Könyvajánló: Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló 1935-1946

Nem könnyű erről a csodálatos könyvről írni, hiszen Radnóti Miklós élete, költészete kötelező tananyag az iskolákban, vagyis a költő sorsa közismert. Ebben a két kötetben azonban megelevenedik a múlt század egyik legsötétebb időszaka, amit Gyarmati Fanni olyan természetességgel és plasztikusan jegyzett le, hogy ahhoz már nincs mit hozzátenni.

 

Olvasás közben az embert óhatatlanul beszippantja az idő, és mire feleszmélünk, mi magunk is ott vagyunk a múlt századi Budapesten, bepillanthatunk a művészvilág mindennapjaiba, és érezhetjük azt a hangulatot, ami áthatotta az akkori emberek életét: a bizonytalanságot, az elkeseredést, a háborútól való félelmet, majd később az ostrom borzalmát.

Nagy ajándéka ennek a naplónak, hogy közel hozza hozzánk azokat az irodalmi nagyságokat, akiknek a hétköznapjai, gondolatai eddig nem voltak ‘láthatóak, megtapasztalhatóak’ számunkra. Így jobban megértjük, miből is táplálkozott a szellemük. Milyen félelmei, örömei, kétségei voltak például József Attilának, Füst Milánnak, Babits Mihálynak. Gyarmati Fanni számára ők voltak a megszokott, baráti arcok, akikkel nap mint nap találkoztak, beszélgettek, élték az életüket.

Mindezek mellett igen konkrét képet kapunk a Radnóti házaspár küzdelmes életéről, és Gyarmati Fanni – mivel naplóról van szó – nem színez, nem akar megfelelni senkinek, azt írja, amit tapasztalt, amit gondolt, még ha az nemegyszer mélyen pesszimista vagy kritikus is.
Számunkra pedig akkor lesz igazán drámai és mély a Napló, ha belegondolunk, hogy ott, abban a korban, azok az emberek ezt kellett, hogy megéljék, ők nem tehették meg, hogy félretegyék a könyvet, hogy egy kicsit megpihenjenek – nem, nekik a sors ezt az utat szabta ki.
Igazi érték – irodalmi szempontból is – ez a monumentális kiadvány, amit remélhetőleg sokan elolvasnak majd az idők folyamán.
A könyvért köszönet a Jaffa kiadónak.

Dobos Attila

Kiadó: Jaffa
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem:1274 oldal

Related Posts

Az egészséges életmód maga a szabadság – Hogyan előzzük meg a fájdalmat, a sérülést és a betegséget

Az egészséget akkor a legnehezebb visszaszerezni, ha már megtörtént a baj. Éppen ezért hívják fel a figyelmet egyre több fórumon a prevencióra. Kevés azonban az…

Könyvajánló – Bauer Barbara: Porlik, mint a szikla

Sorsfordító történelmi események, szívekben megőrzött legendák, vérzivataros időkön átmentett hagyományok – egy család több generációjának megindító és elgondolkodtató históriája Bauer Barbara legújabb regényében.

Törőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve

Kovács nagyapa mozijáról és a Nagykert rózsafáiról, a pélyi templom oltáráról és a velemi diófáról, a cannes-i életműdíjról és a szomszéd Margitkáról, az angolkisasszonyokról és…

SZABÓ MAGDA-ÉLETMŰSOROZAT ÚJ KIADÁSBAN

Készülve Szabó Magda születésének százéves évfordulójára (2017), a Jaffa Kiadó Szabó Magda-életműsorozat kiadásába kezdett. Nagy örömmel jelentjük, hogy új kiadásban mától kapható a sorozat első…