Könyvajánló: Pierce Brown: Vörös lázadás

Él egy bányász a Marson, aki a bolygó mélyét fúrja hőszkafanderbe öltözve, mert hiszi, hogy áldozatos munkájaként a vörös felszín egyszer benépesül, és leszármazottai a kék ég alatt élhetnek. Egyszerű az élet a barlangrendszerekben: dolgoznak, megházasodnak, gyereket nevelnek, meghalnak. A felügyelők szigorúak, a termelési kvóta magas, a hely szűkös, az átlagéletkor alacsony. A vörös hétköznapokat csak imádott felesége, Eo, és a negyedévenkénti ünnepség töri meg. Ám Eo többről álmodik és elviszi férjét egy titkos kertbe, ahol üvegkupolán keresztül végre meglátják a csillagokat és igazi füvet éreznek a talpuk alatt. A felügyelők észreveszik őket, a lányt felakasztják. Darrow és Eo 16 évesek.

pierce-brown-voros-lazadas-b1-kk

Pierce Brow regénye csak egy, a mostanában népszerű disztópiák közül és mégis más. Sokadik ilyen történeten vagyok túl, így sok újat nem tudott mutatni és mégis… Valami van a történetben, az író stílusában, a szereplők jellemében, ami olvashatóvá, élvezhetővé, izgalmassá teszi a regényt.
A háttértörténet szerint a társadalom kasztokra bomlik, amiket színekkel jelölnek. Mondanom sem kell, hogy Darrow a legalacsonyabb szinten él, a Vörösök (rabszolga)közösségében. A magasabb színeket, főleg a társadalmat irányító Aranyakat csodálattal nézi, ha véletlenül megpillantja őket, ahogy gravCsizmájukban elsiklanak felettük. Eo áldozata azonban felnyitja a szemét, és gondolkodás nélkül igent mond egy lázadó csoport felkérésére. Itt kezd igazán izgalmassá válni a történet.
Végignézzük Darrow átalakulását, felvételijét az iskolába, majd az
oktatás címen futó, kissé véresre sikerülő háborús játékot. Ármány,
cselszövés, árulás, barátság, szerelem. Minden van a történetben, bár a gyakori emlékeztető ellenére is elfelejtettem néha, hogy csupán 16 éves kamaszokról van szó. Számomra ez a rész nem kevés hasonlóságot mutat Az éhezők viadalával, és a történetben itt-ott más sci-fi és fantasy regények részleteit is felfedeztem. Hiányoltam még a kasztok kicsit részletesebb kifejtését, mert az Aranyakon kívül a többinek csak a funkciójáról van szó. Eleinte a szóösszetételek is furcsák voltak, igényeltem volna a tárgyak részletesebb leírását ( horiZónavasút, parittyaPenge, duroPajzs, impulzusÖköl stb.).
Amit viszont nagyon jól megalkotott az író, az a karakterek kibontása: úgy ismerhettük meg a szereplőket, ahogy a főszereplő srác is. Először csak egypár mondatból alkothatunk véleményt, aztán később a dialógusokból,a tettekből kiderül, ki milyen ember, és hogy nem mind arany, ami fénylik.
Jó néhány szerethető figura jelenik meg, és egész sokan túl is élik a
próbákat. Kíváncsi vagyok, hogy a folytatásban találkozunk-e majd velük, vagy tényleg csak Darrow bosszújáról szól ez az egész.

Szabó Zsanett

Agave Könyvek, 2014
432 oldal
Kötés: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
ISBN: 9786155468315

Related Posts

Könyvelőzetes – Max Gladstone: Nagyrészt halott

Az első nyári könyvünk egy olyan fantasy lesz, ami a 2012-es megjelenése óta nagy rajongótábort szerzett magának külföldön, és egy ideje már több hazai felületen…

Könyvajánló – PIERCE BROWN HAJNALCSILLAG

Május 10-én jelenik meg Pierce Brown Vörös lázadás-trilógiájának az utolsó része, a Hajnalcsillag. A kétszeres Goodreads Choice Awards nyertes szerző többszörös New York Times bestseller…

Könyvajánló: Robert Jackson Bennett – Lépcsők városa

Amerika egyik legfiatalabb és legtehetségesebb fantasy írójának új regénye halott istenekről, eltemetett múltról és egy rejtélyes, lenyűgöző városról szól, ahol a valóság szövete darabokra hasadt.…

könyvajánló – Kim Stanley Robinson: Aurora

Zseniális és borzalmas. Én még ilyen könyvvel nem találkoztam. Lenyűgöző és elgondolkodtató a tudományos rész. Még az sem ront az élvezhetőségen, hogy gyakran idegen szavak fűszerezik…