A sötét ötven árnyalata

Van ugye a Harry Potter – kultusz, az a gyerekeké. A Twilight Saga – az a kamaszoké. Juhé, itt van nekünk, nőknek A szürke és a fekete ötven árnyalata, jaj, csak meg ne lássa valaki!

EL James - A sötét ötven árnyalata
EL James – A sötét ötven árnyalata

Na és persze nem csak a nőknek. A férfiak is ugyanúgy olvassák, legfeljebb nem verik nagydobra. Mert van ebben minden, ami ciki: romantika, erotika, szado-mazo nyíltság, és valami, ami miatt 40 millió példány fogyott el belőle világszerte eddig.
Az írónő, E.L. James, akit kis túlzással középkorú, enyhén molett háziasszonynak is csúfolnak, nem titkoltan a Twilight fanfiction – változatának szánta a könyvet. Szegény mormon Stephanie Meyer meg sikoltozik az összehasonlítástól, hiszen a Twilight – történetben még csók is alig csattan, ebben meg vulgáris nyílt szado-mazo szex folyik. Vagy csak irigy, mint J.K. Rowling, akinek legújabb új meséjét úgy söpörte le a könyv a brit bestreller listákról, mint a forgószél.

A szürke ötven árnyalatából megismert gyönyörű fiatal milliárdos, Christian Grey és a fiatal és tapasztalatlan Anastasia Steele történetét lehet még fokozni. Ebben a kötetben Christian speciális szexuális ízlésétől és sötét titkaitól elbátortalanodva Ana kilép a kapcsolatból, és beindítja karrierjét a seattle-i könyvkiadónál. De a Christian iránt táplált vágy még mindig jelen van minden egyes ébredésénél, és amikor a férfi egy új megállapodást ajánl fel, Anastasia képtelen ellenállni.

Újra lángra lobban perzselően érzéki viszonyuk, és Anastasia egyre többet tud meg sérült és megszállott férfi szívszaggató múltjáról.

Míg Christian belső démonaival harcol, Anastasiának szembe kell néznie a szerelme korábbi partnerei iránt érzett dühével és féltékenységével, és meg kell hoznia élete legfontosabb döntését.

EL James
EL James

A Fifty Shades-sorozat első részének megfilmesítési jogát a Universal Pictures és a Focus Features nyerte el. Az első kötet borítóját díszítő szürke nyakkendő – amely a regényben nem csak nyakravalóként kap szerepet – mára divatba jött a rajongók között. Magyarországon még persze nem, itt lefelé fordítva olvassák a metrón, de a kultikus tárgyakat, a nyakkendőt, amellyel a lányt kikötözi a szerelme, vagy az álarcot, a bilincset, ennek a sötét szerelemnek a jelképeit ugyanolyan áhítattal keresik a rajongók, mint magát a könyvet.

A trilógia harmadik kötetét, A szabadság ötven árnyalatát már elő lehet jegyezni az október 31-i megjelenésre. A első rész kritikája a magazin oldalán olvasható. A hisztéria tehát fokozódik. Én meg bevallom: le sem tettem, úgy olvastam el.

Ulpius-ház Kiadó,  Budapest,  2012,  524 oldal, 3990 Ft.
A könyv online megvásárolható 5% kedvezménnyel: Libri Online

Borsos-Kőszegi Erika

Fotó: US Magazine

Related Posts

Óriásplakát kiállítással vár a 100 szóban Budapest

Nyolc év és több mint tízezer történet! A 100 szóban Budapest mára már hagyományt teremtett a fővárosban, és évről évre egyre többen várják, vajon ki…

Megjelent Tandori Dezső új, egyben utolsó kötete

A szegedi Tiszatáj Kiadó gondozásában megjelent Tandori Dezső Felplusztulás, leplusztulás című könyve, mely a szerző 2018-ban és 2019-ben létrehozott műveiből készített bő válogatás – tájékoztatta…

92. Ünnepi Könyvhét – Megnyílt az országos eseménysorozat

Százötvennél több könyvkiadó köteteivel nyílt meg csütörtökön a budapesti Vörösmarty téren a 92. Ünnepi Könyvhét, amely vasárnapig az ország számos nagyvárosában is várja az érdeklődőket.…

Gárdonyi és Jókai dedikált kötetei is egymilliósnál magasabb áron keltek el

Gárdonyi Géza és Jókai Mór dedikált kötetei is egymillió forintnál magasabb áron keltek el az Antikvarium.hu 13. tematikus online könyvaukcióján, melynek során a 223 tételből…

egy hozzászólás: “A sötét ötven árnyalata”

  1. ez hülyeség… nem a gyerekeké a harrypotter kultusz, az sok korosztályt magába foglal, a twilightot pedig a csajok imádják, nem a kamaszok… 🙂

Hozzászólások lezárva