobogó harmadik fokát a fővárosi Data Blade Hungary Kft. foglalja el, 2,99 milliárd forint adókülönbözettel és 3,17 milliárd forintra rúgó jogkövetkezményekkel.

Kecskemét a kivétel

A listán levő cégneveket olvasva feltűnő, hogy a 2015. évi kétharmadról 2016-ban 80 százalékra nőtt a budapesti székhellyel bejegyzettek aránya. Másrészt meglepő, hogy több, kis településen regisztrált cég is bekerült a nagy adósok közé. Például a 1600 lakosú Újlengyelből három társaság is. A Danubius Holding Kft. 813,5 millió forint adóhiányára már megközelítően 1,8 milliárd forint jogkövetkezményekből eredő büntetést is felhalmozott. Az RB Group Kft.-t a csaknem 722 millió forint adóhiány mellett 1,53 milliárd forint jogkövetkezményi elmarasztalás is szorítja. Alig marad el tőlük a Multifood Hungary Kft.; a bírságokkal együtt 1,6 milliárd forint befizetését várja tőle az adóhivatal.
Nagyvárosainkból mindössze négy cég nevével találkozhatunk a százas listán. A miskolci Zádor Fém Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel (2,52 milliárd forinttal tartozik az adóhivatalnak), és három kecskeméti társasággal; a már fentebb bemutatott Topdynamic Kft. mellett a Nyári Joker Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel és a Graincom Kereskedelmi Kft.-vel. Előbbinél 1,73 milliárd, utóbbinál 884 millió forint fizetési kötelezettség áll fenn.

„Milliárdos” betéti társaságok

A nagyadósok listáját vezető száz cég közül 93 korlátolt felelősségű cégformációban működik, rajtuk kívül kettő részvénytársaság: a budapesti Arsi-Armcoorp Zrt. (1,53 milliárd forint adóhátralékkal), és a BL-IMMO Ingatlanforgalmazó Zrt. (adóhátraléka 728 millió forint). Külön kérdés lehet: hogyan „gyűjtött” össze több mint 1 milliárd forint adóhiányt és hozzá 560 millió forint jogkövetkezményekből fakadó adókötelezettséget a budaörsi Neblon Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Betéti Társaság, és hogyan „hozott össze” 1,45 milliárd forint adóhiányt és jogkövetkezményét a másik kisvállalkozás, a budapesti Cristal Ball Bt. Ezek az elriasztó példák csak a legnagyobb összegű adóhiányt felhalmozott cégekről szólnak, ám adatbázisunk bármelyik más vállalkozásról is pontos képet tud szolgáltatni – tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

 

Forrás: www.feketelista.hu

Related Posts

2016-ban is több mint félmillió adóvégrehajtás, és ez 35%-os csökkenést jelent

Újravizsgálják a behajthatatlannak minősített tartozásokat is. Az elmúlt évben az adótartozások behajtására 538 227 esetben indított végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatalmas…

2246 milliárd forint adóval tartozunk – Adóvégrehajtások: új adóhatósági gyakorlat

  Az elmúlt évben 826 619 esetben indított végrehajtást az adó befizetésével elmaradt hátralékosok ellen az adóhatóság. Ez ugyan a 2014-es esztendőhöz képest (809 787)…

A megszűnő cégek harmada kényszertörléssel tűnik el

Idén, az első négy hónapban a cégbíróságok 4378 vállalkozás nevét húzták ki kényszertörléssel a céglistáról, 32 százalékkal kevesebbet, mint 2016 első négy hónapjában (6429). Az…

23 000 személyt tiltottak el a cégalapítástól

Az elmúlt évben 1673 esetben tagadta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – adóregisztrációs akadály fennállása miatt – az adószám kiadását. A 2015. évi…