Átadták a Libri irodalmi díjakat

A Libri irodalmi díjat tavaly alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. azzal a céllal, hogy díjazza az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit. A zsűri egy fiatal szerző novelláskötetét, a közönség az ismert televíziós személyiség történetét díjazta.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. 2017-ben is átadta a Libri irodalmi díjakat a tavaly megjelent szép- és tényirodalmi alkotások szerzői közül azoknak, akiknek művét a szakmai zsűri és a közönség kiválasztotta.

A díjak egy ünnepélyes gálaest keretében, a tíz döntős könyv szerzőjének jelenlétében kerültek átadásra.

AZ EST FŐSZEREPLŐI:
Jászberényi Sándor, Kepes András, Krasznahorkai László, Nádas Péter, Németh Gábor, Szabó T. Anna, Térey János, Varró Dániel, Závada Pál, Zoltán Gábor
AZ EST RENDEZŐJE: Novák Eszter – Jászai Mari-díjas rendező
MODERÁTOR: Jánossy Lajos – író, kritikus
KÖZREMŰKÖDIK: Fullajtár Andrea – Jászai Mari-díjas színművész és
Bálint András – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész
LÁTVÁNY: Czakó Zsolt – grafikusművész és Zeke Edit Jászai Mari-díjas díszlettervező
ZENE: Dés András – előadóművész és Rohmann Ditta – csellóművész

A Libri irodalmi díj nyertese 2017-ben Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötete. A Libri irodalmi közönségdíjat pedig Kepes András Világkép című könyve kapta.

A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadóját május 15-én este tartották Budapesten a Budapest Music Centerben.
A díjakra a szakmai zsűri és közönség szavazhatott. A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kapnak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amit bármely könyvük promóciójára felhasználhatnak.


A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet több mint 80 képviselője tehetett javaslatot, hogy a 2016-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások:

JÁSZBERÉNYI SÁNDOR A lélek legszebb éjszakája
KEPES ANDRÁS Világkép
KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ Báró Wenckheim hazatér
NÁDAS PÉTER Az élet sója
NÉMETH GÁBOR Egy mormota nyara
SZABÓ T. ANNA Törésteszt
TÉREY JÁNOS Őszi hadjárat
VARRÓ DÁNIEL Mi lett hova?
ZÁVADA PÁL Egy piaci nap
ZOLTÁN GÁBOR Orgia

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.
Bekerült a döntős könyvek közé négy regény, Krasznahorkai László, Németh Gábor, Závada Pál és Zoltán Gábor alkotása, két verseskötet Térey János (aki tavaly is bekerült a 10 kiemelt közé) és Varró Dániel tollából, két novelláskötet; Jászberényi Sándor és Szabó T. Anna könyve, valamint két egyedi műfajú könyv, a napló és az esszé határán, Nádas Péter és Kepes András műve.

Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja szerint:
„A könyv, amelyik 2017-ben megkapja a Libri irodalmi díjat, Jászberényi Sándor alkotása, merész könyv. Szokatlannak, különösnek is mondhatjuk. A mai magyar irodalomban nem nagyon van párja. Beszédmódja, poétikája, stílusa egyedi. Olyan formát tölt meg élettel, amelyről már azt hihettük, használhatatlan. Egy ijesztő, vad, ugyanakkor szánandó, menekülő pasas lelkének finom rezdüléseit követhetjük, aki remekül elbeszélt történeteivel egyébként a világ elképesztő háborús bugyraiba is elvezet minket. Jászberényi kötete hozzájárul ahhoz, hogy a novella műfaját ma is komolyan vegyük.”

A Világkép 2016 legkeresettebb hazai könyve volt. Októberi megjelenése óta Kepes András több tucat bemutatón és dedikáláson vett részt, országszerte tömegek fogadták előadásain. A Világkép egyszerre tud könnyen érthető, de tudományos igényességgel megfogalmazott iránytűként szolgálni többek között menekültkérdésben, szerelemben, gasztronómiában.

A zsűri egyöntetű véleménye szerint a Libri irodalmi díj egyik legfontosabb feladata, hogy közelebb hozza az olvasókhoz a kortárs magyar irodalmat és felhívja a nagyközönség figyelmét annak alkotóira és műveire.

A díjról, a 132 könyvről, a kiválasztottakról és nyertesekről minden információt megtalál itt:
http://www.libri.hu/irodalmi_dij/
https://www.facebook.com/librikonyvesboltok

Related Posts

Március 25-től lehet szavazni a Libri irodalmi közönségdíjasára

Március 25-től lehet szavazni a Libri idei irodalmi közönségdíjasára. A közönség a 10 döntős mű közül választhat, amelyeket 156 könyvből választott ki a Libri által…

Idén is útjára indul a Libri irodalmi díj

Idén is átadják a Libri irodalmi és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban megalapított díjak az előző év legjobb szép- és…

Új női hangok

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…

Álnéven alkotó írók

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…