Jay Barbree: Neil Armstrong – Az első ember, aki a Holdra lépett

Neil Amstrong az egész világot érdekelte. Ő pedig egy visszahúzódó, szerény emberként keveset adott magából. Ez a könyv azokról az életeseményekről beszél, amit mindig szerettünk volna tudni.

2820535_5
A NASA 1962. szeptember 17-től a szigorú orvosi vizsgálatok után kiválasztotta, a második amerikai csoportban kezdte meg űrhajóskiképzését. Amstrong 1966-ban a Gemini–8 parancsnokaként járt először az űrben, az irányítófúvókák meghibásodása folytán kialakult vészhelyzetben gyors helyzetfelismerése, hidegvére megmentette mindkettőjük életét. Így tett szert a „Jégparancsnok” (Ice Commander) becenévre.

Armstrong kitartóan gyakorolt a holdkomp földi szimulátorával (Lunar Landing Research Vehicle – LLRV), a „repülő ágykerettel”, ahol a tréfás elnevezés a repülő szerkezet kormányozhatóságát jellemezte. Helyesen mérte fel, hogy ez a képessége lehet a holdraszállás kulcsa. 1969 júliusában az Apollo-program keretében indították az Apollo–11-et, amelynek parancsnoka volt. Edwin Aldrinnal együtt 1969. július 20-án szálltak le a Holdra. Az automata leszállást megszakította, mert a felderítő fényképek alapján síknak vélt terület közelről sziklásnak bizonyult. Kézi vezérléssel repült tovább, míg talált leszállásra alkalmas sík terepet. Vadászpilótai tapasztalatára, legendás nyugalmára volt szüksége a művelet végrehajtásához, a leszálláshoz használható üzemanyagból végül mindössze 20 másodpercre elegendő maradt a tartályokban. Néhány óra szükséges ellenőrzés elvégzése után első emberként kilépett a Holdra,

Összesen 8 napot, 13 órát és 59 percet töltött a világűrben.
1970. augusztus 1-jén vonult vissza az űrrepüléstől. 1971 és 1979 között a Cincinnati Egyetem professzoraként tanított. Az egykori űrhajósok többségével ellentétben Armstrong a népszerűségét nem kamatoztatta a politikai vagy gazdasági életben. Interjúkat sem igen adott, nem tartotta magát egy különlegességnek. A farmján gazdálkodott, marhavásárokra járt, tevékenyen részt vett a helyi közösség életében. 1994-ben elvált feleségétől, majd újra megnősült. Gyémántkoszorús vitorlázórepülő.

Sokat írtak már Neil Armstrongról, Amerika modern hőséről és a történelem leghíresebb űrhajósáról. Mégis, a szerény és a rivaldafénytől idegenkedő Armstrong mindig vonakodott attól, hogy az események személyes oldaláról beszéljen. Itt és most először kerül az olvasók kezébe a repülésnek szentelt életének hiteles története, amelynek részleteit öt évtized alatt osztotta meg bizalmas barátjával, Jay Barbree-vel.
Az ötven év alatt Neillel folytatott beszélgetések, valamint jegyzetei, a NASA űrrepüléseinek jegyzőkönyvei és az Armstronggal bizalmas viszonyban lévők visszaemlékezései alapján Barbree Neil három szenvedélyéről ír: a repülésről, a családról és a barátokról. Ez Armstrong életének megbízható forrásból származó története a koreai háborúban végrehajtott bevetésektől kezdődően. Megismerhetjük, amikor az X-15-nek nevezett rakéta-repülőgéppel a világűr határáig felszállt, amikor a Gemini-8 űrhajóval elsőként hajtott végre kényszerleszállást a Föld körüli pályáról, megmentve ezzel a legénység életét, és végül olvashatunk arról, amint az Apollo-11 űrhajóval leszállt a Holdon a Nyugalom Tengerére.
Neil és Jay mindenről elbeszélgettek: a repülés iránti szerelméről, a háborús évekről, és természetesen az űrhajósként töltött időkről. Ez a könyv tele van soha nem látott fényképekkel és személyes részletekkel. Elolvashatjuk, mit érzett valójában Armstrong, amikor az első lépéseket tette a Holdon, milyen volt az élet a NASA-nál, milyen volt a kapcsolata a többi űrhajóssal, és mi volt a véleménye, merre kellene tartania a jövő űrkutatásának.
Mint az egyetlen újságíró, aki mind a 166 amerikai emberes űrrepülésről és holdraszállásról tudósított, Jay Barbree alaposan ismeri az eseményeket. Maga Armstrong ,,a történelem legtapasztaltabb űrrepülési újságírójának” nevezte őt, akinek ,,rendkívüli képessége van arra, hogy felidézze korunk eseményeit, érzelmeit, és írjon róluk”.
Neilhez fűződő szoros barátságának és áldozatos kutatómunkájának köszönhetően Barbree a leghitelesebb beszámolót adja közre barátja életéről abban a könyvben, amelyet ő és a híres űrhajós húsz éven át közösen tervezgettek.

Köszönet a könyvért a Gabo Kiadónak.

Kiadó:AKKORD KIADÓ KFT.
Oldalak száma:396
Borító:KEMÉNYTÁBLA,
VÉDŐBORÍTÓSúly:668 gr
ISBN:9789632520865
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2015
Árukód:2651908 / 1152564Il
lusztráció:FEKETE-FEHÉR KÉPEKKEL
Fordító:Dr. Both Előd

Related Posts

Könyvajánló – Nicola Yoon: Minden, minden

A Minden, minden egy érdekes alaphelyzetre építve indít, talán még az írásmódot is lehet szokatlannak nevezni, a sok kis apróság közbevetése miatt, ám sajnos a…

Gyerekkönyv nem csak gyerekeknek – Időkapszula

Augusztusban jelent meg Fekete Judit Időkapszula címet viselő varázslatos gyermekkönyve a Partvonal Kiadó gondozásában. A könyv Györgyi Adrienne grafikáival valósult meg, melyek sikeresen megtalálták az…

Könyvajánló – Paula Daly: Milyen ​anya az ilyen?

Lisa Kallistó, a jeges tóvidéken élő háromgyerekes anya pont olyan, mint a többi agyonhajszolt anyuka. Tökéletesnek látja mások életét, de úgy érzi, a sajátján nem…

Könyvajánló – Patrick Rothfuss: A szótlan tárgyak szemlélése

Óvatosan kéretik közelíteni ehhez a műhöz. Először jöjjön a lassú szemlélés, belefeledkezés a borítóba, közben önkéntelen felídézése A szél neve, illetve A bölcs ember félelme…