Könyvajánló: Stephen King: Álom doktor

„Tipikus King-koktél: minden benne van” – Margaret Atwood Ez van a belső fülön. Igazat kell adnom Atwoodnak – aki mellesleg maga is ikonikus alakja az irodalomnak.

Álomdoktor

A tények: ez a regény a Ragyogás című könyv folytatása, ez a regény 36 évvel később született az azóta már kultikusnak számító első résznél, ez a regény nem éri el a Ragyogás nagyságát, viszont bőven-bőven az átlag fölött van. Ez utóbbi állítás pedig abból adódik, hogy King az évek folyamán annyi tapasztalatot és rutint szerzett a született tehetsége mellé, hogy ha mással nem is, már a puszta stílusával megugorja azt a szintet, ami lazán az átlag fölé emeli.
Azért senkiben ne merüljön fel, hogy mentegeni akarom a Mester új művét, az ugyanis nem szorul rá erre. Egy nagyon jól felépített, nagyon izgalmas thrillerrel van dolgunk ezúttal, amiből megtudhatjuk, hogy mi történt Danny Torrence-szel az elmúlt nem kevés évben.
King elmeséli, miként tanulta meg uralni a ragyogás képességét a srác, és hogy hogyan kezdett megindulni a lejtőn a nem kis nyomásnak, illetve a piának köszönhetően. Ez utóbbit annyira árnyaltan mutatja be a szerző, hogy önkéntelenül is arra kell gondolnunk, hogy itt bizony önéletrajzi elemek is kerültek a leírtakba. Ez azonban nem vesz el a mű értékéből, sőt a történet rovására sem megy, csupán komoly hangsúlyt kap Danny életében ez a fajta küzdelem. Végül azonban kilábalni látszik a problémából miután állást kap egy hospice szolgálatnál.
Emellett azonban megismerjük Abra Stone-t, aki szintén rendelkezik a ragyogás képességével. A kislány először Danny álmaiban jelenik meg, majd írásos formában üzen a férfinak, végül találkoznak is.
Idővel egyértelművé válik, hogy valakik mindenképpen el akarják kapni Abrát, mert számukra a ragyogás energiája maga a táplálék. Ezek a lények, akik az Igazak névre hallgatnak borzalmasabbnál borzalmasabb módszerekkel szerzik meg a táplálékukat… És ez az, amit King úgy tálal, ahogy senki más sem. A hiányérzet azonban ott van, mert a Ragyogás olyat tudott, amit az Álom doktor nem. A lelkünk mélyéig hatolt, és nem hagyott nyugtot, hiába olvastuk végig a könyvet. Ez a regény is átélhető, de nem zaklatja fel olyan mélyen az olvasót, vagy talán azóta magasabbra tevődött az ingerküszöbünk. Mégis azt kell mondjam, hogy King legújabb könyve nem okozott csalódást, mert remekül felépített cselekményt kapunk, igen jól megrajzolt karakterekkel és borzongatással fűszerezve.
Dobos Attila

Kiadó: Európa
Fordította: Szántó Judit
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 565 oldal

Related Posts

Könyvelőzetes: Stephen King: Mr. Mercedes

2014. november 12-én jelenik meg Stephen King első klasszikus krimije, a Mr. Mercedes. King ezúttal egy olyan műfajba kalauzolja el az olvasót, amelyben eddig nem…

Könyvajánló – Stephen King: Rémálmok bazára

A hátborzongató történetek nagymestere új elbeszélésgyűjteménnyel lepte meg hűséges olvasóit. A Rémálmok bazára az eddig publikálatlan novellákon túl betekintést enged abba is, hogyan keletkeztek az…

Richard Bachman (Stephen King): A Hosszú Menetelés

Képes lennél napokig megállás nélkül gyalogolni? Túlélni a vihart, a forróságot, a fájdalmat a lábadban és az egész testedben? Menetelni, ha az életed múlna rajta?…

Premier előtti Stephen King buli az Alexandrában

2014 július 10-én 21 órától esti, premier előtti bulit szervez az Európa Könyvkiadó Stephen King Álom doktor című kötetének megjelenése alkalmából. Az exkluzív bulin játékok…