Könyvajánló – Kelen Károly: Egy birodalom ébredése – Így élt Emich Gusztáv, az Athenaeum vállalatcsoport alapítója

Ez a kötet már akkor felkeltette a figyelmemet, amikor Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó igazgatója először beszélt róla, még jóval a könyv megjelenése előtt. Az ő lelkesedése átragadt rám is, így nagy várakozással kezdtem az olvasásnak.

Ahogy haladtam előre, többször felötlött bennem, hogy ez a kötet kicsit olyan, mint Albert Einstein a tudomány szempontjából. Hatalmas tudással rendelkezik – a könyv esetében rengeteg információval -, de nagyon kócos. Viszont ez a ziláltság nem a hanyagság, mindinkább a jó értelemben vett szórakozottság eredménye, illetve vágyé, hogy minden fontosnak vélt momentum bekerüljön a könyvbe. Emiatt olykor kissé távol kerülünk Emich Gusztávtól, de sok-sok érdekes és értékes ismerettel gazdagodhatunk a szabadságharc korának idejéből. Természetesen a kor nagy irodalmi alakjai rendre felbukkannak a lapokon, mi pedig nagy lelkesedéssel merülünk el az olvasásban.
Közben természetesen végigkövethetjük Emich Gusztáv küzdelmes, ám kitartó útját a tanoncévektől a boltnyitás kérelmezésén át, a könyvesbolt megnyitásáig. Sőt, képet kapunk a cenzúra hatalmáról, illetve arról, hogy az 1800-as években mennyire nem volt még természetes a magyar nyelvű könyvkiadás. Emich Gusztáv pedig már a kezdetektől igyekezett arra fókuszálni, hogy mind a magyar szerzők, mind a külhoni alkotók írásai a mi nyelvünkön is legyenek a nagyközönség számára elérhetőek.
A lapokon időről időre felbukkannak korabeli újságokból vett idézetek, dokumentumok, amik az akkor helyesírással vannak írva. Mai szemmel kissé nehézkesen lehet őket olvasni, ám a cizellált nyelvezet megidézése jólesik a léleknek. Jó néhány éve dolgozom magam is a könyvszakmában, ezért számomra nagyon sokat jelent ez a kötet és ezek a kordokumentumok.
Emich Gusztáv magánéletébe is betekintést nyerhetünk. Olvashatunk az ifjúságáról, majd arról, miként ismerkedett meg Anderle Jozefával, aki később a felesége lesz, és aki fiúgyermekkel ajándékozza meg. A legtöbbet azonban az eltökéltségről, a tudatosan tervezésről és a terveket lépésről lépésre megvalósító ember küzdelméről olvashatunk, aki végül Jókai-regények tucatjait, vagy Petőfi Sándor verseit és nem utolsósorban Madách Imre: Az ember tragédiája című művét is kiadta, ezek mellett számtalan külföldi irodalmi nagyság kötetét is megjelentette, így járulva hozzá az egyetemes kultúra honi terjesztéséhez.
Emich Gusztáv élete és pályája ma is példaként állhat előttünk.
A kor hangulatát megidéző borítóért köszönet Földi Andreának, a könyv megírásáért Kelen Károlynak, a kötetért pedig az Athenaeum Kiadónak.

Dobos Attila

Kiadó: Athenaeum
Terjedelem: 240 oldal
Megjelenés éve: 2017

Related Posts

Könyvajánló: Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia

Iglódi Csaba kötete számomra a 2023-as év meglepetése, sőt, bátran kijelentem, hogy nekem a 2023-as év legjobb regénye.A Dreher-szimfónia fizikai megjelenése már önmagában is megér…

Könyvajánló – Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Ezzel a könyvvel nem volt egyszerű dolgom, több okból sem. A Jane Eyre és az Üvöltő szelek óta nem olvastam szerelmes regényt, és attól elvonatkoztatva…

Könyvajánló – PFLIEGEL DÓRA: Feleséged története

Dédé te vagy, meg én vagyok. Mi, akik tíz, tizennégy éves házasságokban élünk ki így, ki úgy. Van, aki marad, és van, aki kimondja, és…

Könyvajánló – Susanna Ernst: A lelked bennem

Ej, de furcsa könyv ez! A fülszöveg alapján érdekelni kezdett a történet, bár, a borító az én ízlésemnek túl finomnak tűnt. A regény elolvasása után…