Eltűnt gyerekek

Az elmúlt évben 17 ezer gyerek tűnt el Magyarországon, ebből 14 ezer kiskorú, azaz 14 év alatti gyerek volt. Egy részük pár nap alatt, egy másik pedig soha nem tér vissza. Hol vannak a gyerekek?

Eltűnt gyerekek

Intézetből a nagyvilágba

A gyerekek, fiatalok 85 százaléka intézeti nevelt, aki valóban a szeretetlenség, a család hiánya, a valahová tartozás igénye miatt kel útra. Sokuknak varázslatos, soha nem látott a kinti világ, azt gondolják, némi pénzzel a zsebükben szerencsét próbálhatnak, boldogabb életet élhetnek. A legtöbbjüket persze a rendőrség és a gyermekvédelmi hatóságok megtalálják és visszaviszik, de addigra többen bűncselekmények áldozataivá válnak, vagy éppen ők keverednek valamilyen bűncselekmény elkövetésébe annak érdekében, hogy boldoguljanak.

Ez nem Amerika

Elenyésző a kisgyerekek, 1-10 év közötti korosztály eltűnése. Pár eset persze Magyarországon is előfordult, többnyire elvált, külön élő szülő az elrabló, a nagy port felvert eseteknél gyakran külföldi szülő rabolja el a gyereket és rejtegeti egy másik országban. Az ő esetükben a jog előbb-utóbb dönt, de ettől még helyzetük korántsem jobb, hiszen bizonytalan a családi státusz. Emberrablásokról ritkán számolnak be a hatóságok, az Amerikában sok ezerre rúgó kisgyerek rablás Magyarországon szerencsére nem gyakori.

Fiatal lányok prostituáltként a világban

Csak Svájc több ezer magyar lányt tart nyilván, akik prostitúcióból tartják fent magukat. Többnyire 15-17 évesen kerülnek ki különböző országokba, legtöbbjük nem teljesen önként. Ígérnek nekik jól fizető állást, csillogást és pénzt, ehelyett prostitúcióra kényszerítve élnek nyomorban, terrorban, és esélyük sincs a szabadulásukra. Az ezzel foglalkozó civil szervezetek munkája során sikerül időnként ezeket a bűnszervezeteket felgöngyölíteni, de a legtöbb lány nem tud szabadulni a csapdából, amelybe egy jobb élet reményében került.

Legtöbbjük megkerül

A fiatalok, aki elmennek világgá, többnyire persze előkerülnek. A hátteret viszont sajnos nem vizsgálja szakember, holott a legtöbb eset mögött szülői terror áll, vagy szeretet nélküliség, verbális agresszió, vagy egyszerűen nemtörődömség. A családtagok kommunikációja leszűkül a „Mi volt az iskolában, készen van-e a leckéd, mikor jössz haza” körre. Az odafigyelés, a szülői szeretettel ötvözött kontroll sok ilyen esetet kiküszöbölne.

Eltűnt gyerekek

Sokan segítenek

Az eltűnt gyerekekről rendszeresen számolnak be tévéműsorok, a közösségi oldalakon pedig szinte mindenki megosztja, ha ilyen felhívást lát. De vannak profi kezdeményezések is: egy ilyen folyamán például az eltűnt gyerek képét tejes dobozokra nyomtatták, hogy több ezer emberhez eljutva segíthessenek a keresésben.
Több mint 644 millió weboldal van a világon, és egyre gyakoribb a 404-es vagyis a „nem található” hibaüzenet. Ilyenkor a kliens ugyan megtalálja a szervert, azonban a böngésző által kért állomány nem kerül elő, erre vonatkozik a jelzés.  Az uniós kezdeményezés viszont jóval komolyabb és sajnos szomorúbb célra használná fel ezt a hibát: minden 404-es oldalon megjelenne egy-egy eltűnt gyerek fotója, igen nagy nyilvánosságot érve el ezzel.
De mindezek mellett a legfontosabbat, az okokat lenne szükséges mélyebben kutatni.

Borsos – Kőszegi Erika

 

Related Posts

Mindig az utolsó falat a legfinomabb… Van, akinek 2 nappal ezelőtt volt az utolsó

Csatlakozz Te is az Élelmiszerbank kampányához a #szerencsesvagyok hastag használatával! „Mit egyek reggelire, ebédre, vacsorára és úgy nassolnék is valamit.”- A legtöbb ember bele sem…

„Szerencsés vagyok” – Élelmiszerbank figyelemfelhívó kampány

Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik évente, miközben több ezren éheznek. Az Élelmiszerbank legújabb „Szerencsés vagyok” kampányának célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az éhezés…

Élményalapú programozó iskola nyílt gyerekek számára

A programozást egészen fiatal korban el lehet kezdeni; már az alsó tagozatosok is könnyen megtehetik az első lépéseket. Az ehhez szükséges tudást és az első…

A Nemzeti Tehetség Program idén is keresi 2014 legkiválóbb diáktalentumait

A Nemzeti Tehetség Program célja a tehetséges fiatalok és az őket segítő mesterek közös munkájának elősegítése. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) mint a Nemzeti…