Könyvajánló – Pachmann Péter: Misu háborúja 1382300 Full view

Könyvajánló – Pachmann Péter: Misu háborúja

Ezt a könyvet többször is le kellett tennem. Mint minden nő és anya, magam is rosszul tűröm, ha gyerekeket bántanak, ha kiszolgáltatottan, betegen kell szenvedniük. Pachmann Péter könyve pedig olyan plasztikus, hogy fizikai rosszullétet, haragot vált ki az olvasóból Misu megrázóan szomorú története.

Misu hat évesen, betegen többet lát a világ szörnyűségeiből, mint mi, olvasók valaha is a kényelmes foteljeink mélyéről a televízió képernyőiről. Nekünk a dél-szláv háború kicsit történelem, kicsit misztikum, az átlagember nem tud sokat erről, kivéve persze, ha turistaként néhány évvel ezelőtt még a háború utáni években is törött ablakokon kilógó véres függönyökkel,szétlőtt házakkal szembesült. A vidék beszél, de Misu mutatja meg igazán, melyek voltak azok a borzalmak, amelyek végigkísérték az ott élők életét. S mindezt egy beteg kisgyerek szemein keresztül láttatni talán még különlegesebb, még megrázóbb.

A Misu háborúja az anyai szeretet könyve is egyben. Mert mindegy, hogy a gyermekünk hová és hogyan születik, egy anyának betegen, háborúban, nélkülözésben és megaláztatásban is mellette a helye. Ez a könyv az anyai szeretet végtelen kifejezése, méghozzá egy férfi tollából.
A könyvben leírt kegyetlenkedések, vallási fanatizmus okozta irracionális embertelenség és a megaláztatások sora mentén bukdácsol Misu és édesanyja hét évnyi történetben úgy, hogy végül az ember csak meredjen a végén maga elé, arra gondolva, hol van az igazság, mert ha a könyv fele fikció is, a másik fele annyira félelmetes és szörnyű, hogy meg kell állni és gondolkodni azon, vajon helyes irányba megy-e a világ körülöttünk.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 280 oldal
Megjelenés: 2017. szeptember 15.
Méret: 20 mm x 125 mm x 200 mm
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789632936987

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.