A szürke ötven árnyalata – titkos vágyaink, vagy könyvszeretet?

Kapott már E.L. James könyve hideget is, meleget is, mégis láttam olyan könyvesboltot, ahol az egész kirakat ennek a könyvnek a példányival volt tele, talán nem véletlenül. Egy könyv akkor ütős, ha sokan olvassák, és nem kell bevallani, ha szégyelljük miért, és becsomagolni sem érdekes, ha ezt olvassuk a metrón.

E. L. James: A szürke ötven árnyalata
E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Az E.L. egy nőt rejt, a könyv egy szexuális tartalmú trilógia első részét, bár ez még nem lenne elég a sikerhez. Többen állítják, hogy a sok durva, szado-mazo leírás, és maga a cselekmény a nőket pár évszázadra visszadegradálja tárggyá, a szexet kicsit szennyessé, titkolandóvá teszi, de valami mégis van benne, hiszen a szexualitás és a pornó mindenhonnan ingyen ömlik ránk, ezért meg pénzt adtunk, hogy elolvassuk – nem kevesen – és nem szívesen adjuk kölcsön.

Végy egy szerelmespárt, mert az azért kell, némi polgárpukkasztást, extremitást, kampányold be, és ne a kritikusokkal törődj, hanem az eladási listákkal és az erről szóló több tízezer internetes bejegyzéssel, talán az a titok. Zabálják az olvasók, az tény. Mindig áll előtted a könyvesboltban legalább egy ember, aki szégyenlősen ezt tolja a pénztáros elé.

Az írónő maga is valahol pornográfnak ítéli a saját könyvét, azt mondta a The Week-nek adott interjújában, hogy nők ezrei köszönték meg neki az élményt, és azt, hogy a könyv elolvasását követően sokkal színesebbé vált a szexuális életük. Több se kellett az amerikai magánkiadóknak: sorra jelentetik meg a könyv paródiáját, utánzatát.

Több könyv viseli A szürke árnyalatai címet, de a felhozatalban található A bézs ötven árnyalata (ami már a címlapon világossá teszi, hogy egy paródiát tart az olvasó a kezében) vagy A rózsaszín ötven árnyalata is.

Némi szociális érzékenységről tanúskodik A szegénység ötven árnyalata cím, és talányos A szemét ötven árnyalata is. Van olyan kiadvány, amely a másság témakörére koncentrál (Fifty Shades of Gay), és akad, amely már a címében sem hagy kétséget afelől, hogy mi áll a cselekmény középpontjában (Az élvezet ötven árnyalata).

A történet mindenesetre lendületes, és ez feledteti, hogy a nyelvezet bizony elég egyszerű, a sztorin sem kell sokat gondolkodni, és hemzsegnek benne a következetlenségek. Sikerét nagyban növeli, hogy sokan párhuzamot vonnak a Twiligh Saga és e között, ami már azért is érdekes, mert a Twiligh egy mormon írónő szemérmes vámpírtörténete, ahol a póló sem kerül le négyezer oldal után sem, míg ez a könyv edzett pornófilm – gyárosokat is zavart köhécselésre késztet a szókimondásával.

Szegény pszichológusok kiabálnak ellene a legjobban, pedig mindössze annyit kéne mondani a mamipornónak csúfolt regényre, hogy 18 plusz: ne ezzel kezdjük a kamaszok szexuális felvilágosítását, hanem csukjuk magunkra a hálószoba ajtót és olvassuk ott. Uralkodó Chris és Alávetett Ana kiütéssel győzött Lady Chatterley és a Barátok közt legújabb epizódja ellen. Viszont nem kötelező olvasmány, felnőtteknek sem.

E. L. James: A szürke ötven árnyalata

Tízes skálán:
Cselekmény: 6
Stílus: 3
Nyelvezet: 3
Téma: 4

fordította Tótisz András, Ulpius-ház, 2012, 528 oldal, 3999 Ft

A könyv online megvásárolható 5% kedvezménnyel: Libri Online

Borsos-Kőszegi Erika
pszichológus
weboldal

Related Posts

A hűség kutyáknak való? – Szőcs Henriette könyve

Most jelent meg Szőcs Henriette: A hűség kutyáknak való című könyve. Olvassátok el a szerzővel készült interjút és néhány részletet a könyvből. Hogyan lesz terézanyuból…

Könyvajánló – László Erika: Transziregény

A Transziregény zavarba ejtően nyílt és szókimondó könyv, amely egy brutálisan rendhagyó életutat mutat be: egy tehetséges művész tündöklésének és bukásának történetét. A könyvet a…

Könyvajánló – Sztaniszlav Belkovszkij: Putyin – az ember, aki nem létezett

Vlagyimir Putyin a kor egyik legellentmondásosabb politikusa. Emberként is sok pletyka kering róla: hogy mit okozott benne az, hogy árván nőtt fel, mi igaz abból,…

Erotikáról igényesen – Szerető szívek antológia

Kicsit mindenki megcsömörlik időnként a szexualitás minden napi megnyilvánulásától. Dől a tévéből, az internetről, többnyire igénytelen formában. Na, ez itt most nem az. Két dolog…