Hadat üzentek az ingatlanhirdetési káosznak

Az egész magyar ingatlanpiacot megbolondítja az Árminimum nevű ingyenes alkalmazás, amely azt ígéri a felhasználóknak, hogy megtalálja egy adott használt ingatlan összes hirdetését az interneten, egy csokorba rendezi a róla fellelhető összes fotót és leírást, és megmutatja, melyik ügynökségnél a legolcsóbb a szóban forgó ház vagy lakás. A különbség olykor simán fedezi a felújítás költségét is. Az oldallal együttműködő Otthon Centrum szerint a megoldás az ingatlanosoknak is jó.

75 milliárd 800 millió forint. Ennyi ma a különbség az interneten meghirdetett összes magyar használt ingatlan maximális és minimális hirdetési ára között. Az adatot a kaoszindex.arminimum.hu oldalon találjuk, ami hetente – minden pénteken – frissül, és az oldal fejlesztői azt mérik rajta keresztül, mennyire sikerül megtisztítaniuk a használt ingatlanok piacát az ingatlanosok, a tulajdonosok és a hirdetési oldalak által okozott káosztól.

A nemrég csendben elindított szolgáltatás átrendezheti az ingatlanhirdetések piacát, az ingatlankereskedők tevékenységét, sőt akár a teljes magyar használtlakás-piacot is – ígérik a fejlesztők. Az Árminimum böngészőbővítmény azt kínálja a felhasználóknak, hogy telepítése után bármelyik magyar ingatlanos oldalon keressenek is, az éppen kinézett ház vagy lakás összes neten fellelhető hirdetését összegyűjti, ár szerint sorba rendezi őket, és egy helyen mutatja meg a felhasználónak az ingatlanról elérhető fotókat, illetve leírásokat.

A rendszer nemcsak attól kíméli meg a felhasználót, hogy keresési szempontjait megadva folyvást ugyanabba az ingatlanba ütközzön, de rendet vág az ármizériában is. „Egy-egy ingatlan ma Magyarországon nagyon eltérő árakon lehet fenn az interneten. A legnagyobb különbség egy adott használt ingatlan legalacsonyabb és legmagasabb hirdetési ára között most éppen 1,63 milliárd forint, az átlagos eltérés a több áron meghirdetett ingatlanok kötött pedig 3,7 millió forint – mondta az erről szóló sajtóbeszélgetésen Faragó Péter, az Árminimumot fejlesztő RealMonitor Kft. ügyvezetője.

„Az árkülönbség az ingatlanközvetítők szempontjából súlyos piaci anomália” – mondta Kosztolánczy György, az Árminimummal már leszerződött Otthon Centrum Holding vezérigazgatója. Ha a közvetítők szerződéseit tekintjük, árkülönbség egyszerűen nem is létezhetne a piacon. Akár kizárólagos, akár általános szerződést köt ugyanis a tulajdonos az ügynökséggel, minden szerződésben fontos kitétel, hogy a szerződésben foglalt árnál sem a tulajdonos, sem más ügynökség nem kínálhatja alacsonyabb áron a lakást – hívta fel a figyelmet Kosztolánczy.

Árkülönbség tehát elvileg nem is lehetne. Hogy mégis előfordul, annak az az oka, hogy a tulajdonosok – legtöbbször valamelyik ügynökség tanácsára, ha az adott lakás nem akar elkelni – idővel beleegyeznek az árcsökkentésbe, ugyanakkor elmulasztanak szólni a velük ugyancsak szerződéses viszonyban álló más ügynökségeknek, esetleg több vasat tartanának a tűzben. „Ekkor egyik vagy másik ügynökség hosszabb-rövidebb ideig előnybe kerül a többivel szemben, bármilyen komoly tapasztalattal, bejáratott és széles vevőkörrel rendelkezzenek is amazok” – mondta az Otthon Centrum vezetője.

Az Otthon Centrum ezért az Árminimum szolgáltatásán keresztül tesz vállalást ügyfeleinek: az oc.hu-n megjelenő hirdetéseket máshol sem lehet olcsóbban megtalálni, illetve ha mégis, azt az Árminimum bővítményen keresztül ők maguk mutatják meg. „A transzparencia és egységes ár kikényszeríti a minőségben való versenyt, ami jó a vevőnek, a tulajdonosnak és a szakmának is” – méltatta a megoldást Kosztolánczy.

Az Árminimum a vele szerződésben álló ingatlanügynökségeknek pedig azt ígéri, hogy figyelmeztetést küld nekik, ha a náluk hirdetett ingatlan bárhol másutt alacsonyabb áron jelenik meg az interneten. „Ez kihúzza a talajt az ügyeskedők lába alól, és valódi minőségi versenyre, jó kiszolgálásra, a tulajdonosok érdekeinek képviseletére ösztönzi a szakmát, vagyis jót tesz az egész piacnak” – mondta az OC vezérigazgatója.

Az Árminimum alkalmazás a felhasználók számára ingyenes, Chrome- és Firefox-böngészőbővítményként egyetlen kattintással lehet telepíteni az Arminimum.hu oldalon.

Related Posts

Elstartolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről. A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek…

Amerika messze van?

Elborzasztanak az Egyesült Államokban történtek. Nincs jelentősége annak, hogy mindez nem itt zajlik a Lehel téren. Zajlott, csak épp a Deákon a múlt héten. Nem…

Dalt írt az ápolóknak Harsányi Levente

Az ápolók dala című szerzeménnyel fejezte ki érzéseit a – közelmúltban műtéten átesett – népszerű műsorvezető az ápolóknak. Harsányi Levente dalával az Ápolók Nemzetközi Napján…

Hajnóczy Soma mosolyt varázsolt hajléktalan emberek arcára – Rendhagyó módon cselekedett jót a bűvész világbajnok

Több mint 50 000 hajléktalan ember él Magyarországon, akiknek az utca jelenti az otthont. Ezek az emberek napról napra élnek, és már a legapróbb feléjük…