Jön a hó – tesztelik a hókotrókat

Több előrejelzés szerint is nagyon kemény télre számíthatunk. Mától több megyében második készültségi fokozat lép életbe az ország közútjain. A fővárosban délután 6 órától éles gyakorlatot tart a közterület-fenntartó.

hókotró

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében felidézte, hogy a meteorológiai előrejelzések alapján hétfőtől akár hózáporok is előfordulhatnak az ország több pontján.
Mint írták, a közútkezelőnél a téli üzemidőszakban négy készültségi fokozat van. Már november 10. óta téli üzemmód érvényes, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek. Vasárnaptól több megyében már kettes készültségi fokozat lép életbe.
A téli időszakban előforduló veszélyes időjárási jelenségekről, a várható közlekedési nehézségekről, további vezetési tanácsokról részletes összefoglaló olvasható a közútkezelő honlapján.
Mint írták, a Magyar Közút minden rendelkezésére álló csatornán keresztül igyekszik tájékoztatni a közlekedőket az esetleges veszélyhelyzetekről, szélsőséges időjárási, illetve útviszonyokról. Arra kérik az autósokat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe ezeket a jelzéseket, majd a lehetőségeket alaposan megfontolva, továbbá csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra. Ha valaki elakadt valahol, segítséget kérhet a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon.
A közútkezelő mindenkitől azt kéri, hogy utazás előtt mindig tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, a www.utinform.hu oldalon, illetve az Útinform hivatalos Facebook-, illetve Twitter-oldalán. Leggyorsabban és személyre szabottan továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedők – tették hozzá. Az autópálya- és megyei diszpécserszolgálatok 24 órában várják a közlekedők hívásait.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy mivel az előrejelzés szerint a jövő héten Budapestet sarkvidéki eredetű légtömeg éri el, Klug Lajos, az FKF vezérigazgatója éles gyakorlatot rendelt el. Ennek értelmében vasárnap 18 órától hétfőn 18 óráig a társaság téli munkarendjében meghatározott legmagasabb, hármas fokozatban teszteli felkészültségét.

Forrás: Budapest Light

Related Posts

Elstartolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről. A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek…

Május helyett szeptemberben lesz a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

Az eredetileg tervezett májusi időpont helyett szeptember 10. és 12. között rendezik meg az idei Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált a járványhelyzet miatt – tájékoztatták…

Térképre vitték a budapesti albérletárakat

Most érdemes Budapesten albérletet keresni. A koronavírus lejjebb szorította a belvárosi bérleti díjakat, így ma már nem ritka, hogy a belső kerületekben jobb áron bukkanhatunk…

A Sziget Fesztivál is kiáll a Színművészeti Egyetem hallgatói mellett

Mint sok színész, író, költő, a hallgatói hálózatok, egyetemek, tudósok, a Sziget Fesztivál is kiáll az egyetemi hallgatók mellett. Sziget: „Hiszünk a sokszínű, független, nemzeti…