Nagy Dénes, Természetes fény film

Természetes fény, Nagy Dénes filmje a Berlinálén

A jövő héten vetítik a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában Nagy Dénes első mozifilmjét, a Természetes fényt – közölték az alkotók kedden az MTI-vel. A Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar-lett-francia-német koprodukcióban készült alkotás egy második világháborúban szolgálatot teljesítő magyar alakulatról szól.

Mint írják, a Természetes fény a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet szerint Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot egy gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat.

A film a katonák mindennapjait mutatja be a szakaszvezető szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természetes fény világpremierje a 71. Berlinalén, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos nagyjátékfilmes versenyprogramjában lesz.

A film rendezője a többszörösen díjazott Nagy Dénes, akinek a Természetes fény az első játékfilmje. A rendező korábban az Együtt című rövidfilmjével két díjat nyert a 38. Magyar Filmfeszmlén; Lágy eső című rövidfilmjével szerepelt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű programjában; Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című, Bukta Imre portréfilmjéért elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját – emlékeztet a kommüniké.

A rendező Závada Pál regényét adaptálta vászonra. A nagyszabású képi világ megteremtését Nagy Dénes állandó alkotótársa, Dobos Tamás operatőr (Apaföld, Genezis, Fűzfa) és Ágh Márton (Tegnap, Drakulics elvtárs, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv) látvány- és jelmeztervező vezette. A filmalkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült – áll az összegzésben.

A tervek szerint tavasszal, amint kinyithatnak a mozik, a magyar nézők is láthatják a filmet, amelynek a hivatalos magyar plakátja kedden debütált – olvasható a közleményben.

A március 1. és 5. között tartandó Berlinale nagyjátékfilmes versenyprogramjában idén először szerepel két magyar film: Nagy Dénes alkotása mellett Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című mozija is szerepel a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért versenyző mozik között.

MTI

71st Berlin International Film Festival

2021 március 1-5.
Természetes fény – film
forgalmazó: Vertigo Média
facebook: Természetes fény
Berlinale web: www.berlinale.de

Related Posts

Roma/képmás – Cigány/másképp filmpályázat

Roma/képmás – Cigány/másképp címmel hirdet filmpályázatot a romák kreatív és méltó ábrázolásáért a Cine-Fest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és a Dikh Tv. A pályázatokat augusztus 9-ig…

Bujtor István Filmfesztivál 2021

Veteránautós felvonulással, akciófilmes kaszkadőr show-val, közönségtalálkozóval és egyebek mellett a Pogány Madonna című film vetítésével veszi kezdetét csütörtökön a Bujtor István Filmfesztivál. Az immár tizenkettedik…

Johnny Depp és Michael Caine lesznek Karlovy Vary idei sztárvendégei

Johnny Depp amerikai és Michael Caine angol színész lesz a sztárvendég az 55. nemzetközi filmfesztiválon a nyugat-csehországi Karlovy Varyban – jelentette be Jirí Bartoska, a…

Meghívást kapott Enyedi Ildikó új filmje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra

Meghívást kapott Enyedi Ildikó A feleségem története című új filmje a 46. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra, amelyet szeptember 9. és 18. között rendeznek Kanadában. Az MTI-hez…