A sötét ötven árnyalata

Van ugye a Harry Potter – kultusz, az a gyerekeké. A Twilight Saga – az a kamaszoké. Juhé, itt van nekünk, nőknek A szürke és a fekete ötven árnyalata, jaj, csak meg ne lássa valaki!

EL James - A sötét ötven árnyalata
EL James – A sötét ötven árnyalata

Na és persze nem csak a nőknek. A férfiak is ugyanúgy olvassák, legfeljebb nem verik nagydobra. Mert van ebben minden, ami ciki: romantika, erotika, szado-mazo nyíltság, és valami, ami miatt 40 millió példány fogyott el belőle világszerte eddig.
Az írónő, E.L. James, akit kis túlzással középkorú, enyhén molett háziasszonynak is csúfolnak, nem titkoltan a Twilight fanfiction – változatának szánta a könyvet. Szegény mormon Stephanie Meyer meg sikoltozik az összehasonlítástól, hiszen a Twilight – történetben még csók is alig csattan, ebben meg vulgáris nyílt szado-mazo szex folyik. Vagy csak irigy, mint J.K. Rowling, akinek legújabb új meséjét úgy söpörte le a könyv a brit bestreller listákról, mint a forgószél.

A szürke ötven árnyalatából megismert gyönyörű fiatal milliárdos, Christian Grey és a fiatal és tapasztalatlan Anastasia Steele történetét lehet még fokozni. Ebben a kötetben Christian speciális szexuális ízlésétől és sötét titkaitól elbátortalanodva Ana kilép a kapcsolatból, és beindítja karrierjét a seattle-i könyvkiadónál. De a Christian iránt táplált vágy még mindig jelen van minden egyes ébredésénél, és amikor a férfi egy új megállapodást ajánl fel, Anastasia képtelen ellenállni.

Újra lángra lobban perzselően érzéki viszonyuk, és Anastasia egyre többet tud meg sérült és megszállott férfi szívszaggató múltjáról.

Míg Christian belső démonaival harcol, Anastasiának szembe kell néznie a szerelme korábbi partnerei iránt érzett dühével és féltékenységével, és meg kell hoznia élete legfontosabb döntését.

EL James
EL James

A Fifty Shades-sorozat első részének megfilmesítési jogát a Universal Pictures és a Focus Features nyerte el. Az első kötet borítóját díszítő szürke nyakkendő – amely a regényben nem csak nyakravalóként kap szerepet – mára divatba jött a rajongók között. Magyarországon még persze nem, itt lefelé fordítva olvassák a metrón, de a kultikus tárgyakat, a nyakkendőt, amellyel a lányt kikötözi a szerelme, vagy az álarcot, a bilincset, ennek a sötét szerelemnek a jelképeit ugyanolyan áhítattal keresik a rajongók, mint magát a könyvet.

A trilógia harmadik kötetét, A szabadság ötven árnyalatát már elő lehet jegyezni az október 31-i megjelenésre. A első rész kritikája a magazin oldalán olvasható. A hisztéria tehát fokozódik. Én meg bevallom: le sem tettem, úgy olvastam el.

Ulpius-ház Kiadó,  Budapest,  2012,  524 oldal, 3990 Ft.
A könyv online megvásárolható 5% kedvezménnyel: Libri Online

Borsos-Kőszegi Erika

Fotó: US Magazine

Kapcsolódó tartalom

Könyv jelent meg Diego Maradona életéről

Az isteni Diego Maradona címmel jelent meg életrajzi könyv a 2020. november 25-én, 60 évesen elhunyt világklasszis argentin labdarúgóról. Pincési László sportújságíró 60 különleges –…

Március 25-től lehet szavazni a Libri irodalmi közönségdíjasára

Március 25-től lehet szavazni a Libri idei irodalmi közönségdíjasára. A közönség a 10 döntős mű közül választhat, amelyeket 156 könyvből választott ki a Libri által…

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Emma Donoghue már A szoba című, nagy sikerű könyvével is bizonyította, hogy nem fél kemény témákhoz nyúlni, olyan történeteket bemutatni, melyek a nők küzdelmeit mutatják…

Megjelent Bödőcs Tibor új könyve

A nagy sikerű Addig se iszik irodalmi paródiái után Bödőcs Tibor önálló regényt írt Meg se kínáltak címmel. A Helikon Kiadó gondozásában megjelenő kötet, Magyar…

egy hozzászólás: “A sötét ötven árnyalata”

  1. ez hülyeség… nem a gyerekeké a harrypotter kultusz, az sok korosztályt magába foglal, a twilightot pedig a csajok imádják, nem a kamaszok… 🙂

Hozzászólások lezárva