Könyvajánló – Szurovecz Kitti: A sokszívű

Ez a regény olyan társadalmilag nem elfogadott, érzelmi és etikai szempontból sok ember számára megkérdőjelezhető témában íródott, amiről – meg merem kockáztatni – hogy sokan nem is hallottak még. A poliamoria, az etikus többszerelműség ugyanis semmilyen módon nincs benn a köztudatban.

Társadalmi konvenciók mentén éljük az élünket, és ebbe az is beletartozik, hogy már a fiatalok, fiatal felnőttek is ismerik a megcsalás fogalmát, amelyet valami álságos etikai ítélet vesz körül, miközben a párkapcsolatok jó része átéli, megéli a megcsalás érzését vagy az egyik, vagy a másik oldalról. Hallgatunk róla, őrizzük a barátaink titkát, a sajátunkat, és harcosan elítéljük, ha az ismeretségi körben kiderül egy félrelépés. Aztán valamelyik fél mellé odaállunk. Többnyire az mellé, akit megcsaltak, szegényt.
A többszerelműség a társadalom egy részének teljesen érthető módon kínaiul van. Mi az, hogy több embert szeretni egyszerre? Megcsalni, az rendben van, vagy ha nincs is rendben, de létezik, de többet szeretni? Ugyan!
Pedig ha felidézzük az életünk szakaszait, biztos vagyok benne, hogy mindenki élt át hasonlót. Volt döntési helyzetben, hogy válasszon, mérlegeljen, lépjen, elhagyjon, összeköltözzön, és ha két ember között kellett választani, eldönthető, de nehéz dilemmái biztosan voltak. A mai Magyarországon azonban ez egy olyan világ, mint talán a melegeké, leszbikusoké, transzszexuálisoké: tudjuk, hogy vannak, talán néhányat ismerünk is közülük, de a többségi társadalom heteroszexuális. És a többségi társadalom monogámnak mondja magát. Együtt jár, házasodik, gyereket nevel. És megcsal. Ha pedig ezt érzelemmel teszi, akkor egészen másról van szó.
Nem egyszerűen egy megunt kapcsolatból való menekülésről, az újra való vágyakozásról, az önigazolásról, hanem igenis érzelmekről, erős kötődésről, csak nem egy, hanem két, vagy akár több ember felé.
Tudni kell azonban, hogy ez valóban nem egy többségi érzelmi viselkedésforma. A felvállalt poliamor életmód idegen lehet annak, aki nem élte át sosem, ettől aztán a könyv is furcsává, hihetetlenné válik. Megosztó regény lesz belőle, mert vlóban egy csoport, egy kisebb kör érzelmi viszonyait ismerteti meg.
De Annabella két élete izgalmas, és mesze visz a kétszerelműség világába. Mert az egyik férfi, alkit szeret, nyugodt, biztonságot és erőt sugárzó béke szigete, a másik pedig egy tüzes, forró szerelmet nyújtó, állandóan vibráló, temperamentumos ember. Kér férfi, két ország, két élet. És egy kisbaba. Akit a többségi társadalom által elfogadott világban egy apának kell felnevelnie.
Szurovecz Kitti izgalmasan építette fel a regénnyel a poliamoria világát bennünk. Kételkedni kezdünk magunkban, elfogadóbbá válunk tőle, és hol ennek, hol annak a férfinak drukkolunk. De Annabellának mindenképp, hiszen a könyv konklúziója mégiscsak az a kérdés, hogy érdemes-e, szabad-e boldogtalanul, de konvencionálisan élni az életet, vagy fel kell vállalni a sokak számára nem elfogadható, de érzelmileg kiegyensúlyozott, hazugság és féltékenység nélküli, több szereplős párkapcsolatot.
Borsos-Kőszegi Erika
pszichológus, főszerkesztő

Kiadó: Athenaeum
352 oldal
Kötés: puhatáblás, ragasztókötött
ISBN: 9789632935744

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..