Kortalan - Mohai Tamás könyv

Mohai Tamás gitárosról lánya írt könyvet

Kórtalan címmel könyvet írt Mohai Tamás gitárosról lánya, Marietta. A hazai rock-, blues- és dzsesszszíntér számos ismert formációjában játszott zenész sikerekről, kudarcokról, kapcsolatokról mesél a kötetben.

„Egy 55 éves csávó vagyok, aki tud gitározni, azt szevasz. Az életem nagy részét itt töltöttem, és többnyire nem vágyódtam el, mert jól éreztem magam. Sok apró élménnyel laktam jól, ez a lényeg. Nincs hiányérzetem” – olvasható a könyvben Mohai Tamás rövid összegzése négy évtizede tartó pályájáról.

A hosszú évek óta egy fogadalom okán jellegzetes hosszú ősz szakállt viselő gitáros a nyolcvanas évek közepén a székesfehérvári Faxni együttessel vált ismertté, majd számos más formációval, például a Török Ádám és a RABB-bal, a Minivel, a Háborúval, a KFT-vel, a Mohai-Vörös Trióval, a Boom Boommal, a Berki Tamás Banddel, a 9:30 Collective-vel vagy a Tomistarsszal játszott együtt.

Mohai Tamás a könyvben mesél családi hátteréről, a Faxni indulásáról és hosszú útjáról az első lemezig, az 1989-ben megjelent Tizedik történetig, amely immár a magyar rockzene történetének egyik legfontosabb albuma. A Faxniban és több más zenekarban sok éven át játszott együtt öccsével, Mohai Győző dobossal, aki 2016-ban szívinfarktusban hunyt el. Legfrissebb formációjában unokaöccse, Győző fia, Mohai Szabolcs dobol, saját lánya, Marietta korábban énekelt vele.

Mohai Tamás gitárjátéka és énekhangja csaknem száz lemezen hallható, tanítványainak száma több száz. A Zeneakadémia dzsessztanárszakát is elvégezte. „Egy időben így határoztam meg magam: hozzáállásban jazz-, ritmikailag funky-, életmódman blues-, politikailag rockzenész vagyok” – fogalmazza meg hitvallását a könyvben.

Ötvenedik születésnapja alkalmából 2014-2015-ben vaskos szerzői anyagot, zenei összegzést készített pályájáról.

„Számításaim szerint 250 dalt írtam, ezekből került összesen ötven a három CD-re. Sok kiöregedett zenészt látok magam körül, akik nem tudnak megújulni, viszont folyton a parkolóórát nézik. Én meg akartam újulni, ezért azt gondoltam, itt az ideje áttekinteni, amit eddig letettem az asztalra” – mondta akkor Mohai Tamás.

A Kórtalan című könyvben a zenész visszaemlékezését érdekes fotók és diszkográfia egészíti ki. A kötet „zenés-dumás” bemutatója június 3-án Székesfehérváron lesz, Budapesten a tervek szerint július végén tartanak egy koncerttel egybekötött könyvbemutatót.

MTI

Related Posts

Bob Dylan-könyvek az Európa Könyvkiadónál

Egy „regény”, egy dalgyűjtemény és egy önéletrajz megjelentetésével tiszteleg az Európa Könyvkiadó Bob Dylan irodalmi Nobel-díja előtt. A három könyvet 2017 tavaszán vehetik kézbe az…

Farkas Zoltán & Kiss László: Outcast – Kitaszítottan a világhírig

Oké, kezdem azzal, hogy először 1997-ben láttam a zenekart egy kicsinyke klubban, ami a jól csengő Patkánylyuk névre hallgatott. Értelemszerűen nem voltunk több százan a…

Varázslatos Olvasás Éjszakája az Athenaeum Kiadóval

Október 18-án este egy különleges, varázslatos program részesei lehettek azok, akik az Olvasás Éjszakáján az Athenaeum Kiadó programjait választották a Hátsó Kapuban. 

Könyvajánló: Michael Tanner: Wagner

Szellemes, átfogó könyvet jelentett meg az Európa Könyvkiadó Richard Wagnerről. Michael Tanner könyvében jól megfér egymás mellett a zeneszerző műveinek szellemi, filozófiai háttere, a könnyed…