Könyvajánló: Jodi Picoult: Törékeny

„Amerika legnépszerűbb írónője” – ez a mondat áll a borítón. Én csupán annyit tennék hozzá, hogy: A világ egyik legjobb írónője.

Hamarosan érkezik a szerző új regénye, ezért arra gondoltam, hogy ennek okán álljon itt egy korábbi mű recenziója.
Alaphelyzet: adott egy négytagú család, ahol a kisebbik lány (Willow) csonttörékeny. Az anya (Charoltte) és az apa (Sean) igyekeznek mindent megadni a gyermekeiknek, ám Willow betegsége igen komoly anyagi megterhelést jelent a családnak. A kifizetetlen kórházi és egyéb számlák pedig hamarosan kétségbeesett lépésre késztetik Charlotte-ot. Műhibapert indít a szülésznő ellen, aki egyben a legjobb, sőt egyetlen barátnője is. Hiába, hogy csupán az anyagi helyzetük megoldása lenne a cél, mégis minden kezd összeomlani az asszony körül. A kívülállók egy érzéketlen pénzhajhászt látnak benne, a barátnője (Piper) a kezdeti sokk után, hallani sem akar Charlotte-ról, sőt a férjét (Rob) is igyekszik ellene hangolni. Ám ami az anya számára a legszörnyűbb, hogy a férje és a nagyobbik lánya (Amelia) is elfordulnak tőle. Mi, olvasók pedig ismét egy olyan írást kapunk szerzőtől, ami rengeteg morális kérdést vet fel, amiken igen komolyan el lehet, sőt el kell gondolkodni.
Azt szeretem Picoult-ban (amellett, hogy zseniálisan ír, és hogy minden egyes könyve megírása előtt nagyon komoly kutatómunkát végez, így teljesen hitelesnek tekinthető mindaz, ami végül kiadásra kerül), hogy nem erőlteti az olvasóra a véleményét, hanem csupán felnyitja a szemünket, igyekezve minél több oldalról körüljárni az adott problémát. Ebben a regényében is fejezetenként váltogatja az elbeszélők személyét (aki mind Willow-hoz beszélnek), de ezt olyan magas szinten műveli, hogy akár el is lehetne hagyni az adott rész elejéről a narrátor nevét, akkor is tudnánk, hogy kiről van szó, mert Picoult-nál tényleg minden szereplő elevennek hat.
A fő szál mellett (a szerzőtől szintén megszokott módon) különböző mellékösvényeket is bejárunk, hiszen tanúi lehetünk az ügyvédnő életében zajló igen fontos eseményeknek, nevezetesen annak, hogy szeretné kideríteni, kik az igazi szülei. Valamint annak is, hogy Amelia hogyan éli meg a családjában történő drámát, miközben az ő problémái a szülei előtt szinte láthatatlanok maradnak. Illetve a férj kétségbeesett lépésének, aki egy idő után már csak a válásban látja a megoldást.
Nagyon könnyen olvasható, ám hihetetlenül súlyos a Törékeny című könyv, amit csakúgy, mint az írónő többi könyvét is, én bizony kötelezővé tennék.
Dobos Attila

Jodi Picoult ünnepelt bestsellerszerző az Egyesült Államokban. Eddig megjelent huszonegy regényével számos díjat nyert, kötetei rendszeresen vezetik az irodalmi ranglistákat.
Picoult három gyermekével, férjével, három spánieljével New Hampshire-ben él. Műveiről és róla bővebben olvashatnak honlapján, a www.jodipicoult.com címen.

Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei:
A nővérem húga (2006), Elrabolt az apám (2007), Tizenkilenc perc (2008), Szívtől szívig (2009), Törékeny (2010), Házirend (2011), Gyere haza (2012), Egyszerű igazság (2013), Vezeklés (2013 – előkészületben)

Kiadó: Athenaeum
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 512 oldal
Megjelenés: 2015. július 29.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632934587

Related Posts

A nyár négy legjobb könyve az Athenaeumnál

Sokszor írtunk már Jodi Picoult könyveiről, és sokszor fogunk is még, mert a kortárs irodalom legnagyobbjai közé soroljuk. Pocoult könyvei drogok: aki elkezdi olvasni őket,…

Könyvajánló – Jodi Picoult: Törékeny

„Amerika legnépszerűbb írónője”. Én csupán annyit tennék hozzá, hogy: A világ egyik legjobb írónője. Hamarosan érkezik a szerző új regénye, ezért arra gondoltam, hogy ennek…

Könyvajánló: Jodi Picoult: Sorsfordítók

Valószínűleg mindenki ismeri a Descartes-féle „gondolkodom, tehát vagyok” mondást – nos, ennek az új változata lehetne a „gondolkodom, tehát Picoult-t olvastam”.

Könyvajánló – Jodi Picoult: Második látásra

Kedvenc kortárs szerzőm tizedik regénye kapott magyar fordítást Novák Petrának és kiadást az Athenaeum kiadónak köszönhetően. Picoult ebben a regényében is megjelenik a természetfeletti téma,…