Kötelező olvasmányok másképp a Manó Könyvek sorozatban!

Tegye a szívére a kezét! Ön minden kötelező olvasmányt elolvasott? Gyermeke sem érti Jókait már? Jó lenne, ha mégis átérezné az egri katonák hősiességét és izgulna Jumurdzsák miatt? A Klassz! című sorozatunkban Nógrádi Gergely arra vállalkozott, hogy újrameséli ezeket a klasszikusokat – nem zanzásítva, nem rappelve, csak élvezetesen és érthetően, úgy, hogy az a gyerekeket is magával ragadja. Higgyenek a szerzőnek!

139429490
Kedves Olvasó!

Harminc könyv szerzője vagyok. Ötszáz író-olvasó találkozón vettem részt iskolákban. Húsz éve írok neked. Ismersz, ismerlek. Tudom, hogy nehéz a klasszikus nagyregényeket olvasnod. Ha bele is kezdesz az egyikbe, előfordul, hogy már két oldal után leteszed.

Hidd el, másnak is meggyűlik velük a baja! Csodálatos művek, de régen íródtak. Régies nyelven, régi olvasóknak. Úgy döntöttem, újramesélem neked a világirodalom legszebb történeteit. A te nyelveden, izgalmasan, de megtartva az eredeti regények hangulatát.

Nem én találtam fel a spanyolviaszt. Évszázadok óta mindenütt újramesélték a remekműveket. Még a Bibliát is. És Shakespeare drámáit. És a németek Goethét, a spanyolok Cervantest, a görögök Homéroszt, a franciák Victor Hugót. És sok-sok évvel ezelőtt Karinthy, Móricz, Kosztolányi és Bródy is újramesélte mások regényeit.

Amit újramesélnek, megmaradhat. Amit nem, az bármily ragyogó remekmű legyen is, lassan bizony feledésbe merülhet. Szomorú dolog ez. Ám azzal, hogy most a kezedben tartod ezt az újramesélt változatot, egy újabb regény kap esélyt a megmaradásra.

Ehhez azonban te is kellesz. Igazándiból hárman kellünk hozzá. Az író, az újramesélő, és te, aki elolvasod.

Nem azt akarom, hogy azért ismerd a nagy nemzeti legendáinkat, mert dolgozatot kell írnod belőlük.
Azt szeretném, hogy azért ismerd a nagy nemzeti legendáinkat, mert egy magyar ember nem nőhet fel úgy, hogy nem tudja, ki volt Bornemissza Gergely, Baradlay Jenő.

139429491

A KLASSZ sorozatban a legszebb regényeket olvashatod el újramesélve.
Ha a KLASSZ-könyveket bújod, még az is megeshet, hogy a sorozatban megjelenő regényeket olvasva az eredeti mesterműhöz is kedvet kapsz – ezért is találsz az újramesélt változatokban részleteket az eredeti alkotásokból.

Egy egészen biztos: a KLASSZ sorozattal klasszabb ember leszel.

Barátsággal: Nógrádi Gergely

Related Posts

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják…

Könyvajánló – Andy Weir: Artemis

Ha ez lenne Andy Weir első regénye… Jazz Bashara egy igazán belevaló, nagydumás és eszes bűnöző, aki a Holdon él. Artemis lakója, az égitest egyetlen…

Könyvajánló – David Macaulay – Hogy működik?

 Látszólag gyermekkönyv, alaposabban megnézve viszont kiderül, hogy minden korosztálynak szól David Macaulay Hogy működik? című könyve. Olyan tárgyakat, járműveket, technológiákat sorol fel ebben az igen…

Könyvajánló – Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla

Sorsfordító történelmi események, szívekben megőrzött legendák, vérzivataros időkön átmentett hagyományok – egy család több generációjának megindító és elgondolkodtató históriája Bauer Barbara legújabb regényében.