Könyvajánló: Viviane Villamont: Kisdarázs

Vannak könyvek, amik ott állnak a polcon évek óta, és vannak évek, amikor nem tudunk mellettük elmenni. A Kisdarázs ilyen. 

03_viviane_villamont_kisdarazs

A kislány története, aki valahol Franciaországban él a múlt században, mindenkit megnevettet és sírásra késztet. Többnyire egyszerre. Mert aki szereti, az édesapja, azzal nem lehet, aki pedig nem, az anyja, ő minden piszkos eszközzel harcol érte. Csináltak belőle filmet is, vacak lett, hatásvadász, de Kisdarázst egyébként is elképzelni kell, nem megnézni.  Hallani a hangját, amikor a kis négy éves eszével azt mondja az apáca kérdésére, hogy mit ábrázolnak a Passió képei, hogy „Jézus mászkál rajtuk”. Hallani a sírását, amikor újra és újra elszakítják szeretett, bohém, de érző szívű apjától. Átérezni a szenvedést, amelyet a vallás árarca alatt gonosz és kíméletlen apácák okoznak neki.

A Kisdarázs olyan, mint Móricz Zsigmond Árvácskája. Megtanít rá, hogy mi, felnőttek vagyunk minden, a hatalom, a szeretet, tőlünk függ az a kis ember, akit mi engedtünk a világba. A mi dolgunk, hogy szeretve legyen, és ne érje fájdalom.

Kőrös László szavaival…

„Miután elolvastam Viviane Villamont e könyvét, utánanéztem az interneten, mit illik tudni róla. Ért néhány kisebb-nagyobb meglepetés. Ilyen volt például, hogy a világ számos nyelvén kiadták, és mindenütt villámgyorsan bestseller lett belőle, továbbá hogy egy bizonyos Joska Pilissy francia filmet rendezett belőle.

Még inkább ámultam azonban, amikor egy irodalomértő ember nyilatkozatában azt olvastam, hogy „lektűr”. Nem fitymálólag mondta, de azért elkerekedett a szemem: valóban olvasmányos, fordulatos, megható, mulatságos – de nekem meg sem fordult a fejemben, hogy ne a legértékesebb szépirodalom volna.

A Kisdarázs becenévre hallgató kislány egy vidám, bohém apa és egy hisztérikus, semmirekellő anya lánya. Utóbbi otthagyja a férjét meg a kislányt, akit aztán még egy börtönszerű, kolostori iskolába is bead, majd éveken át minden módon akadályozza, hogy férje elváljon tőle, és magához vegye gyermeküket. Ez így elég komoly história volna, csakhogy Kisdarázs okos, vagány, talpraesett és jó humorú gyerek, ami bőven elég, hogy a külső szemlélő (olvasó) ne egy Légy jó mindhalálig-szerű rémálomban találja magát.

Aki e könyvet először a kezembe adta, azt is elárulta, hogy évente előveszi, pityereg rajta egy kicsit – de aztán a következő évben megint elolvassa…” (Kőrös László)

Viviane Villamont: Kisdarázs
Cartaphilus Könyvkiadó 2007.
125×195 mm, 336 oldal, ára: 2.800,-Ft

 

Related Posts

Könyvajánló – Rick Yancey: Végtelen tenger

Az első hullám nyomán sötétség támadt. A második hullámot csak a szerencsések élték túl. A harmadikat pedig a szerencsétlenek. A negyedik után egyetlen szabály maradt:…

Könyvajánló: Rick Yancey: Az 5. hullám – Visszavágunk

Az első hullám nyomán sötétség támadt A második hullámot csak a szerencsések élték túl. A harmadikat pedig a szerencsétlenek. A negyedik után egyetlen szabály maradt:…

Könyvajánló – Leif G. W. Persson: A Linda-gyilkosság

A Bäckström-sorozat első kötete – Svédországban szokatlanul perzselő a nyár. Május óta tart a kánikula, egy csepp eső sem esik, szellő sem rezdül. Aki csak…

Könyvajánló: James Dashner: Tűzpróba

Kérem szépen, tessék elhinni, hogy nagyon figyeltem. Dashner azonban úgy behúzott a csőbe, ahogy kell. Adott egy jó első rész, majd itt a második, és…