Visszajár a már befizetett hitelösszeg? Fellélegezhetnek az autósok?

Manapság a precedens értékű devizában felvett autóhiteles ítélettől zajos a média, de vajon mint jelent ez a többi hasonló hitelre levetítve? Egy kis emlékeztető: A Fővárosi Törvényszék precedens értékű ítéletet hozott, mely szerint egy bizonyos autóhitel szerződés érvénytelen, mert egy olyan autókereskedő írta alá, aki erre nem volt jogosult.

Autohitel

Örülünk a precedens értékű ítéletnek, de mi lesz akkor, ha esetlegesen az derül ki, hogy devizahitelek ezrei érvénytelenek?Visszakapjuk az eddig a banknak befizetett pénzösszeget és visszaadjuk nekik az eddig nyúzott autónkat?Mi lesz azojkkal az emberekkel, akik sokszor erőn felül, de a teljes összeget a megemelt törlesztőrészletekkel együtt befizették a banknak?Ők esetleg visszamenőlegesen is beperelhetik a bankjukat?

A megkérdezett ügyvéd válaszából megtudtuk, hogy a bank semmilyen körülmények között nem veheti vissza az autónkat, ugyanis az soha nem képezte a bank tulajdonát, csak az általunk felvett hitel fedezete volt!A tulajdonjog a miénk, a gépjármű is a minevünkön van!A bankot csupán a törzstőke és ennek kamatai illetik meg.Ha az eddigiekben már többet fizettünk be, mint amennyi a tőketartozás és az alapkamat, úgy a befizetett többletösszeg visszajára hitelt felvevőnek.Ha a szerződésünknet nem bank írta alá, hanem egy olyan autókereskedő, akinek erre nem volt jogosultsága, akkor az autóhitel érvénytelen!

A már lezárjt gépjármű hitelek külön kategóriát képeznek, de ha kiderül rólunk, hogy érvénytelenek, akkor a lezárástól függetlenül is érvénytelenek.Csak, akkor lehetnek lezártak ezek az ügyletek, ha mind a két fél aláírásával igazolja, hogy részéről lezártnak tekinti az ügyletet.Ha bank szerint lezárt az ügylet, akkor kapunk egy kedves ki köszönőlevelet, de ettől függetlenül még 5 évig anyagi követeléssel élhetünk a bank felé.

Hogy mi lesz a vége az előre még nem látható, egyesek szerint törvényi jogalkotásra van szükség a probléma tisztázásához.Ha bíróság úgy dönt, hogy az ilyen esetekben használt formaszerződés valamely pontja őpntja helytelen, akkor ez alapján törvény alkotható, melyet majd minden autószerződésre rá lehet húzni, és nem kell egyenként tárgyalni őket.

A Magyar Nemzeti Bank nyilvántartása alapján a következő bankok és pénzintézetek, illetve azok a vállalkozások, melyek ezek nevében eljárhattak.

A teljes lista itt található:

http://mno.hu/data/kepgaleria/mno/PDF-ek/ugynoksegi_engedelyek.pdf

http://mno.hu/data/kepgaleria/mno/PDF-ek/banki_engedelyek.pdf

Forrás: hitelek.org

Related Posts

Harmadával nőtt a nagyadósok száma

Az elmúlt évben összesen 3549 cég neve szerepelt azokon a listákon, amelyeket az adóhatóság negyedévente közzétesz az olyan gazdálkodókról, akiknek adótartozása 180 napon keresztül, folyamatosan…

Semmisek az autóhitelek!

Különös kijelentést tett a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja, Varga István, amitől sok devizahiteles úgy érezheti, talán ki tud kecmeregni a kutyaszorítóból. A pénzügyi szakember…

Az emberek többsége nem szeretne dugódíjat fizetni

Mini kutatás készült a dugódíjról, a P+R-ről és a közösségi közlekedésről. Mekkora összeget lenne hajlandó fizetni dugódíjként? Milyen közösségi közlekedési eszközöket ismer? Ilyen és ehhez…

Négy szakmát mutatott be pályaválasztás előtt álló lányoknak a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár

Nagy érdeklődés mellett rendezte meg a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Girl’s Day elnevezésű nyílt napját.  A pályaválasztás előtt álló lányok négy szakmával ismerkedhettek meg a gyár…