Könyvajánló – Térei János: Káli holtak

Térei Káli holtak című könyve valójában egy színházregény, főhőse pedig egy fiatal színész, aki bolyong tragédiák, belső titkok, súlyos, áthatolhatatlan színházi falak között.


Ahogy a főhős, Csáky Alex egyre sikeresebb és vagyonosabb lesz, úgy válik körülötte minden egyre értéktelenebbé és fakóbbá. Mintha azzal, amit nyer, valami vámpír szívná ki a vérét annak a világnak, ami az otthona. Csáky függő: siker és csillogás-függő, napi betevője a siker, ami a Káli holtak szerepén bukik el végül.
Még a szerelme is talmi: keresi, megtalálja, majd tovább bolyong a többi értéktelen, silány nő között. Mintha magát büntetné azért, mert a könnyen jött siker felfedte azokat a maszkokat, amiket különben nem ismert volna meg, nem akart volna megismerni.
Felismerni véli az olvasó magát a színházat is, ahol Csáky játszik, egy ellenzéki színház, Katonás hangulattal, Radnótis érzésekkel.
Talán a csúcspont az, amikor a fiatalember egy szentpétervári előadás közepén elhányja magát a színpadon. Lehet ezt azzal magyarázni, hogy „ezt akarta érzékeltetni az író, meg azt”, de velem tényleg érzékeltette az addigra már szinte mindent átélt, csömörlött színházi létét. Mindenesetre a közönség, a vájt fülű, rendezői allűrnek, a modern színház egyre groteszkebb megnyilvánulásának véli: nicsak, mik vannak, már így is ábrázolnak művészetet!
Végül tán a legszomorúbb nem is a színház talmi világa, hanem az emberi kapcsolatoké. Amik nincsenek ott, amikor kellenének, egyáltalán nem is léteznek. Ijesztő egy harminc éves színész kiégése, lebegése a semmiben, oda nem tartozása senkihez.
Lehet, hogy a zombik is valamiféle jóslatot előrevetítő szerepek, de mindegy is. Téreit az olvasson, aki bolondul a színházi világért, de azért némileg reálisan, és akinek nincsenek meghatározott stiláris és tartalmi elvárásai. Csak hagyja, hogy sodorja a könyv.
Trianoni Hamlet, black metál Haramiák és a Káli-medencében forgatott zombiapokalipszis a Füst Milán Színház ifjú színészének repertoárján. A növekvő népszerűségben lubickoló Csáky Alex szereplése az “intellektuális túlélő-horrorban” végül rossz döntésnek bizonyul. A karrierjét szívós tudatossággal építő fiatalember szakmai és magánéleti kudarcok sorozatán át bukdácsolva nemcsak a kortárs színházi és filmes világot szemléli egyre kritikusabban, de lassanként önmagával is meghasonlik.
Térey János színházi regénye csípős szatíra és kíméletlen kritika. Játszódik Budapesten, a Káli-medencében, Rómában, Isztambulban, Szentpéterváron és Kolozsváron. Térey olvasói ismerős alakokkal is találkozhatnak a szerző első regényében, de bármilyen hasonlóság a kortárs magyar kultúra alakjaihoz és eseményeihez csupán véletlen. Egészen más a helyzet a tájjal.
Kiadó:
JELENKOR KIADÓ KFT.
Oldalak száma:
534
Borító:
KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly:
592 gr
ISBN:
9789636767464
Nyelv:
MAGYAR
Kiadás éve:
2018
Árukód:
2713388 / 1173704

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..