Orchideakiállítás március 11-14-ig

A Magyar Orchidea Társaság idén tavasszal is megrendezi nagysikerű orchidea- és bromélia kiállítását a Vajdahunyadvárban.

Az elmúlt években bemutattuk látogatóinknak az esőerdők lenyűgöző és különleges orchideáit, amelyek nálunk kevésbé ismertek. Ez alkalommal visszatérünk ahhoz az orchideához, amely a leginkább megtestesíti mindenki számára az „orchideát”, amely szinte már szobanövénynek számít, mégis sok titkot rejteget még. Amely minden alkalommal elbűvöl, amikor kinyitja virágait, amelyben soha nem lehet csalódni, és amely hónapokon keresztül virágzik. Ez a sokak által ismert és szeretett Phalaenopsis, azaz a lepke orchidea.

2016 plakát végleges (kicsi)

18. századi felfedezése óta a karrierje szinte töretlen. Első perctől kezdve a kertészek és a növény- kedvelők első számú kedvence lett. Minek köszönheti népszerűségét? Elsősorban annak, hogy könnyen nevelhető lakásban is, készségesen virágzik, és gondozása egyszerűbb, mint a legtöbb orchideáé. A lepke orchideák keresztezése a 60-as években vett lendületet, amikor szinte naponta születtek a kertészetekben újabb és újabb színű, mintájú és nagyságú hibridek.

A Phalaenopsisok az ázsiai esőerdőkben őshonosak, Malajziától Új-Guineáig megtalálhatóak. Jelenleg 70 faját ismerjük. Első leírása 1750-ből maradt ránk, Borneo szigetén egy lepkegyűjtő fedezte fel a hatalmas, fehér virágú növényt, amelyet a szellő lengetett, és messziről úgy tűnt, mintha lepkék ülnének egy ágon. A neve is innen ered: Phalaenopsis, azaz lepke orchidea. A korabeli európai kertészetek jó ideig csak rajzok alapján ismerték, ugyanis a tengeren való több hetes szállítást a begyűjtött növények többsége nem élte túl, mivel a lepke orchideák nem rendelkeznek víz és tápanyag tárolására szolgáló szervvel, így hamar kiszáradnak, tönkremennek. Mivel a szállítása nagy nehézségekbe ütközött és csak néhány példány érkezett meg élve Európába, így az áruk is szinte csillagászati volt. Az első európai virágzásra 1847-ig kellett várni, ez volt a hófehér virágú Phalaenopsis aphrodité. Ennek a ténynek tudható be, hogy a Phalaenopsisok később váltak széles körben ismertté, és később kerültek be az értékes európai orchidea-gyűjteményekbe.

A különféle fejlett laboratóriumi eljárásoknak köszönhetően a 20. századra a lepkeorchidea az egyik legnépszerűbb, legkönnyebben elérhető orchideává vált. A hibridek száma több száz, és évente találkozunk még mindig újabb és újabb hibridekkel. Az elmúlt évek egyik nagy szenzációja volt a „fekete” orchidea, amelynek egészen sötét, bordó színe szinte már feketének látszik. De nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett „vízesés” orchidea is, melynek hosszú, lefelé hajló, dúsan virágzó szárai vízeséshez hasonlatosak. De vannak fehér bordó foltos, sárga, rózsaszín, pöttyös, csíkos, nagy-, illetve kisvirágú hibridek, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt közöttük.

Sok gyönyörű példányt bemutatunk a kiállításunkon a botanikai fajok és a hibridek közül, és természetesen rengeteg tavasszal nyíló különleges és illatos egyéb orchideát is.

A kiállítás időpontja: március 11. és 14. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban. A kiállításunk idén először, kivételesen négy napon keresztül várja a látogatókat, 10 és 18 óra között.

Bővebb információt a kiállításról honlapunkon találnak: http://orchideatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu

Related Posts

Múzeumok éjszakája – Kiállítások, filmvetítés és vezetett séták a Budavári Palotanegyedben

Kiállítások, tárlatvezetések, filmvetítés és vezetett séták is várják a közönséget a Múzeumok éjszakáján szombaton a Budavári Palotanegyedben. A Budavári Palota déli összekötő szárnyában komolyzenei kíséret…

II. Amenhotep és kora, a Szépművészeti Múzeum kiállítása

Az ókori egyiptomi Újbirodalom egyik jelentős uralkodója, II. Amenhotep korát és sírjának kalandos felfedezését mutatja be a Szépművészeti Múzeum péntektől látható kiállítása, melynek középpontjában a…

A Vágyott szépség, preraffaelita remekművek kiállítás meghosszabbítva

Csaknem egy hónappal meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség című, a londoni Tate Múzeum preraffaelita remekműveit bemutató kiállítását, az eredetileg vasárnapig tartó tárlat a…

The Art Around us – Képek a volt Balettintézetből fotókiállítás

Fotókiállítással idézi vissza az egykori balettintézet hangulatát, tiszteleg az épület és a balett összefonódása előtt a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) és a Drechsler-palota megújulásáért felelős…