Könyvajánló: Stephen King: Joyland

King legújabb regénye ismét magával ragad utánozhatatlan stílusával, jellemábrázolásával, sőt a könyv befejezése után pár nappal is azt érzem, tovább olvasnám Devin Jones életét, amelyen keresztül bepillantást nyerhetünk egy amerikai kisváros vidámparkjának mindennapi életébe és titkaiba. Mert évekkel korábban történt ott néhány, azóta is felderítetlen gyilkosság…

735873F

Miközben megismerjük hősünket és az őt körülvevő emberek sorsát, úgy épül fel a történet és válik egyre izgalmasabbá a kérdés, ki ölhette meg azt a lányt, akinek a  szelleme még mindig az elvarázsolt kastélyban kísért. Jones, aki nyári munkát vállal a vidámparkban, miután értesül ezekről a rejtélyes esetekről, elhatározza, hogy kideríti, ki vagy kik lehettek a tettes(ek). Ebben kap segítséget új barátaitól, akik szintén Joylandben dolgoznak a szünidőben. Hamarosan olyan fényképekre bukkannak, amin a gyilkos is szerepel, de mivel az arca egyiken sem látszik, így nem lehet egyértelműen kideríteni az elkövető kilétét, ám mégis elegendő információval szolgál ahhoz, hogy leszűkítsék a szóba jöhető gyanúsítottak számát.

A Mester ezúttal is remekül adagolja a feszültséget, amihez segítségül hívja Madame Fortunát, aki a vidámpark jósnője. Jones, miután beszél ezzel a hölggyel, először kétkedve fogadja a szavait, ám miután bizonyos események valóban bekövetkeznek, elkezdi komolyan venni a hallottakat.

A gyilkos kilétét természetesen nem árulom el, legyen elég annyi, hogy ezúttal sem egy könnyen kiszámítható megoldás a kulcs.

Az olvasó figyelmét ezúttal is végig fenntartó könyv másik nagy erőssége az, ahogy magát Joylandet, illetve a kisvárost ábrázolja King. Amellett, hogy a szereplők szinte életre kelnek a lapokon, maga a hely is körénk rajzolódik, megtelik hangokkal, színekkel, annyira, hogy hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy mi magunk is ott vagyunk, ahol a nyomozás folyik.

Ezt a művet nyugodtan elolvashatják azok az izgalmakra vágyók is, akik idegenkednek a horrortól, mert a Joyland King szelídebb arcát mutatja, ugyanakkor a szerző kedvelői sem fognak csalódni, mert ismét egy nagyszerű regénnyel gazdagodott az életmű.

Dobos Attila

Kiadó: Európa

Fordította: Soproni András

Megjelenés éve: 2014

Terjedelem: 320 oldal

 

Related Posts

Könyvelőzetes: Stephen King: Mr. Mercedes

2014. november 12-én jelenik meg Stephen King első klasszikus krimije, a Mr. Mercedes. King ezúttal egy olyan műfajba kalauzolja el az olvasót, amelyben eddig nem…

Könyvajánló: Tony Parsons: Gyiloktáska

Íme, egy könyv ínyenceknek. Az eddig leginkább szépirodalmi írásairól ismert Parsons ezúttal egy roppant jól megkoreografált krimivel ajándékozta meg a rajongóit. A furcsa címválasztáson túllendülve…

Könyvajánló: Marcus Sakey: Briliánsok

Na, ez egy ütős, illetve robbantós könyv volt. Akcióhegyek, iszonyatos tempó, szinte minden oldalra jut valami cselekmény, amitől egy perc üresjárat sincs olvasás közben.

Könyvajánló: Sophie Mckenzie:Mióta meghaltál

Mit tehet egy anya, akinek halva születik a kisbabája? Próbálja tovább élni az életét, ami csak halvány másolata annak, amit élnie kellene. És mit tegyen,…