Youngtimer, a hetvenes évek autói

Ford Granada

Ford Granada

A hetvenes évek hétköznapi autóiról, mint például a Ford Granada, vagy az Opel Rekord csak kevesen gondolták volna új korukban, hogy valamikor a klasszikusok közé fogják sorolni. De egy idő óta kultusz veszi körül ezeket az autókat is és az ún. Youngtimerekkel egy új generáció alakul ki a kedvenc autók között.

Ford Granada
Ford Granada

A Youngtimerek körében az utóbbi években növekvő tendencia mutatkozik, ami többek között az új, fiatal autósgenerációnak köszönhető, aminek az oka kevésbé az autók technikai felszereltsége iránti érdeklődés, sokkal inkább annak tudható be, hogy ezek az autók egy bizonyos életvitelt, életérzést fejeznek ki.

A “Youngtimer” kifejezés német találmány

Az idők során kialakított definíciók szerint egy autó 30 év fölött “Oldtimer”-nek, vagy veteránnak számít és megkaphatja a múzeális minősítést jelentő OT rendszámot. “Youngtimer”-ek azok az autók amik nagyjából 20-30 év körüliek, legalábbis a teória szerint. Valójában egy, a hetvenes évek elején épített Opel Rekord vagy “Állólámpás” Mercedes attól még továbbra is “Youngtimer”-nek számít.

Ez a kifejezés egyébként tisztán a fantázia szüleménye. Az Oldtimer és a Youngtimer kifejezés tipikusan német találmány. Talán legjobban azzal lehetne szemléltetni, hogy amíg az Oldtimerek gazdái az autóikat a legkisebb porszemtől is óvják, a Youngtimerek gazdái sokat bütykölnek az autókon és lehetőség szerint sűrűn vezetik is őket.

Opel Diplomat
Opel Diplomat

A választék a Youngtimereknél nagy

A Youngtimerek még mindíg relatív olcsóak, akkor is ha az utóbbi időben az árak megemelkedtek. Frank Wilke szerint amíg ma egy 1972 és 1977 között épített Ford Granada GXL 2,3 jó állapotban 3100 Eurót is megér, addig tavaly ez az ár kb. 2500 Euró volt. Még jobban lemérhető ez a változás az Állólámpás Mercedes-nél. Tavaly még egy jó 200-as benzinesért (1973-1976 közötti gyártási évből) kb. 4000 Eurót kértek. Most ez az ár 5300 Euró körül van.

Az hogy egy ilyen autót manapság meg lehet szerezni nagyrészt azon múlik, hogy nagy a választék. A flensburgi hivatal szerint ez év január elsején ezeknek az 1974-1978 közötti autóknak a száma 119.159 volt. Ezekhez jönnek még hozzá a 1979 és 1983 között épített autók, amikből 310.811 volt úton.

Mercedes Benz
Mercedes Benz

Hogy mennyibe kerül egy autó, függ attól is, hogy milyen állapotban van, valamint a típus is alapvetően meghatározó. Például egy Volkswagen Golf ugyan megérheti a harminc évet is, de nem mindegy, hogy milyen állapotban. Ezen kívül a Youngtimerek következő generációja is már a küszöbön áll. Bár még senki nem gondol nosztalgiával egy 190-es Mercedesre, de ez 4-5 év múlva már változhat. Akkor a Baby-Benz már 22 éves lesz.

Forrás: Spiegel Online

1 thought on “Youngtimer, a hetvenes évek autói

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..