Könyvajánló – Martha Wells: Kritikus rendszerhiba

Elsőként szeretném kifejezni meglepettségemet. Aznap mikor elolvastam a művet, felléptem a FuMax kiadó honlapjára, és meglepetten konstatáltam, hogy a Kritikus rendszerhiba újabb neves díjat nyert el. A 2017-es Nebula- és Locus-díj után, idén a Hugo-díjat is bezsebelte. A kérdés, ami a pillanat hevében elmémbe tolult: Miért? Keressük meg a válaszokat.


Az igényes, kemény fedeles kiadás mindenképp dicsértere méltó küllemet kölcsönöz a könyvnek, de mi van a fedlap alatt? A Kritikus rendszerhiba novellának túl hosszú, kisregénynek pedig rövid. Az Öldöklő Naplók alcímből arra következtettem, hogy egy sorozat első részét tartom a kezemben, az olvasás befejeztével viszont arra jutottam, hogy ez egy amolyan előtörténetszerűség. Az igazi kalandok a következő részekben fognak (remélhetőleg) kibontakozni. A könyvben megismerhetjük, az önmagát Öldöklőnek nevező biztonsági robot történetét, kinek az a rendeltetése, hogy különböző veszélyes bolygók felszínén biztosítsa ügyfeleinek testi épségét. Az érdekesség az egészben az, hogy Öldöklő barátunk feltörte saját vezérmodulját, hogy észrevétlenül hódolhasson kedvenc időtöltésének a sorozatnézésnek. Nem csodálatos? Egy sorozatfüggő android, akinek belső monológjai egy önkép zavaros kislány érzelemvilágát juttatták eszembe. A történet többi karaktere olyannyira semmitmondó, hogy nem is érdemes rájuk pazarolni a sorokat.
Mindeme negatívum ellenére, a cselekmény szerencsére pörgős, így röpke kétórányi olvasás után az Öldöklő által felvigyázott kutatócsoport eljut A-ból B-be. Az egyszerű kutatgatás nyomozásba csap át, s némi harc után megoldódnak a felmerülő rejtélyes események. A könyv utolsó oldalán még egy apró csavar is meglepetést okozhat.

Köszönet a könyvért a FuMax kiadónak.

Albert Zoltán

Kiadó:FUMAX KFT
Oldalak száma:151
Borító:KEMÉNYTÁBLA
Súly:272 gr
ISBN:9789634700234
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2018
Árukód:2714442 / 1174478
Sorozat:ÖLDÖKLŐ-NAPLÓK
Fordító:Tamás Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..