Szájjal – lábbal festő művészek a Vigadó téren

Szájjal - lábbal festő művészek, Vigadó téren

Szájjal - lábbal festő művészek, Vigadó téren

Ma egy maroknyi csapat bebizonyította, hogy mindegy, egészséges-e valaki, vagy fogyatékossággal élő: a művészet, alkotás szeretete ott van mindenkiben. És az is mindegy, ki hoz létre valamit: a lényeg maga az alkotás öröme.

Szájjal - lábbal festő művészek, Vigadó téren
Szájjal – lábbal festő művészek, Vigadó téren

Újrafestett valóság címmel rendhagyó kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában szeptember 5-én. A tárlat különlegessége, hogy mozgássérült és egészséges kortárs képzőművészek együtt, egymást inspirálva alkottak a nyár folyamán, és a közös együttlét alatt született sokszínű művek kerülnek kiállításra a jövő hónap elején. Falra, papírra és farost lemezre is festettek a képzőművészek, a téma sem volt korlátozott: megjelenik benne a kortárs képzőművészet szinte minden eleme.

Két alkotó, Krániczné Tóth Dóra szájjal, és Kormos László lábbal festő művész, akiknek képei a galéria tárlatán is láthatóak lesznek majd, a Vigadó téren mutatta meg a sajtó képviselőinek és az arra járóknak, hogyan készülnek az alkotásaik. A cél az volt, hogy bevonják az érdeklődőket is, akik kipróbálhatták a szájjal és lábbal festést.

A rendezvény célja az esélyegyenlőség fontosságára való felhívás, üzenet, hogy amennyiben a többségi társadalom azonos feltételeket biztosít a fogyatékossággal élők számára, akkor ugyanúgy képesek maradandót alkotni és értékeket teremteni, mint egészséges művésztársaik.

A kiállítás egyik arca, Baronits Gábor, a TV2 Jóban, rosszban című sorozatának fiatal sztárja elmondta, hogy nem az első esélyegyenlőségi közösségi megmozdulás ez, ami mellé szívesen áll, mert fontosnak érzi, hogy a fogyatékossággal élők ne elszigetelten, hanem a többségi társadalom magas fokú elfogadásával élhessék meg mindennapjaikat, és ennek a célnak a népszerűsítése érdekében nem először vesz részt esélyegyenlőségi kezdeményezésekben.

Az Újrafestett valóság kiállítás szeptember 5-étől október 15-ig lesz látogatható a Magyar Nemzeti Galériában, ahol előzetes regisztráció alapján kerekes székes tárlatvezetéssel, illetve interaktív programokkal, például szájjal és lábbal festéssel is várják a látogatókat.

Borsos-Kőszegi Erika
Fotó: Szauer Lilla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..