Könyvajánló – Hercsel Adél: Láthatatlan pokol

Sokan írtak már könyvet a bántalmazásról. A félrenézés, a közöny, a „család belső ügye”, a kettős mérce, az áldozathibáztatás és a partiarchális szemlélet miatt minél több ilyen mű jelenik meg, annál nagyobb szükség van ezekre olvasható formában, akár ahhoz, hogy a bántalmazott kilépését segítse, akár ahhoz, hogy a sikeres kilépést követően erőt, megerősítést adjon.

Hercsel Adél történetei azért is különlegesek, mert a kapcsolati erőszak mellett sokszor méltánytalanul kevés szó esik a gyermekkori bántalmazásról, vagy a férfiak által elszenvedett bántalmazásról, és ebben a könyvben találunk ezekről is történeteket. A statisztikák szerint a bántalmazások közel felét követi el a házastárs, élettárs, 20 százalékát a szülő. Alacsony a férfi bántalmazottak száma, de jelen van mind a hetero, mind pedig a homoszexuális kapcsolatokban.
A gyermekkorban elszenvedett bántalmazások következtében egy sajátos felnőttkor bontakozik ki az író történeteiben. Szereplői sokszor nyers valóságában mondják el a szüleik által rájuk kényszerített borzalmakat, a veréseket, a kényszerítést, a teljesítménykényszer szülte bántalmazásokat, amelyeket magukkal visznek egy olyan felnőttkorba, ahol előbb meg kell érteniük, mi is történt velük, meg kell bocsátaniuk, ha tudnak, és úgy kell a felnőtt életüket felépíteniük, hogy pontosan tudják: torz mintát, sérült lelket hoznak magukkal, azt adják tovább a társnak, a gyermeknek, ha nem élik tudatos kontroll alatt az életüket.
Hercsel Adél könyveinek szereplői többnyire megbocsátóak. Kaptak terápiás segítséget, vagy jött valaki, akinek el tudták hinni, hogy a bántalmazás sosem megérdemelt, méltatlan, nem emberi viselkedés. A megszólaló szakértők is ezt támasztják alá, és az elengedés, megbocsátás fontosságát hangsúlyozzák. Sajnos mindez azonban csak az úgynevezett középréteg számára adott: az aluliskolázott, szociálisan hátrányos helyzetben, információhiányban élő bántalmazottaknál a bántalmazóhoz való visszatérés aránya magas. Ők nem megbocsátanak, hanem kilátástalan anyagi helyzetük, a közös gyerek, az anyagi függőség miatt tovább tűrnek.
A riportkönyv több betegség viselkedésformáinak felismeréséhez is ad segítséget: a borderline személyiségzavar, vagy a nárcisztikus személyiség nagyon plasztikusan, mások számára felismerhetően jelenik meg. Maguk a bántalmazottak is arról számolnak be, hogy csak később, terapeuta segítségével sikerült rájönniük, hogy pszichés betegségben szenved a társuk, vagy apjuk, anyjuk. De a jelek beszédesek az olvasók számára is, amelyekkel a betegségekből eredő viselkedéssémákat ismerteti.
Minden riport alanya elmondja azt, ami a metoo történetekben nagyon fontos fogódzó. Azt, hogy miért hagyta, hogy miért nem lépett ki, hogy miért nem lépett ki előbb. Ez az, ami erőt adhat azoknak, akik érzik, hogy méltatlan kapcsolatban élnek, verbális, vagy fizikai bántalmazást elszenvedve.
A beszélők elmondják a testi tüneteiket, a bántalmazás időszakát követő poszttraumás stressz szindrómát, az emberekhez való későbbi bizalmatlan viszonyukat, vagy éppen azt, hogyan léptek kétszer ugyanabba a folyóba. Beszélnek az érzéseikről, többen életükben először, vagy úgy, hogy ezt megelőzően csak a pszichológusukkal osztották meg a történetüket.
A könyv arra tanít, hogyan dolgozzuk fel ezeket a traumákat, és arra is, hogyan ne nézzünk félre. Minden második történetben ott voltak a szomszédok, a család, az iskola, a barátok, a másik szülő, de nem segített senki. Ahhoz, hogy tudatosuljon, hogy a bántalmazás egyáltalán nem magánügy, ez a könyv nagyban hozzájárul.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat szolgáltatásának elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció- és emberkereskedelem áldozatainak és szükség esetén gondoskodjon az elhelyezésükről. Ha ilyet tapasztal, vagy átél, hívja az ingyenesen hívható +36-80-20-55-20-as telefonszámot a nap bármely szakában, vagy keresse az országszerte működő hét krízisambulancia egyikét.

Hercsel Adél legközelebb az S.O.S. Krízis Alapítvány Nők Elleni Erőszak Megállításának Világnapja alkalmából rendezett konferenciáján dedikálja könyvét a József Attila Művelődéi Központban, (Budapest, XIII. József Attila tér 3. ) 2018. november 23-án délelőtt.

Láthatatlan pokol
Kiadó: Partvonal Kiadó
Oldalszám: 192 oldal
Megjelenés: 2018. október 17.
Méret: 150 mm x 210 mm
ISBN: 9786155783364

Related Posts

Könyvajánló: Demcsák Zsuzsa: A másik életem

Szembenézés a családon belüli erőszakkal – Demcsák Zsuzsa könyvében eddig még nem ismert, a képernyőn soha meg nem mutatott életét tárja az olvasók elé.

Könyvajánló: Elveszett lányok országa

Könyvajánló: Elveszett lányok országa Megdöbbentő, és nem mindennapi könyv. A borító kicsit megtévesztő, ugyanis a könyv nem romantikus-szerelmes, hanem nagyon is komoly témát érint. „Mexikóban…

Lena Dunham: Nem olyan csaj Egy fiatal nő útmutatója az élethez

Ha tudnátok, mennyi időt töltöttem azzal, hogy a nézők szemével próbáltam méricskélni a seggemet, meg lennétek DÖBBENVE azon, hogy egyáltalán elértem valamit.  

Könyvajánló: Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

Van az a helyzet, amiben kevés az empátia. Ne mondja nekem senki, hogy „megérti”, milyen nehéz valakinek, aki fogyatékkal élő gyereket nevel. Nem érti meg.…