Könyvajánló: Stephen King: Minden sötét, csillag sehol

Íme, négy adag jóféle King – sztori. Ha valakinek a legutóbbi időutazós monstre történet nem volt elég sötét, elég véres, elég kegyetlen, akkor bátran veselkedjen neki a Mester legújabb kötetének.

covers_265874

A leghosszabb elbeszéléssel indít a könyv, amiben tulajdonképpen egy családi drámának lehetünk a „haszonélvezői”, amiből egyértelműen látszik, hogy a fontos, az egész családot érintő kérdésekben nem szabad a többiektől függetlenül döntést hozni, mert nem minden családfő veszi azt jó néven. És hogy később a gyermek lelkére ez nemigen van jó hatással, az már egy másik kérdés. Illetve a történetből még az is kiderül, hogy a patkányok nem feltétlenül a legjobb „albérlők”.
A dagadt sofőr című kisregényből világossá válik, hogy van igazságtartalma a járt utat járatlanért el ne hagyj mondásnak, mert nem minden út vezet Rómába. Viszont az is egyértelműen látszik, hogy ha a sértett félnek lehetősége adódik kiegyenlíteni a számlát, akkor ő él is vele, ha kellő mértékű a sértettsége.
A Hosszabítás jutányos áron című novella az ördöggel való üzletkötés mibenlétének ősi témáját értelmezi újra, mindezt a King-novelláknál megszokott vérmennyiség töredékével megrajzolva, inkább az emberi természet kevéssé fennkölt aspektusaira koncentrálva.
Az Egy jó házasság című írás vicces, már persze azon befogadó közeg számára, aki egy horrorfilmen is jókat tud nevetni. Itt a lakva ismerszik meg az ember mondás tartalmi mibenlétének újraértelmezését eszközli Stephen King. Ráadásul újra kiderül, hogy a könyvtárba járásnak is lehetnek az egészségre káros közvetett hatásai.
Összegezve tehát itt egy csokornyi olyan novella vagy kisregény (kinek-kinek ízlése szerint), amiket a Mester minden rajongója örömmel fog olvasni, mert ott vannak az íróra jellemző stílusjegyek, a fekete humor és az emberi természet mérhetetlen sötétsége – úgy ábrázolva, ahogy azt egyedül Stephen King tudja. Nekem mint lelkes olvasónak pedig ismét rá kellett döbbennem, hogy kedvenc horrorszerzőm nagyon ismeri az lélek pokol felőli oldalát, és fantasztikus magabiztossággal és önzetlen szeretettel vezeti a nyáját, hogy mindezt meg is mutassa nekik/nekünk.
Az Európa Kiadónak pedig ismét jár a dicséret az igényes fordításért és szerkesztésért, plusz a hangulatos borítóért.
Dobos Attila

Kiadó: Európa
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 526 oldal

Related Posts

Könyvelőzetes: Stephen King: Mr. Mercedes

2014. november 12-én jelenik meg Stephen King első klasszikus krimije, a Mr. Mercedes. King ezúttal egy olyan műfajba kalauzolja el az olvasót, amelyben eddig nem…

Könyvajánló: Stephen King: Álom doktor

„Tipikus King-koktél: minden benne van” – Margaret Atwood Ez van a belső fülön. Igazat kell adnom Atwoodnak – aki mellesleg maga is ikonikus alakja az…

Könyvajánló: Stephen King: Joyland

King legújabb regénye ismét magával ragad utánozhatatlan stílusával, jellemábrázolásával, sőt a könyv befejezése után pár nappal is azt érzem, tovább olvasnám Devin Jones életét, amelyen…

Könyvajánló – Stephen King: Rémálmok bazára

A hátborzongató történetek nagymestere új elbeszélésgyűjteménnyel lepte meg hűséges olvasóit. A Rémálmok bazára az eddig publikálatlan novellákon túl betekintést enged abba is, hogyan keletkeztek az…