Most azonnal lépjen, ha Astra kötelező biztosítása van!

Becsődölt az Astra Biztosító – Az összevont romániai pénzügyi felügyelet 2015.08.31.-én fizetésképtelennek mondta ki a közel 30 milliós ügyfélkörrel bíró román Astra Biztosítót, ezzel egy időben meg is vonta a társaság működési engedélyét, melynek legfőbb oka, hogy a biztosító nem végezte el a hatóság részéről megkövetelt feltőkésítési műveletet.

Ezt reagálta le a Parlament az alábbiak szerint:

A tegnapi nap folyamán kihirdetésre került és a mai nappal 2015.10.08. hatályba és lépett a 2015. évi CXLVII. törvény, amely a módosította a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény egyes rendelkezéseit. Mint ismert, a törvénymódosítást az Astra Biztosító tevékenységi engedélyének visszavonása miatt kialakult helyzet rendezése érdekében fogadta el az Országgyűlés.

A törvény értelmében az Astra Biztosítónál érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfelek bármely engedéllyel rendelkező biztosítónál köthetnek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést anélkül, hogy az Astra Biztosítónál meglévő szerződésüket felmondanák, vagy annak közös megegyezéssel történő megszűnéséhez az Astra Biztosító hozzájárulna. Az Astra Biztosítónál meglévő szerződés az új szerződés kockázatviselés kezdetét megelőző nappal – a törvény erejénél fogva – megszűnik. Az előzményszerződés megszűnési oka ez esetben közös megegyezés.

Mi a teendő, ha Önnek Astra kötelező biztosítás van?

1.- Az elfogadott 2015. évi CXLVII. törvény alapján az Astra Biztosító Ügyfelei mindenféle közös megegyezéses kérelem nélkül válthatnak biztosítót kötelező biztosítás módozat esetében.

2.- Az új biztosítás megkötése alkalmával megkötési okként megegyezéssel megszűnt a szerződésem megkötés okot kell megadnia, és a megszűnés dátumához pedig minden esetben a tegnapi nap dátumát kell jeleznie.

A www.biztoshely.hu biztosítási portál azonban figyelmeztet mindenkit, hogy a most életbe lépett törvény jelen pillanatban csupán az Astra Biztosító ügyfeleire érvényes. Más biztosítónál lévő kötelező biztosítás szerződés esetén csak és kizárólag.

Mi lesz a túlfizetéssel?

Egyenlőre annyi a biztos, hogy az esetleges túlfizetéseket az Astra Magyarországi Fióktelepe nem utalhatja vissza. Csak és kizárólag az FGA azaz a Román Állami Biztosítási Garanciaalap intézkedhet e téren. Várhatóan az esetleges túlfizetések visszautalása a felszámolás következtével vagy automatikus lesz, vagy egy kérvényt kell eljuttatni a garanciaalap részére.

Related Posts

Minden második cégnél adóhiányt tártak fel

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévenként nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek, illetve magánszemélyeknek a nevét, amelyek, illetve akik adóhiánya 180 napja folyamatosan meghaladja a…

A megszűnő cégek harmada kényszertörléssel tűnik el

Idén, az első négy hónapban a cégbíróságok 4378 vállalkozás nevét húzták ki kényszertörléssel a céglistáról, 32 százalékkal kevesebbet, mint 2016 első négy hónapjában (6429). Az…

23 000 személyt tiltottak el a cégalapítástól

Az elmúlt évben 1673 esetben tagadta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – adóregisztrációs akadály fennállása miatt – az adószám kiadását. A 2015. évi…

Újra a BT az Év Családbarát Vállalata

Harmadik alkalommal nyerte el az Év Családbarát Vállalata díjat a BT (British Telecommunications) magyarországi szolgáltató központja a nagyvállalati kategóriában. A díjat Szabó Zoltán, a cég…