Könyvajánló: Lucía Puenzo: A német doktor

Az Európa Könyvkiadó gondozásában jelenik meg január végén Lucía Puenzo A német doktor című regénye. A kötetben Mengele dél-amerikai bujkálásának feszültséggel teli történetéből olvashatunk egy szeletet – amely akár a valóságban is megtörténhetett.

unnamed (2)

A második világháború után a főbűnösök egy része elmenekült – sokan évtizedekig éltek Dél-Amerikában és bujkáltak az izraeli titkosszolgálat, a Moszad elől. Ilyen a kötet egyik főszereplője, az orvos José is, akiben már a regény első oldalain egyértelműen felismerhetjük az auschwitzi haláltábor rettegett orvosát, dr. Josef Mengelét. Mengele háború utáni életéről ma már elég sok információnk van – és Puenzo mindezeket fel is használja, amikor regényében ábrázolja Josét és mindennapjait.

A történet az 1960-as években játszódik, amikor Mengele Argentínában élt. A hírhedt orvos a bőréből itt sem tudott kibújni: legnagyobb problémája nem a Moszad előli rejtőzködés, hanem az, hogy nem tud tovább harcolni az árja faj tisztaságáért. Megszállottan érdeklődik az emberek génállománya és külseje között megfigyelhető összefüggés iránt. Hírhedt emberkísérleteit ugyan nem folytathatja, de a vártnál jobban kielégíti egy váratlanul kínálkozó lehetőség: találkozik egy családdal, amelyben a kreol apának fehér bőrű, szőke, világos szemű gyerekei vannak, s ez természetesen felkelti az érdeklődését.

Argentínában több mítosz is született az éveken keresztül Patagóniában bujkáló Mengeléről. Lucía Puenzo regénye ezekből is merít. A szerző A német doktor történetét José és a különös család lánya, Lilith szemszögéből meséli el, így bemutat egy egyedi viszonyt az orvos és a gyerek között. A regény különlegessége, hogy Puenzo úgy mutat rá benne az emberi gonoszságra, hogy nem a második világháború már ismert tragédiáit ismétli, hanem egy intimebb helyzetben teremti meg a fenyegetettség atmoszféráját. Szikár, pontos mondatai nem eresztenek, ahogyan a fojtogató légkör feszültsége sem hagyja szabadulni az olvasót.

Lucía Puenzo (sz. 1976) argentin író és filmrendező. 2000-ben mutatták be első filmjét, első regénye 2004-ben jelent meg. A német doktor az ötödik regénye, németre, franciára és oroszra is lefordították. XXY című filmje díjak sorát nyerte el 2007-ben. Puenzo szívesen ír regényt és készít filmet ugyanabból a témából, például a Halcsecsemő című filmet is saját regényéből rendezte. A német doktor eredetileg 2011-ben jelent meg, ez Puenzo első kötete, amely magyarul is napvilágot lát.

A német doktor című filmet a 2013-as cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában vetítették először, Lilith édesanyjának szerepében Natalia Oreiróval, aki több díjat nyert el alakításáért. A filmet 2014 januárjában mutatják be Magyarországon.

Related Posts

Divatikonok az Európa Könyvkiadónál

Az idei év első felében két ikonikus divattervezőről jelentetett meg életrajzi kötetet az Európa Könyvkiadó. Yves Saint Laurent-ről Laurence Benaïm írt alapos, a múltszázadtól napjainkig…

Könyvajánló – Egressy Zoltán: Júlialepke

Régebbi és korábban meg nem jelent novellákat vegyesen tartalmaz Egressy Zoltán Júlialepke című új könyve. Az elbeszéléskötet június elején jelenik meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Könyvajánló – Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus

Az Európa Könyvkiadó gondozásában június elején jelenik meg a Budapest Katalógus projektből született könyv. A kötet színes portréfotókkal és a hozzájuk tartozó magyar és angol…

Könyvajánló – Vámos Miklós: LEHETETLEN + RÖGTÖN

Vámos Miklós 1995 és 2003 között dolgozott televíziós műsorvezetőként. Beszélgetős műsorai kihagyhatatlan programok voltak: Vámos kiválóan kérdezett, vendégi – színészek, írók, zenészek – pedig remek…