Könyvajánló – Jonathan Ames: Sosem voltál itt

A kevesebb néha több, ahogy a mondás tartja. Ez a karcsú kötet pedig a bizonyíték rá. Rövid, szikár, lényegre törő, súlyos, sötét.
A filmet még nem láttam, de ami késik, nem múlik – hogy még egy mondást idézzek.


Joe élete nem volt vidám soha. Az apja egy állat volt, ami megkeményítette hősünk lelkét. Miután leszerelt a tengerészgyalogságtól, az FBI-nál dolgozott. Egy félresikerült akciót követően, elhagyta a szervezetet, kis ideig csak vegetált, aztán volt főnöke megkereste, munkát kínált neki, ő pedig elvállalta. Egy kevésbé mocskos világot akart maga körül. Prostitúcióra kényszerített lányokat mentett ki a pokolból.
Votto szenátor is bekerül a képbe, amikor az ő lányát is ki kell szabadítani.
Joe alaposan ember. Nem hagy nyomokat maga után. Nem öl fölöslegesen. De ha ölni kell, akkor nem ismer kegyelmet. A kalapács ideális fegyver.
Egyik percről a másikra borul teljes sötétség a férfi életére, amikor egyértelművé válik, hogy Votto lányának elrablása sokkal mocskosabb háttetű, mint amit bárki is elképzelhetne.
A Sosem voltál itt beszippant, megdolgoz, letaszít a mocsárba, aztán kiköp.
A Sosem voltál itt beteg és nyomasztó, de kegyes, mert végig filmszerű. Az előbb azt írtam ugyan, hogy beszippant, de ezt úgy értsd, hogy közben folyamatosan szorítja a kezedet, és nem engedi, hogy magadénak érezd a világ mocskát. Idegenvezet, és kényszerít, hogy ne fordítsd el a fejed – ám közben tudod, hogy ez nem az a történet, ami veled is bármikor megeshetne. Csupán jelzi, hogy ilyen is van, és érezd magad szerencsésnek, hogy nem kell megélned soha az emberi aljasságnak ezt a fokát.
A Sosem voltál itt egy jó könyv.

Dobos Attila

Fordította: Gazdag Diana
Kiadó: 21. Század Kiadó
Terjedelem: 159 oldal
Megjelenés éve: 2019

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..