A lélek megértésének kulcsa az empátia – A Módszeres Empátia atyja, Yehuda Tagar Magyarországon

Az együttérzés fejlesztése és megélése nagy kihívás napjainkban. Mindannyiunknak szüksége van rá, ám sokszor nem tudjuk, miként lehetünk empatikusabbak másokkal és önmagunkkal. Az ember és a lélek megismerésének, az együttérzés fejlesztésének sajátos útja a Módszeres Empátia. A rendszer atyja, Yehuda Tagar március 1. és 5. között Budapesten tart előadásokat és coaching üléseket.

„Akkor vagyok igazán megértő veled, ha érzem, amit érzel, és követem, ahogy gondolkodsz” – vallja Yehuda Tagar. Módszertanában tehát a megértésnek nemcsak értelmi, hanem érzelmi jelenése is van. A Psychophoneticát és Módszeres Empátiát a nyolcvanas, kilencvenes években alkotta meg Rudolf Steiner pszichológiai fenomenológiája alapján. Módszertana hosszú évek kutatás-fejlesztésének eredménye, gyökerei a színház világába nyúlnak vissza, ahol Yehuda rendezőként próbálta orvosolni színészei problémáit. Később viszont ausztráliai és dél-afrikai antropozófiai klinikákon dolgozó orvosokkal fejlesztette tovább, s az eredetileg igen elvont steineri gondolatokat gyakorlati mederbe terelte. A 20 éven át tartó szoros együttműködés során a módszer gyógyászati és klinikai alkalmazása is megtörtént. Az így létrejött Módszeres Empátia, az önérzékelés illetve a spontán gesztusok, a vizualizáció és az emberi hang köré rendeződő önismereti és terápiás módszertan.

A Módszeres Empátia alapja a megértés, eredménye egy jól működő rendszer, amely a belső erőforrásokat aktivizálja. A terápia során hangok és gesztusok segítségével nyílnak meg a kreativitás, az emberi emlékezet, a tapasztalás és az életfolyamatok rejtett kapui. A terapeuta érzelmileg tükrözi kliensét, aki mindeközben a teljes biztonság érzését tapasztalja meg, akár olyan mély megéléssel, ami túlmutat azon a szinten, ahol saját magához hozzáférést enged. „Érti és érzi, amit én gondolok, belülről ismer engem.” – számolt be egy kliens a Yehudával végzett közös munkáról. A módszer másik különlegessége, hogy nagyon gyorsan, 1-3 alkalom után látványos eredmény érhető el vele. “A módszer kipróbálása előtt kognitív terápiára jártam hosszabb ideig. Utólag azt kívánom, bárcsak minden lelki elakadásokkal foglalkozó szakember palettáján rajta lehetne ez a módszer is. Nagyon rövid idő alatt, átütő, pozitív változást hozott az életemben.” – mesélte egy másik kliens.

Yehuda Tagar március 1-jén a Barra Kommunikációs Intézetben a módszer alapjait ismerteti meg az érdeklődőkkel, majd az azt követő napokon a Kassa hajón három témában (függőség, akaraterő, önszeretet) kiemelten mutatja be elméletben és – demo coaching ülés keretében – a gyakorlatban is, mit lehet elérni az adott témában egyetlen alkalommal. Március 5-én pedig ő és a Módszeres Empátia Intézet alapítója, Sinkó Dániel egyéni coaching ülésekre várják az érdeklődőket. A bemutató előadások célja, hogy Magyarországon is el lehessen indítani a Módszeres Empátia módszertani képzést. A képzési filozófia különlegessége, hogy nemcsak terapeutákat és segítő szakembereket, hanem minden érdeklődőt várnak az előadásokra.

Yehuda Tagar

Pszichoterapeuta, Rudolf Steiner Pszichozófiáját alkalmazó terapeuták képzője. Az ő nevéhez fűződik a Psychophonetica™ és ennek részeként a Módszeres Empátia, mint egy teljesen új személyiségfejlesztési irányzat kidolgozása, melynek fő elemei az empatikus képesség, az intuíció, az imagináció és az inspiráció érzékszerveink fejlesztése. Az elmúlt 30 év alatt folyamatosan finomított módszerét Ausztráliában, Dél-Afrikában, Angliában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is oktatja pszichológiai szakemberek, terapeuták, coachok, lelki segítők, tanárok, orvosok, vezetők és üzletemberek részére.
Elnöke a Nemzetközi Pszichofonetikai Intézetnek, az angliai Perszefóne Főiskolának, a Dél-afrikai Pszichozófiai Intézetnek és a Közép-európai Pszichozófiai Akadémiának (PACE) valamint vezetője az angliai Művészeti Terápia Egyesületnek.

Jegyek: https://www.eventbrite.com/o/modszeres-empatia-intezet-magyarorszag-16660859308

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1833513090015489/

Módszeres Empátia Intézet: http://modszeresempatia.hu/

Módszeres Empátia Intézet facebook oldal: https://www.facebook.com/modszeresempatiaintezet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..