Könyvajánló – Tóth Krisztina: Ünnep

Különleges születésnapi kötettel lepte meg a Magvető Kiadó Tóth Krisztina költőt, írót. A lírai életmű ötven verséből álló Ünnep című könyvet Lator László állította össze.


„Festőnek készült, írásaiban is ott van a látvány, a fogható világ. A tartalmas részletek – írja köszöntőjében Lator László. – De a pontosan rajzolt, kinagyított világ-darabok valami kísérteties, sejtelmes egészre mutatnak. Tárgyakra és elevenekre tapadó, többnyire gyöngéd, olykor szenvtelen figyelme gyorsan mozduló képzelettel társul. A fogható a féleszmélet, az álmok, a tudatalatti váratlan képeibe olvad át, rendszerint nem is tudjuk, hol lépjük át erre vagy arra a határt. Az álom a való, a való az álom haszonélvezője. De az értelem alatt gomolygó homályos, logikátlan személyes mindenség nem csak anyagot kínál műveihez.”
Tóth Krisztina komolyan veszi az az írást, de játszani is tud – olvasható Lator Lászlónak a könyvhöz írt előszavában. „Kifacsarja, félrehallja a szavakat, mulatságos képzettársításokat indít, el-elmulat felhámjukkal, puszta hangalakjukkal, jelentéseik kiszámíthatatlan villanásaival, egyszer-egyszer kiaknázza a mondatok zegeit-zugait, káprázatos szintaktikai mutatványokat csinál.”
„Egyébként is: hányfelé ágazik életműve! S közben magáról tudósít, akár nagyszerű prózájában is. És elhiteti: ezt és így kell csinálnia, mert ez másokéhoz alig-alig idomuló, kivételes tehetsége parancsa” – zárja a versek elé írt rövid előszavát Lator László.
Az Ünnep című kötetet Tóth Krisztina ötvenedik születésnapjára jelentette meg a Magvető Kiadó.

Related Posts

Könyvajánló – Bereményi Géza: Versek

„Karom kitárva körbeforgok neked, Magam ajánlom, vedd meg az életemet” BBereményi Géza: Versek Bereményi Géza régi és újabb versei úgy találkoznak e kötet terében egymással,…

Könyvajánló – Fekete Ádám: Fanyar nappalok a tokhal-tapétás szobában

Megjelent a dramaturgként, színészként és rendezőként ismert Fekete Ádám Fanyar nappalok a tokhal-tapétás szobában című első kötete, amely elnyerte az N&n Galéria Alapítvány Petri György-díját.

Könvajánló – Petri György összegyűjtött versei

Ez a második Petri -est, amit végig élveztem Pál Andrással és Rozs Tamással, ezzel a két, tökéletesen összeszokott, Petri munkásságának rezdüléseit is ismerő művésszel. Most…

Egy lapozásnyi idő, és már véget is ért az élet – Peer Krisztián: 42

Van valami hátborzongató abban, ha az ember élvezettel olvas el egy ilyen kötetet. A költő archetípus megkívánja az örökös szenvedést, önmarcangolást ahhoz, hogy valódiságot tudjon…