Segélyek, támogatások szűnnek meg 2015. március 1-től

2015. március elsejével jó pár olyan támogatás kerül ki a szociális ellátási rendszerből, amely sok embernek nyújtott megélhetést, vagy kiegészíthette vele alacsony jövedelmét. Nem lesz állami támogatás a fűtésre, óvodára és sok minden másra sem.

 

Több hete kering az interneten, hogy a kormány meg kívánja rövidíteni a szociális támogatások listáját, és segélyek helyett „munka alapú társadalmat” részesíti előnyben, de arra nem készülhettek fel az emberek, ami márciustól bekövetkezik. A létminimum ma Magyarországon 87 510 forint havonta. A KSH utoljára 2010-ben tette közzé, hogy hányan élnek a létminimum alatt, arányuk akkor 37 százalék volt. Becslések szerint ma már meghaladja a 4 millió főt is. Ezt a 4 millió embert sújtják leginkább az intézkedések. 2015. március 1-től megszűnik:

  • a rendszeres szociális segély
  • a lakásfenntartási támogatás
  • az adósságkezelési szolgáltatás
  • az óvodáztatási támogatás

A legfontosabb, valószínűleg legtöbb embert érintő változás, hogy megszűnik az úgynevezett rendszeres szociális segély, amit eddig a települések jegyzője állapíthatott meg a rászorulóknak (ennek összege legfeljebb a nettó közmunkás bér 90 százaléka, nagyjából 45 ezer forint lehetett). A segélyre jogosultak köréből ennek következtében kiesnek például azok is, akiknek kevesebb, mint öt évük van hátra a nyugdíjig. A korábban megállapított segélyeket jövő év február 28-ig folyósítják.

A törvény szerint eddig azok is kaphattak rendszeres szociális segélyt, akik megfeleltek az önkormányzat rendeletében a családi körülményeikre, egészségi vagy mentális állapotukra tekintettel meghatározott feltételeknek. A javaslat ezt is kihúzná a törvényből, a szociális segély helyére így az „egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás” lépne, amit csak az egészségkárosodottnak minősülő, vagy a 14 éven aluli gyermeket nevelő rászorulók kapnának – feltéve, hogy a gyermek ellátását nem lehet óvodában, napköziben megoldani.

 

A javaslat kihúzná a szociális törvényből a lakásfenntartási támogatásról szóló szakaszokat, vagyis ez a fajta ellátás is megszűnne. Eddig ennek megvoltak az objektív feltételei a jogszabályban, de a törvényjavaslat elfogadása után ezt a feladatot is teljes egészében az önkormányzatokhoz telepítené kormány, a települések pedig a saját rendeletükben meghatározott feltételek szerint adhatnának támogatást a rászorulóknak.

A súlyosan beteg gyermeket, vagy fogyatékos személyt gondozóknak megállapított ápolási díj esetében a javaslat megszünteti a méltányosságból adható, alacsonyabb összegű támogatást, illetve pontosítja, hogy egy ápolt után csak egy személy vehet fel ilyen díjat, és fordítva, vagyis hiába ápol valaki több hozzátartozót is, csak egyszer kapja meg a díjat. A kötelező óvoda bevezetésével, jövő év szeptember 1-től megszűnik az óvodáztatási támogatás is.
A település támogatás névre átkeresztelendő önkormányzati segélyt a képviselő-testületek saját rendeleteikben állapíthatnak meg. A törvényjavaslat csak példálózó jelleggel adja meg, mihez adhatnak támogatást:

  • a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez;
  • a rezsihátralék ledolgozásához; a gyógyszer-kiadások viseléséhez; illetve
  • a 18 évnél idősebb, tartósan beteg hozzátartozó az ápolását végző személynek.

Példálózó felsorolást tartalmaz a javaslat az úgynevezett rendkívüli települési támogatás eseteire is, de ezek közül kimarad egy, a törvényben jelenleg szereplő eset, az elhunyt személy temetési költségekhez való hozzájárulás (ez eddig nem lehetett kevesebb, mint a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 százaléka). Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy jövőre hatályba lép az úgynevezett szociális temetésről szóló jogszabály, melynek lényege, hogy ingyenes a temetés, ha az elhunyt rokonai részt vállalnak a lebonyolításban, például a halott felöltöztetésében, a sír kiásásában és visszahantolásában.

A megállapított támogatásokat 2015. február 28. napjáig folyósítják.

Az óvodáztatási támogatás a kötelező óvodáztatás bevezetésével, 2015. szeptember 1-jétől szűnik meg.

Forrás. index, vs.hu

Related Posts

Az ALDI, Auchan, Lidl, Penny Market, SPAR és Tesco együtt segít a rászoruló gyermekeken

Hat nagy áruházlánc – ALDI, Auchan, Lidl, Penny Market, SPAR és Tesco – összefogva egyenként 5 millió forintnyi élelmiszer-felajánlással segíti a halmozottan hátrányos helyzetű településeken…

Adóbehajtás több mint ezermilliárdra

Az elmúlt évben az adótartozás behajtására 157 835 cég ellen rendelt el végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az összes folyamatban lévő végrehajtási ügyszám…

Elstartolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről. A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek…

Amerika messze van?

Elborzasztanak az Egyesült Államokban történtek. Nincs jelentősége annak, hogy mindez nem itt zajlik a Lehel téren. Zajlott, csak épp a Deákon a múlt héten. Nem…