Könyvajánló – Jodi Picoult: Törékeny

„Amerika legnépszerűbb írónője”. Én csupán annyit tennék hozzá, hogy: A világ egyik legjobb írónője.

Hamarosan érkezik a szerző új regénye, ezért arra gondoltam, hogy ennek okán álljon itt egy korábbi mű recenziója.
Alaphelyzet: adott egy négytagú család, ahol a kisebbik lány (Willow) csonttörékeny. Az anya (Charoltte) és az apa (Sean) igyekeznek mindent megadni a gyermekeiknek, ám Willow betegsége igen komoly anyagi megterhelést jelent a családnak. A kifizetetlen kórházi és egyéb számlák pedig hamarosan kétségbeesett lépésre késztetik Charlotte-ot. Műhibapert indít a szülésznő ellen, aki egyben a legjobb, sőt egyetlen barátnője is. Hiába, hogy csupán az anyagi helyzetük megoldása lenne a cél, mégis minden kezd összeomlani az asszony körül. A kívülállók egy érzéketlen pénzhajhászt látnak benne, a barátnője (Piper) a kezdeti sokk után, hallani sem akar Charlotte-ról, sőt a férjét (Rob) is igyekszik ellene hangolni. Ám ami az anya számára a legszörnyűbb, hogy a férje és a nagyobbik lánya (Amelia) is elfordulnak tőle. Mi, olvasók pedig ismét egy olyan írást kapunk szerzőtől, ami rengeteg morális kérdést vet fel, amiken igen komolyan el lehet, sőt el kell gondolkodni.
Azt szeretem Picoult-ban (amellett, hogy zseniálisan ír, és hogy minden egyes könyve megírása előtt nagyon komoly kutatómunkát végez, így teljesen hitelesnek tekinthető mindaz, ami végül kiadásra kerül), hogy nem erőlteti az olvasóra a véleményét, hanem csupán felnyitja a szemünket, igyekezve minél több oldalról körüljárni az adott problémát. Ebben a regényében is fejezetenként váltogatja az elbeszélők személyét (aki mind Willow-hoz beszélnek), de ezt olyan magas szinten műveli, hogy akár el is lehetne hagyni az adott rész elejéről a narrátor nevét, akkor is tudnánk, hogy kiről van szó, mert Picoult-nál tényleg minden szereplő elevennek hat.
A fő szál mellett (a szerzőtől szintén megszokott módon) különböző mellékösvényeket is bejárunk, hiszen tanúi lehetünk az ügyvédnő életében zajló igen fontos eseményeknek, nevezetesen annak, hogy szeretné kideríteni, kik az igazi szülei. Valamint annak is, hogy Amelia hogyan éli meg a családjában történő drámát, miközben az ő problémái a szülei előtt szinte láthatatlanok maradnak. Illetve a férj kétségbeesett lépésének, aki egy idő után már csak a válásban látja a megoldást.
Nagyon könnyen olvasható, ám hihetetlenül súlyos a Törékeny című könyv, amit csakúgy, mint az írónő többi könyvét is, én bizony kötelezővé tennék.

Dobos Attila

Jodi Picoult ünnepelt bestsellerszerző az Egyesült Államokban. Eddig megjelent huszonegy regényével számos díjat nyert, kötetei rendszeresen vezetik az irodalmi ranglistákat.

Picoult három gyermekével, férjével, három spánieljével New Hampshire-ben él. Műveiről és róla bővebben olvashatnak honlapján, a www.jodipicoult.com címen.
Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei:
A nővérem húga (2006), Elrabolt az apám (2007), Tizenkilenc perc (2008), Szívtől szívig (2009), Törékeny (2010), Házirend (2011), Gyere haza (2012), Egyszerű igazság (2013), Vezeklés (2013 – előkészületben)

Kiadó: Athenaeum
Kiadó

Oldalszám: 512 oldal

Megjelenés: 2015. július 29.

Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632934587

Related Posts

Könyvajánló – Jodi Picoult & Samantha van Leer: Sorok között

Két tény: sosem szerettem a meséket, Jodi Picoult a kedvenc kortárs íróm. Jelentem, a kedvencem és lánya írtak egy olyan tündérmesét, amit az utolsó percéig…

Könyvajánló – Jodi Picoult: Házirend

Hát, először arról, hogy mi nem tetszett ebben a regényben. Jó, most pedig arról, hogy miért volt Picoult-nak ez a könyve is zseniális. Valószínűleg a…

Könyvajánló – Virginia Macgregor: Milo szerint a világ

Néha nem árt egy kilencéves szemével látni a világot. Főleg nem egy olyanéval, mint Milo, akinek retinitis pigmentosája van, ami azt jelenti, hogy mindössze egy…

Jonas Jonasson: Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok)

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt megvolt? Igen? Oké. Az analfabéta, aki tudott számolni is megvolt? Igen? Oké. Akkor meg minek olvasod…